Ψηφοδέλτιο Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο - «Σύστημα» δισταυρίας με ένα και μόνο «γαλάζιο» αποδέκτη

Κρήτη
Ψηφοδέλτιο Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο - «Σύστημα» δισταυρίας με ένα και μόνο «γαλάζιο» αποδέκτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνει η «ακτινογραφία» του ψηφοδελτίου της ΝΔ στο Ηράκλειο και ποιες οι «συμμαχίες» για να πριμοδοτηθεί ένας!

Η ρήση “Μικρό, μικρό τ' αλώνι σου και να ’ν‘ μοναχικό σου” μας ήρθε στο μυαλό παρατηρώντας το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, και τις τρεις κατά βάση διαφορετικές διακριτές ισχυρές υποψηφιότητες, τρεις με προσωπική πορεία και 4-5 “παραρτήματα” ή “συνοδοιπόροι” του ενός, προς διασφάλιση του στόχου του Λευτέρη Αυγενάκη να είναι ο πρώτος της σταυροδοσίας και πάλι ο ίδιος.

Το ψηφοδέλτιο του 2023 για τη Ν.Δ., στην εκκίνησή του τουλάχιστον (η κάλπη θα το αποδείξει ή όχι), δε μοιάζει να είναι ένα ισοβαρές και δυνατό σε σχέση με του 2019. Αν κάτι κάνει τη διαφορά σε σχέση με αυτό των προηγούμενων εκλογών είναι η ολική επαναφορά με μια εντυπωσιακά ελπιδοφόρα υποψηφιότητα, του ονόματος της πολιτικής οικογένειας Κεφαλογιάννη, αδιαμεσολάβητα πλέον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ειδικό πολιτικό βάρος που φέρει το επίθετο στον χώρο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, ιστορικά και όχι μόνο.

Μια ματιά στα ψηφοδέλτια του 2019 και του 2023

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 2019                                       ΣΤΑΥΡΟΙ               ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 2023

Αυγενάκης Ελευθέριος                                  24.331                 Αυγενάκης Ελευθέριος

Σενετάκης Μάξιμος                                        17.898                  Σενετάκης Μάξιμος

Πασπάτης Γρηγόριος                                      14.968                 Πασπάτης Γρηγόριος

Ματαλλιωτάκης Γεώργιος                           14.595                 Ματαλλιωτάκης Γεώργιος

Βρέντζου Θεανώ                                              12.093                 Κεφαλογιάννης Κωνσταντίνος

Ροκαδάκης Γρηγόριος                                    8.395                    Επιτροπάκης Γεώργιος

Σφακιανάκη Νικολέτα                                   7.910                    Μηλάκη Γεωργία

Τζώρτζογλου Νικόλαος                                  6.891                    Μπαμιεδάκη Μαριαλένα

Στρατάκης Ανδρέας                                        5.046                    Πασπαλάκη Θεονύμφη

Σημαιάκη Ευαγγελία                                      2.389                    Κτιστάκη Ελένη

Τσαντηράκη Ελένη                                          1.823                    Ανδρεάκη Αντιγόνη

Κοιτώντας το ψηφοδέλτιο του 2019 και αυτό του 2023, αβίαστα προκύπτει ότι στο σύνολό του είναι ένα λιγότερο πολυσυνθετικό ψηφοδέλτιο, περισσότερο προσωποπαγές και κυρίως το 55% αυτού αποτελεί σύνθεση που επέβαλε ή εξυπηρετεί μόνον έναν και μάλιστα εν ενεργεία βουλευτή, τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Από το ψηφοδέλτιο του 2023 απουσιάζει η εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου, που τόσο διαφήμιζε το ψηφοδέλτιο του κόμματος το 2019! Αλλάζει δε δραματικά από τον 4ο σε σταυρούς προτίμησης και κάτω όλο και παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες ψήφους μέχρι την 8η θέση για πρωτοεμφανιζόμενους, κοινωνικά στελέχη του κόμματος και γυναικείες παρουσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αγνοήθηκε πλήρως - καν δεν της έγινε κρούση - η άλλοτε ισχυρή αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου. Πρόσωπο που το 2019 παρουσιάστηκε από τη Ν.Δ. ως «σπουδαία μεταγραφή» και μάλιστα ως προερχόμενη από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Λευτέρης Αυγενάκης την παρουσίαζε αρχικά ως προσωπική του επιτυχία «πολιτικής μεταγραφής» από τον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Κρήτης. Στη συνέχεια, που είναι γνωστή σε όλους, προεκλογικά όχι απλά την έβαλε απέναντί του, αλλά το “κόψιμό” της ήταν σε “σκληρή γραμμή” - ακόμη και τα στοιχειώδη των δημόσιων επαφών μαζί της έκοψε.

