Επιδοτήσεις: Άνοιξε το ΟΣΔΕ για τα δικαιώματα των μεμονωμένων αγροτών, από τις 24 του μήνα για όλους!

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Άνοιξε το ΟΣΔΕ για τα δικαιώματα των μεμονωμένων αγροτών, από τις 24 του μήνα για όλους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο "παρά πέντε" των εκλογών "ανοίγουν" την πλατφόρμα - Ενεργοποίηση δικαιωμάτων μόνο για τους μεμονωμένους παραγωγούς! - Τροποποιήσεις και βοήθεια μέσω των φορέων ενεργοποίησης από τις 24 του μήνα

Υπό το βάρος των αντιδράσεων των αγροτικών φορέων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο "παρά πέντε" των εκλογών, έδωσε στη δημοσιότητα την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούσαν οι αγρότες να ενεργοποιούν μόνοι τους - αν επιθυμούν - τα δικαιώματα τους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία στο GOV.gr,  τη δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες  έτους 2023 – ΟΣΔΕ 2023. Βέβαια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην παρούσα φάση οι δικαιούχοι θα λάβουν τον ατομικό τους κωδικό. Θα μπορούν βέβαια να ενεργοποιούν τα δικαιώματα τους μόνοι τους. Αλλά μόνο από τις 24 του μήνα και μετά θα μπορούν είτε να τα τροποποιούν, είτε να προσφεύγουν στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων για να κάνουν σωστά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους!

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε την εξήγηση, ότι η λειτουργία στο GOV.gr, αφορά σε όσους θέλουν να υποβάλλουν μόνοι τους τις αιτήσεις τους και όχι μέσω των φορέων ενεργοποίησης (ΚΥΔ), προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της ενεργοποίησης, σε μια χρονιά κατά την οποία κάνει την αρχή της η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα σωρό ζητήματα αδιευκρίνιστα, όπως αυτό της τήρησης των οικολογικών σχημάτων.

Μετά την έκδοση των πρώτων βασικών  αποφάσεων  εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, παρουσιάστηκε χθες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η απόφαση ότι  και τίθεται  σε λειτουργία στην ψηφιακή εφαρμογή στο GOV.gr η ηλεκτρονική διεύθυνση,  όπου μπορούν να έχουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους κωδικούς TAXIS.

Η ψηφιακή εφαρμογή για το 2023 επιτρέπει, όπως έγινε και το 2022, οι αγρότες να  μπορούν υποβάλουν μόνοι τους την Δήλωση ΟΣΔΕ χωρίς κόστος. Για τις περιπτώσεις που θα αναζητήσουν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ και για το 2023 θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ)  που είχαν πιστοποιηθεί το 2022. Εκτός πρόσβασης θα μείνουν τα ΚΥΔ που υπήρξαν ευρήματα ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά την σωστή λειτουργία τους.

Τον συντονισμό της υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συχνή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις Οργανώσεις των Αγροτών- ΕΘΕΑΣ.

"Η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αρχίζει και στην χώρα μας (όπως και στις υπόλοιπες  χώρες της ΕΕ) μετά από την ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ για τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση, τις ενισχύσεις για τα  οικολογικά σχήματα και οι συνδεμένες ενισχύσεις. Η τήρηση των αιρεσιμοτήτων σε συνδυασμό με τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα απαιτούν και περαιτέρω αλλαγές στην αίτηση που θα συμπληρωθούν με την έκδοση και των υπολοίπων  ειδικών αποφάσεων εφαρμογής", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για τις ημερομηνίες

Στο μεταξύ,  δεν υπάρχει ρητή προθεσμία καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Όλες οι αιτήσεις των αγροτών που υποβληθούν το 2023, θα παρακολουθούνται μέσω monitoring και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή  της προκαταβολής. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής.

Τα δύο στάδια της υποβολής

Η έναρξη της  διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 θα γίνει σε δύο στάδια:

  • Από χθες 17 Μαΐου και για 7 ημέρες, δηλαδή μέχρι 24.5.2023 η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού  κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση,  ώστε μόνοι τους ή με την υποστήριξη των ΚΥΔ να την υποβάλουν.
  • Από 24.5.2023 οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν:
  • Είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).
  • Είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023.

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για την λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα.  Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News