Σε ασφυξία η Πολεοδομία Ηρακλείου: Ένας υπάλληλος για 50 αιτήματα - Η υποστελέχωση "πνίγει" την κομβική υπηρεσία (vid)

Κρήτη
Σε ασφυξία η Πολεοδομία Ηρακλείου: Ένας υπάλληλος για 50 αιτήματα - Η υποστελέχωση "πνίγει" την κομβική υπηρεσία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζητείται από την Πολιτεία άμεση προκήρυξη θέσεων για την Υπηρεσία Δόμησης Ηρακλείου

Ούτε φωτοτυπίες οικοδομικών αδειών από το Αρχείο της Πολεοδομίας δεν μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους! Αυτό ισχυρίζονται οι μηχανικοί, οι οποίοι θέτουν επί τάπητος τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί το ζήτημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Πολεοδομίας στο Ηράκλειο. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι μηχανικοί, μετά και την απομάκρυνση των συμβασιούχων, δημιουργείται σωρεία προβλημάτων.

Για του λόγου το αληθές, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζητείται από την Πολιτεία άμεση προκήρυξη θέσεων για την Υπηρεσία Δόμησης Ηρακλείου.

«Το τελευταίο διάστημα, τα παράπονα των συναδέλφων μηχανικών είναι πολλά για την κατάσταση που επικρατεί στην Υ.ΔΟΜ. Ηρακλείου, εξαιτίας της υποστελέχωσης που επικρατεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Θα σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι αντιστοιχεί ένας υπάλληλος για να εξυπηρετήσει σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 50 αιτήματα, κάτι το οποίο είναι αδύνατο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, «στα πλαίσια των κατά παρέκκλιση (...) οικοδομήσεων, που δόθηκε αν θυμάστε μέχρι τις 9 Δεκέμβρη, να μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για όρους δόμησης ή για προέγκριση οικοδομικής άδειας, κατατέθηκαν πάνω από 850 αιτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα. Ποιος θα τις απαντήσει;».

«Ούτε τα σχέδια πόλεως προχωράνε όπως θα έπρεπε να προχωράνε, ούτε οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών γίνονται», ανέφερε με νόημα ο κ. Ταβερναράκης.

Την ίδια ώρα και στον ίδιο τόνο, από κοινού η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών και Μηχανικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στο έργο και την αναπτυξιακή πορεία των Δήμων, υποστηρίζοντας ότι στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αποτυπώνεται η προχειρότητα με την οποία το κράτος αντιμετωπίζει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες Δόμησης.

«Η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) έχει οδηγήσει στα γνωστά προβλήματα. Το κράτος δε δύναται να προστατεύσει το περιβάλλον από τις αυθαιρεσίες, τις άσχημες και άτεχνες κατασκευές και να εξασφαλίσει ασφαλείς αντισεισμικές υποδομές για τους πολίτες. Δε λύνεται το πρόβλημα με ιδιωτικοποιήσεις, δεν ξεπουλιούνται όλα στον βωμό του κέρδους», αναφέρεται, εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις ΠΟΕ-ΟΤΑ - ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ - ΠΟΜΗΤΕΔΥ.

Πάντως, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης μετά και τις αρνητικές εξελίξεις με τους συμβασιούχους έχει οξυνθεί.

«Η Πολεοδομία δεν είναι η μόνη υποστελεχωμένη υπηρεσία του Δήμου σήμερα σε βαθμό που εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία τους, είναι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου υποστελεχωμένες», δήλωσε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Καραντινός ανέφερε ότι «δυστυχώς, η τελική λύση του προβλήματος είναι πάλι στα χέρια της οποιασδήποτε κεντρικής διοίκησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News