Ομοίως αγνοήθηκε ένα από τα πιο γνωστά στελέχη της παράταξης - καν δεν τον σκέφτηκαν να τον ενημερώσουν έστω - ο επιστήμονας-γιατρός Γρηγόρης Ροκαδάκης, που έφτασε μέχρι το Προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ίδια τύχη επεφύλαξαν και στη δημοσιογράφο Νικολέτα Σφακιανάκη, με τον εντυπωσιακό αριθμό κοντά στους 8 χιλιάδες σταυρούς για πρωτοεμφανιζόμενη νέα γυναίκα, πολλά υποσχόμενη, που κέρδισε με το ήθος και τη μόρφωσή της τα εύσημα ενός συγκροτημένου προεκλογικού αγώνα.

Μεθόδευση για τον δεύτερο σταυρό

Εξάλλου, είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι, ενώ υπήρχε έντονη συζήτηση και προσπάθεια από το Μαξίμου να προωθηθεί το κλείσιμο του ψηφοδελτίου στο Ηράκλειο, αυτό παρουσίαζε χρονοτριβή. Τότε κομματικά στελέχη της Ν.Δ. ανέφεραν σε συζητήσεις ότι η χρονοτριβή αυτή ήταν εσκεμμένη, όχι γιατί δεν υπήρχαν αξιόλογα στελέχη - πρωτίστως θα έπρεπε να έχουν κληθεί να ερωτηθούν αν θα συμμετέχουν ξανά οι νυν πολιτευτές, δηλαδή εκείνοι που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του 2019 - αλλά γιατί μεταξύ αξιόλογων στελεχών και φίλων ο υφυπουργός και βουλευτής Ηρακλείου αναζητούσε συμμαχίες για τη δισταυρία, δηλαδή τα πρόσωπα που θα έμπαιναν στο ψηφοδέλτιο να έδιναν τον δεύτερο σταυρό των προσωπικών τους ψήφων στον υφυπουργό και βουλευτή. Έτσι θα δημιουργείτο ένα δίκτυο του νυν βουλευτή με τους περισσότερους υποψηφίους, για να αντλεί από κάτω προς τα πάνω.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό ήταν ότι μέλημά του ήταν να φτιαχτεί ένα ψηφοδέλτιο με γυναίκες, που θα μπορεί να μανιπουλάρει, ώστε οι δεύτεροι σταυροί των γυναικών ψηφοφόρων που θα τις ψήφιζαν να καταλήγουν σε εκείνον και όχι στον νεαρό Κεφαλογιάννη. Έτσι θα δημιουργούσε ένα σύστημα που θα ψηφίζει με πρώτο σταυρό στα χαμηλά του ψηφοδελτίου και τον δεύτερον θα τον δίνουν στον πρώτο βουλευτή του 2019, αφήνοντας έξω τον δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πάει λέγοντας.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγούσαν στελέχη της Ν.Δ. κατά καιρούς, θα κάλυπτε το κενό που θα άφηναν ψήφοι που θα έχανε από τον χώρο του αθλητισμού, όπου επικρατεί απογοήτευση τοπικά για τους χειρισμούς που έγιναν κυβερνητικά. Δηλαδή, ο στόχος ήταν η γυναικεία δεξαμενή ως δυναμικό κοινό, έναντι της απώλειας των ψηφοφόρων του αθλητισμού, που γνωρίζει ότι έχει χάσει σε μεγάλο ποσοστό. Εν ολίγοις, δημιουργεί “νεροκουβαλητές” για λογαριασμό του! Διεμβολίζει κι αυτούς που υποστηρίζει!

