Μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, ρύθμιση χρεών, επιδότηση της εργασίας, στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να μπουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι μέτρα που ζητάει ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου από την επόμενη κυβέρνηση. Όπως επισημαίνουν, τα προβλήματα είναι μεγάλα και είναι άμεση αναγκαιότητα και επιτακτικό αίτημα να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση ενάντια στα “εμπόδια” που έχουν κρατήσει πίσω την αγορά του Ηρακλείου. Είναι άξιο αναφοράς πως οι εκπρόσωποι της αγοράς τόνισαν την αναγκαιότητα να μπει σε προτεραιότητα η στήριξη του επιχειρείν από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
Ειδικότερα, η αγορά έχει πιεστεί ιδιαιτέρως τα τελευταία 15 χρόνια. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η αγοραστική δυναμική των πολιτών περιορίστηκε, εξαιτίας της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, με άμεση συνέπεια οι επιχειρήσεις να υπολειτουργήσουν. Το διαθέσιμο χρήμα ήταν σαφέστατα περιορισμένο, με άμεση συνέπεια να προκληθεί “αφυδάτωση” στην αγορά. Η “αφυδάτωση” στην αγορά μεταφράστηκε είτε ως μείωση των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία είτε ως κλείσιμο των επιχειρήσεων, αφού το συνολικό κόστος ήταν υψηλό.
Από το 2018 και έπειτα, η αγορά έδειχνε σημάδια ανάκαμψης. Ο κόσμος επέστρεψε στην αγορά, διαθέτοντας μέρος του εισοδήματός του. Η υγειονομική κρίση περιόρισε την αγοραστική κίνηση, ενώ η ενεργειακή κρίση αύξησε το κόστος των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια αρκετά δύσκολη καθημερινότητα, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που κατευθύνονταν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τόσο η τιμή της ενέργειας όσο και η διασπορά του κορωνοϊού ήταν πέρα των δυνάμεων της κυβέρνησης και αποτέλεσαν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Τι λένε εκπρόσωποι της αγοράς
Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου, οι εκπρόσωποι εμπόρων, βιοτεχνών και επιχειρηματιών μιλούν στο neakriti.gr και αποτυπώνουν τα αιτήματά τους από την επόμενη κυβέρνηση.
«Οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες για περισσότερο από μία δεκαετία. Έχει επιβαρυνθεί το συνολικό οικονομικό κύκλωμα, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να αντιμετωπίζει ζητήματα βιωσιμότητας, εξαιτίας των “κόκκινων” δανείων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα μοντέλο οικονομίας, στο οποίο οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πώς μπορεί να κρατηθεί μια οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις που κινούν το χρήμα βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση; Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές. Αλλά δε φτάνει. Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να μειώσει περαιτέρω τον ΦΠΑ, αλλά και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φορολογικούς συντελεστές. Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση πόσες διαδοχικές κρίσεις έχουμε περάσει», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Μανόλης Κουμαντάκης.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Μπάμπης Λεκάκης, επισήμανε: «Όλα έχουν να κάνουν με το οικονομικό περιβάλλον. Αυτό που ζητάμε είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εξαιρούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και η διόρθωση των ανατιμήσεων, που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση. Επίσης, σημαντική είναι η αύξηση του κόστους του χρήματος με την αύξηση των επιτοκίων, πράγμα που έχει ως συνέπεια πολλοί επαγγελματίες να έχουν πάρει δάνεια και τη δεδομένη στιγμή δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, ζητάμε διαχρονικά και θα το ζητήσουμε από την επόμενη κυβέρνηση να προβεί σε ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων από τα προηγούμενα έτη. Η ρύθμιση πρέπει να είναι ευνοϊκή για να μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Βαγγέλης Μπινιχάκης, σημείωσε: «Θέλουμε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ως αντιστάθμισμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Επίσης, θέλουμε να θεσμοθετηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ένας κλάδος που δουλεύει μισό χρόνο και αναγκάζεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λπ. Επίσης, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Να ανοίξουν ακόμα οι χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης από τις τράπεζες».
«Δώστε “ανάσες” στην αγορά»
Μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων, που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για να δώσει “ανάσες” στην αγορά, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, που ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις. Τέτοια μέτρα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για να είμαστε όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικοί, να κοιτάξει η Πολιτεία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να αυξήσουν τη ρευστότητά τους. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δώσει χρήμα στην πραγματική οικονομία και όχι σε επιχειρήσεις που δε λειτουργούν. Θα πρέπει να υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα και όπως επίσης θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών κ.λπ.».