Σε εξέλιξη βρίσκεται πειθαρχική, δικαστική και αστυνομική έρευνα στις Φυλακές της Κασσαβέτειας για τις καταγγελίες 17χρονου παιδιού από την Κρήτη που αφορούσαν τον ομαδικό βιασμό του. Το ερώτημα είναι γιατί ο διευθυντής των Φυλακών παραμένει στη θέση του μετά τον σάλο και δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα μέχρι την διαλεύκανση της υπόθεσης. Η απάντηση από όλες τις πλευρές που διενεργούν την έρευνα είναι πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του 17χρονου.
Οι συγκρατούμενοι του 17χρονου υπόδικου που μεταφέρθηκε μέχρι την δίκη του στην Κασσαβέτεια -κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας δια στραγγαλισμού και απόπειρα ασέλγειας εις βάρος της αδελφής του -και συμβίωναν μαζί του στον ίδιο θάλαμο, δήλωσαν πως σχέσεις μεταξύ των παιδιών υπήρχαν αλλά αυτές οι σχέσεις δεν ήταν βίαιες και καταναγκαστικές, αλλά συναινετικές . Καταθέσεις έδωσαν 32 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι που φέρονται να συμμετείχαν στην συμμορία των 5 που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό.
Οι δύο εκ των 5 έχουν αποφυλακιστεί και ο ένας έχει μεταφερθεί στον Αυλώνα. Οι δυο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ανήλικοι αλλοδαποί που βρίσκονται στην Κασσαβέτεια, δεν αρνήθηκαν τις διαπροσωπικές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί με τον 17χρονο υποστηρίζοντας πως στην δική τους κουλτούρα είναι διαδεδομένο το έθιμο «μπαχά μπαζί», που σημαίνει «αγόρι για παιχνίδι» και αποτελεί «μορφή ψυχαγωγίας».
Στον πολιτισμένο κόσμο πρόκειται για δουλεία που βιώνουν παιδιά χωρίς καμία προστασία. Στις καταθέσεις τους ανέφεραν πως η παρέα με τον 17χρονο δεν εμπεριείχε στοιχεία βίας και εξαναγκασμού, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι συγκρατούμενοί τους.
Τα μέλη της κοινωνικής υπηρεσίας των Φυλακών κατέθεσαν πως ο 17χρονος ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους καθώς είχε ψυχολογικές διακυμάνσεις και μεταπτώσεις , ενώ πολλές φορές τον είχαν συναντήσει στο γραφείο του διευθυντή να συζητά μαζί του, σύμφωνα με το gegonota.news. Οι συγκεκριμένες καταθέσεις καταρρίπτουν το επιχείρημα πως ο 17χρονος δεν είχε πρόσβαση σε κανένα πρόσωπο για να μιλήσει για τον βασανισμό του, σύμφωνα με τις αρχές.
Αναζητώντας το κίνητρο των όσων συνέβησαν οι έρευνες οδηγούνται στο συμπέρασμα πως υπήρχαν μεταξύ των παιδιών οικονομικές συναλλαγές και διαφορές.
«Έθιμο» με ξυλοδαρμούς
Μεταξύ των ανήλικων φυλακισμένων ισχύει ένα «έθιμο» που οδηγεί σε εκρηκτικές καταστάσεις. Κάθε «καινούργιος» πρέπει να παλέψει με έναν παλιό και αυτό συνέβη και στον 17χρονο. Μετά τον ξυλοδαρμό του από την πάλη (είχε μεταφερθεί και στο Νοσοκομείο αλλά δεν κρατήθηκε) απομονώθηκε, αλλά ζήτησε βοήθεια και εντάχθηκε στο καθεστώς της φυλακής μέσα στην οποία παιδιά «αγρίμια» κάνουν μεταξύ τους μέχρι και «τοκογλυφίες». Δανείζουν πέντε ή δέκα ευρώ και απαιτούν επιστροφή με τόκο. Ένα από αυτά τα παιδιά που η συμμετοχή του στον βιασμό εξετάζεται, είχε μεταφερθεί στην Κασαβέτεια γιατί είχε προκαλέσει τεράστια ζημιά στο μάτι ενός φύλακα καθώς τον κάρφωσε με στυλό.
«Για τις κοινωνικές υπηρεσίες της Κασσαβέτειας η εικόνα της έρευνας δείχνει πως είναι άψογες, τόσο στην συνολική λειτουργία της φυλακής καθώς έχουν να κάνουν με παιδιά που κουβαλούν βαριά αδικήματα και έχουν βιώσει από την γέννησή τους την απόρριψη , όσο και για την αντιμετώπιση που είχε ο 17χρονος. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα» τονίζεται από τις αρχές. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο 17χρονος μεταφέρθηκε δύο ακόμη φορές στο Νοσοκομείο, μια με επιπεφυκίτιδα και μια με στραμπούληγμα στο πόδι.