ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιοσύνη στον αγροτικό τομέα - Δικαιοσύνη Παντού

Κρήτη
ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιοσύνη στον αγροτικό τομέα - Δικαιοσύνη Παντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ανάπτυξη της υπαίθρου, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα - ο οποίος απασχολεί 12% του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας - και η ηλικιακή ανασύνθεση των εργαζομένων σε αυτόν, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Η εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα οδηγήσει, την επόμενη μέρα, στο σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης και θα εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύσουν τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους, για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν με αξιοπρέπεια την παραγωγική δραστηριότητα και να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία το μέλλον τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Η ανάπτυξη της υπαίθρου, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα - ο οποίος απασχολεί 12% του  ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας - και η ηλικιακή ανασύνθεση των εργαζομένων σε αυτόν, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για τον λόγο αυτό δεσμευόμαστε για μια σειρά μέτρα, θεσμικά και οικονομικά, τα οποία θα βοηθήσουν τους αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους να βελτιώσουν τις συνθήκες της δουλειάς τους και το εισόδημά τους ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Τέτοια μέτρα είναι:

 • Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
 • Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών.
 • Επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες.
 • Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
 • Νέα ΚΑΠ: Ανασχεδιασμός και ανακατεύθυνση των πόρων για τη στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων αγροτών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής γεωργίας απέναντι σε κρίσεις, π.χ. κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή.
 • Γενναίο Πρόγραμμα για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών, με αξιοποίηση του ΠΑΑ.
 • Στήριξη και ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
 • Αγροτικά χρέη: Ρύθμιση οφειλών ΤΧΣ. Άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.
 • Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του, αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και πραγματικά αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού, με θεσμοθέτηση της προκαταβολής αποζημιώσεων.
 • Θεσμοθέτηση της διμερούς ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και το ελληνικό Δημόσιο.
 • Νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης, με ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό, αναβάθμιση της ενημέρωσης των αγροτών και παροχή κινήτρων ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινότητες υποδοχής.
 • Κατάργηση του «νόμου Βορίδη» και δημιουργία δημοκρατικού, ασφαλούς και διάφανου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών σχημάτων, συμβατό με τις Συνεταιριστικές Αρχές.
 • Επίτευξη Εθνικών Κλαδικών Στρατηγικών σε αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία. Το 2019 ολοκληρώθηκαν σε οίνο και βαμβάκι, ενώ έκτοτε οι εθνικές κλαδικές στρατηγικές έχουν παγώσει.
 • Προστασία των παραγωγών, καταναλωτών και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και της κλωστοϋφαντουργίας, έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού (εγχώριου και ξένου) με έλεγχο των ελληνοποιήσεων και την καθολική θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας και ανάπτυξη της εξωστρέφειας, με συντονισμένο και επαγγελματικό εξαγωγικό μάρκετινγκ .
 • Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής, καθώς και όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στην αλυσίδα αξίας του αγροτοδιατροφικού τομέα, με επιδότηση αγοράς του σχετικού εξοπλισμού και ενίσχυση του θεσμού των γεωπόνων – συμβούλων.
 • Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους/Περιφέρειες, για προώθηση αγροτικών προϊόντων.
 • Καθολική διεύρυνση της έκδοσης ισχυρισμών υγείας για τα τοπικά προϊόντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου ξέρει καλά, ότι στον τόπο μας  δεν έχουμε πεδιάδες και  μεγάλα τσιφλίκια, αλλά μικρές και κατακερματισμένες περιουσίες - σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές - με σειρά από ιδιαίτερα προβλήματα και δεσμευόμαστε, στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση τη χώρας, να συμβάλλουμε καθοριστικά στην επίλυσή τους. Ενδεικτικά:

 • Χρειάζεται να επεκταθεί το δίκτυο των αγροτικών και αντιπυρικών δρόμων, ώστε να μειώνονται οι ζημιές που γίνονται από τις πυρκαγιές σχεδόν κάθε χρόνο, ιδίως στις νότιες περιοχές του νομού μας.
 • Να επεκταθεί το αρδευτικό δίκτυο από το φράγμα « Ποταμών», ώστε να καλύψει περισσότερες περιοχές. Να επιταχυνθεί το φράγμα του Πλατύ ποταμού, με την παράλληλη κατασκευή των αρδευτικών δικτύων, στις επαρχίες Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.
 • Το κρητικό λάδι, ενώ είναι το καλύτερο στον κόσμο, δεν πιάνει την τιμή που του αξίζει γιατί το μεγαλύτερο μέρος του εξάγεται χύμα. Τα συσκευαστήρια στο νομό μας είναι λίγα και απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Επίσης εργαζόμενοι σε άλλους τομείς - τουρισμό, οικοδομή, εμπόριο κ.ά.- διατηρούν μικρούς ελαιώνες κυρίως για ιδιοκατανάλωση και για ενίσχυση του εισοδήματος τους. Η δακοκτονία πρέπει να οργανωθεί καλύτερα για να γίνει πιο αποτελεσματική. Η εφετινή άνοδος στη τιμή του λαδιού δεν φτάνει για να αντισταθμίσει την αύξηση των λιπασμάτων και των αυξημένων εξόδων συλλογής -λόγω έλλειψης εργατικών χεριών- και της έκθλιψης. Πολλές περιουσίες εγκαταλείπονται και μένουν ακαλλιέργητες.
 • Ακόμη χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για συνεργασίες παραγωγών με διάφορες νομικές μορφές, ώστε να μειώνουν το κόστος παραγωγής και να μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερα τις τιμές των προϊόντων τους.
 • Οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να μειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές, με επακόλουθο την έλλειψη ντόπιων κρεάτων και τη μείωση των παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων.
 • Η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν οι Δασικοί χάρτες και τα λάθη του κτηματολογίου, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, που τα πληρώνουν ακριβά οι αγρότες, όταν θέλουν να κάνουν οποιαδήποτε μεταβίβαση. Αυτά πρέπει να διορθωθούν, από αυτούς που τα δημιούργησαν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών.

Η εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα οδηγήσει, την επόμενη μέρα, στο σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης και θα εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύσουν τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους, για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν με αξιοπρέπεια την παραγωγική δραστηριότητα και να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία το μέλλον τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News