Εντός του τρέχοντος μηνός θα γίνουν οι πρώτες επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, ενώ όπως υπόσχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι πληρωμές αυτές στη συνέχεια θα γίνονται ανά δεκαπενθήμερο.
Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, καλεί μέσω του neakriti.gr όλους τους αγρότες που τυχόν δεν το γνωρίζουν, να προβούν έως το τέλος του χρόνου σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, μέσω των κωδικών του TAXISnet, ενώ τους ενημερώνει ότι για πρώτη χρονιά φέτος εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό σύστημα στη διαδικασία, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που υπήρχε. Όμως, θα είναι και η τελευταία χρονιά για όσους εξακολουθήσουν να προσκομίζουν τα στοιχεία τους στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, μέσω των αγροτικών φορέων στους οποίους και απευθύνονται.
Μια νέα ψηφιακή διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, που υπόσχεται ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων και εξίσου γρήγορη πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθιερώνει από τη φετινή χρονιά η φορολογική διοίκηση.
Το νέο σύστημα τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη 2 Μαΐου, μέσα από την ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα myBusinessSupport, η οποία και άνοιξε προκειμένου να υποδεχτεί τις πρώτες αιτήσεις των αγροτών. Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, «γίνεται μια προσπάθεια από την ΑΑΔΕ να μπει ένα τέλος στη γραφειοκρατία του χαρτιού. Πλέον οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση της επιστροφής του ΦΠΑ μέσα από την πλατφόρμα myBusinessSupport. Κάθε αγρότης, μπαίνοντας στην πλατφόρμα, βλέπει ήδη ανεβασμένα τα στοιχεία των πωλήσεων που έχει κάνει από την πλατφόρμα mydada και εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία που έχουν “ανέβει” και δε λείπει κάποιο τιμολόγιο, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αποδεχτεί το ποσό και να πατήσει το πλήκτρο “υποβολή”. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια διαφωνία, κάποιο παραστατικό δεν έχει ανέβει, για φέτος και μόνο για φέτος, του δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσει το παραστατικό αυτό που έχει στα χέρια του, ώστε να υπολογιστεί και αυτό, να υποβάλει την αίτηση στη συνέχεια. Και σε 15 μέρες, με βάση την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, το ποσό επιστρέφεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, με εξαίρεση περιπτώσεις κατά τις οποίες η ΑΑΔΕ θα κρίνει ότι πρέπει να προηγηθεί έλεγχος του φυσικού αρχείου»...
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χριστοφοράκης ξεκαθαρίζει: «Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε που μπορεί να κάνει χρήση της διαδικασίας του TAXISnet. Και από τον ίδιο τον φορολογούμενο μπορεί να γίνει και από τον Συνεταιρισμό που το έκανε παλιότερα, απλά απαιτείται να έχει κωδικούς του TAXISnet. Και από τον αγροτικό σύμβουλο-γεωπόνο που το έκανε και πριν με τη χειρόγραφη διαδικασία. Αλλά και από τον λογιστή, που όμως θα πρέπει για τη διαδικασία αυτή να λάβει και την προβλεπόμενη αμοιβή του»...
Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «μόνο για φέτος, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα υποβολής της αίτησης, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΟΥ. Είναι όμως μια διαδικασία και χρονοβόρα μέχρι να συλλεχθούν τα στοιχεία και να υποβληθούν στη ΔΟΥ, ενώ και η επιστροφή προφανώς θα καθυστερήσει περισσότερο»...
Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει η διαδικασία καταβολής των επιστροφών να πραγματοποιείται ανά δεκαπενθήμερο, οι πρώτες πληρωμές θα πρέπει να αναμένονται μέσα στον μήνα και, πιθανότατα, πριν από τις εκλογές. Τονίζεται, επίσης, ότι για την καταβολή της επιστροφής είναι απαραίτητο οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό IBAN που διατηρούν στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή “Μητρώο & Επικοινωνία”.
Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης επιστροφής ΦΠΑ παρέχονται στο σχετικό εγχειρίδιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ. Η διαδικασία ξεκινά με την είσοδο στην εφαρμογή μέσω της αρχικής σελίδας του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ: Αρχική Σελίδα/ Εφαρμογές/ Επιχειρήσεις/ myBusinessSupport σε αγρότες που έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (N. 2859/2000).
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ειδικά για το έτος 2023, η αίτηση υποβάλλεται από 2 Μαΐου 2023 μέχρι και 15 Δεκεμβρίου 2023. Εντός της ίδιας προθεσμίας υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση-αίτηση επιστροφής, εφόσον υφίστανται λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική ή σε προηγούμενη αίτηση, και από τα οποία προκύπτει επιπλέον ποσό για επιστροφή. O χρήστης-αγρότης ειδικού καθεστώτος χαρακτηρίζει κάθε γραμμή του πίνακα ως προς τα εμφανιζόμενα στοιχεία. Επιλέγοντας την ένδειξη “Συμμετέχει” στο τέλος της γραμμής, η γραμμή αυτή αθροίζεται στο τέλος του πίνακα ως συνολική αξία.
- Αν ο δικαιούχος επιλέξει την ένδειξη “Δε συμμετέχει”, σημαίνει ότι το παραστατικό αυτό δεν αφορά πώληση αγροτικών προϊόντων ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών.
- Αν ο δικαιούχος επιλέξει “Άγνωστη συναλλαγή”, σημαίνει ότι έχει λιγότερα παραστατικά στην κατοχή του.
- Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις χαρακτηρισμού δε συμμετέχουν στη διαμόρφωση της συνολικής αξίας.
- Με την ολοκλήρωση χαρακτηρισμού των στοιχείων, η αρχική οθόνη ενημερώνεται με τη συνολική αξία και το ποσό για επιστροφή.
Στη συνέχεια, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει φορολογικά στοιχεία:
- Που αφορούν σε εντάλματα πληρωμής ή άλλα νόμιμα στοιχεία που εκδίδονται για την καταβολή αποζημίωσης στον αγρότη στην περίπτωση απόσυρσης των αγροτικών προϊόντων και που έχουν εκδοθεί στο έτος 2022. Η αίτηση επιστροφής γίνεται δεκτή εφόσον το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό ανέρχεται κατ’ ελάχιστο σε 5 ευρώ.
Λαμβάνουν το 6% επί των πωλήσεών τους - Ως τις 31 Μαΐου για τη Συμβολαιακή Γεωργία
Όπως καταλήγει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, «οι αγρότες ειδικού καθεστώτος λαμβάνουν το 6% επί των πωλήσεών τους, ως επιστροφή ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στα έξοδά τους. Η αναλογία είναι 6% των πωλήσεων που λαμβάνουν ως τεκμαρτό ποσοστό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που θα συμψήφιζαν, αν συμψήφιζαν τα έξοδά τους. Ενώ αυτές οι επιστροφές συμψηφίζονται με όποιες οφειλές υπάρχουν προς το κράτος, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ. Και θα δείτε ότι φέτος, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 15 Δεκεμβρίου, θα υπάρχουν πολύ περισσότερες επιστροφές».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη, έως τις 31/5/2023 θα πρέπει να έχουν “ανέβει” οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι αγρότες, προκειμένου να ωφεληθούν του μέτρου της μείωσης του φόρου για τη Συμβολαιακή Γεωργία. Αυτή η μείωση μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να φτάσει μέχρι και το 70%, ενώ η μείωση ξεκινάει από το 50%.
«Στη Συμβολαιακή Γεωργία έχουν το δικαίωμα να μπουν μόνο όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», είπε.