Η προσπάθεια προσάρτησης υποψηφίων που δεν ανήκαν στο “άρμα” του ήταν εμφανής από την αρχή. Κυρίως η προσέγγιση γινόταν με σχεδόν άκομψο τρόπο σε δημόσιες εμφανίσεις, αναφέροντας για τον καθένα ξεχωριστά ότι ήταν «επιλογή» του. Την ίδια στιγμή, όμως, βλέποντας ότι υπάρχουν πρόσωπα που τραβούν ψηλά, προσπαθούσε να διεμβολίσει χώρους, όπως εθελοντικές ομάδες ή ομάδες ευάλωτες, και θα μπορούσε μια υποψηφιότητα να συσπειρώσει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τρεις υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. έχουν νοσήσει από σοβαρές ασθένειες και προβάλλοντας τη μάχη με τον καρκίνο, τη στιγμή που υποψήφια που θα μπορούσε να συσπειρώσει μόνη τις δυνάμεις αυτές είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η γιατρός-ογκολόγος Γεωργία Μηλάκη, που ούτως ή άλλως στη θητεία της στην Περιφέρεια Κρήτης είχε επιφορτιστεί και με τον εθελοντισμό, ενώ ήδη δραστηριοποιείται σε ομάδα ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καρκίνου.

Επιστρατεύονται επί της ουσίας τρεις άνθρωποι που νοσούν ή νόσησαν από καρκίνο, διασπώντας έναν χώρο που, ούτως ή άλλως, εκπροσωπείται. Έτσι, τα επιπλέον τρία πρόσωπα που μπήκαν για να διεμβολίσουν τη Μηλάκη ουσιαστικά στέλνουν τον δεύτερο σταυρό τους στον άνθρωπο που τις επέλεξε.

Μάλιστα, βιογραφικό υποψήφιας αναφέρεται περισσότερο στο όψιμο ενδιαφέρον μετά την προσωπική περιπέτειά της για το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” παρά στα προσωπικά και επαγγελματικά επιτεύγματά της. Έτσι ρίχνονται στη “μάχη” γυναίκες που μάχονται για τη ζωή τους, έχοντας όμως υποστεί de facto περιορισμό στη “μάχη” που δίνουν για τον προσωπικό σταυρό, ενώ είναι δεσμευμένες να στέλνουν τον δεύτερο σε συγκεκριμένο άλλο υποψήφιο. Και ξέρετε, όταν αυτά έχουν συμφωνηθεί, την επομένη των εκλογών ελέγχονται και από τα ψηφοδέλτια και τα αποτελέσματα της κάλπης. Πού και με ποιον έπαιξε δισταυρία φαίνονται όλα στο αποτέλεσμα!

Το ψηφοδέλτιο του 2023 και οι συσχετισμοί

Στο ψηφοδέλτιο του 2023, εκτός από την πρώτη τετράδα σε σταυρούς του 2019, οι εντυπώσεις είναι όλες στην ολική επαναφορά χωρίς “παρένθετους” του ονόματος Κεφαλογιάννη και μάλιστα αυτή τη φορά σε έναν νέο ηλικιακά, από τους νεότερους του ψηφοδελτίου πρόσωπο, τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη. Πρόσωπο φρέσκο, με άριστα επιστημονικά εφόδια, με έντονη διείσδυση αυτούσια στη νεολαία και βέβαια τη “βαριά” για τη Ν.Δ. στο Ηράκλειο πολιτική κληρονομιά, της ιστορίας για την παράταξη με το όνομα Κεφαλογιάννη.

Στις νέες υποψηφιότητες, η γιατρός και καταξιωμένη σε μια ειδικότητα ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλούς ανθρώπους στη μάχη με τον καρκίνο, Γεωργία Μηλάκη, με “σερμαγιά” της τους 9.561 σταυρούς στις περιφερειακές εκλογές του 2019, σταυροί που έλαβε στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Αρναουτάκη. Όπως επίσης η Μαριαλένα Μπαμιεδάκη, μια νέα και ηλικιακά υποψηφιότητα, κόρη του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Μπαμιεδάκη, που στο παρελθόν υπήρξε και πρώτος επιλαχών βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, μέχρι που επέστρεψε στον φυσικό του χώρο, τη Ν.Δ.

Οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ο Γιώργος Επιτροπάκης (που το 2019 τον είχε “κόψει” ο Λευτέρης Αυγενάκης), η Θεονύμφη Πασπαλάκη, η Ελένη Κτιστάκη και η Αντιγόνη Ανδρεάκη, είναι της απολύτου εγκρίσεως και ελέγχου από τον Λευτέρη Αυγενάκη. Μαζί με τον Γρηγόρη Πασπάτη, που στις εκλογές του 2019 εκπροσωπούσε ευθέως το περιβάλλον Κεφαλογιάννη, συγκροτούν τους υποψήφιους της άμεσης επιτήρησης του Λευτέρη Αυγενάκη.

Μάλιστα, στην περίπτωση του Γρηγόρη Πασπάτη, που εμφανίζεται να διεκδικεί, μετά την επίδοση του 2019, ως πρώτος επιλαχών βουλευτής με 14.968 ψήφους, τον δεύτερο τουλάχιστον σταυρό από το περιβάλλον Αυγενάκη (αν και ο “πρώτος” το υπόσχεται σε όλους), απ’ όσους δεν επιλέξουν τη μονοσταυρία, ως “ασφαλή” λύση στην προβλεπόμενη “μάχη” του σταυρού του απερχόμενου υφυπουργού με τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, και παρά το γεγονός ότι το 2019 ο Αυγενάκης φέρεται να είχε “ανακόψει” τη δυναμική Πασπάτη, τουλάχιστον τώρα, αν αμφισβητούνται τα παραπάνω, που εδώ είμαστε να δημοσιεύσουμε όλες τις απόψεις, ισχύει... παύση εχθροπραξιών, αν και έχουν ακουστεί δημοσίως και αβρότητες!

Τον δικό του διακριτό ρόλο, με την επίσης αυτόνομη πορεία του, διεκδικεί ο έτερος βουλευτής του κόμματος, ο Μάξιμος Σενετάκης. Ο μόνος γνήσια και εξαρχής υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος. Άρα, αν η Ν.Δ. είναι και πάλι κυβέρνηση, ο Μάξιμος Σενετάκης είναι από τα φαβορί πλέον για υπουργοποίηση.

Ο επίσης πολύ καλός στη σταυροδοσία του 2019 Γιώργος Ματαλλιωτάκης, με 14.595 σταυρούς, εμφανώς δυσαρεστημένος από τη μη αξιοποίησή του μετεκλογικά, δίνει μεν τη “μάχη” για το κόμμα του σε αυτές τις εκλογές, αλλά ήδη φαίνεται να έχει... “ανοίξει πανιά” για την Περιφέρεια Κρήτης και μάλιστα με τον Σταύρο Αρναουτάκη. Ακούγεται ότι παίζει ένα από τα τελευταία του “χαρτιά” στις δισταυρίες, ιδίως στη Μεσαρά, όπου και η καταγωγή του υφυπουργού, έχει ειδικό βάρος, και προς αυτού του λόγου οι συνεχείς κρούσεις για να υπάρχει μοίρασμα δισταυρίας, που μέχρι τελευταία στιγμή δε γνωρίζει κάποιος πώς θα αποδώσει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και οι μουρμούρες εσχάτως και για τη συνολική εικόνα του ψηφοδελτίου για πρόσωπα με δραστηριότητες ηθικής απαξίας ή “γυρολόγους” (όπως στο εσωτερικό της Ν.Δ. τους αποκαλούν). Ειδικά με την υποψηφιότητα που φερόταν να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. του αρχηγού, του οποίου συντόνισε την κεντρική εκδήλωση στο Ηράκλειο. Αλλά “ανέκρουσε πρύμναν” μόλις της διαμηνύθηκε πως δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτήν στο πράσινο ψηφοδέλτιο, αφού εκτόξευσε “απειλές” ότι προσπάθησαν να την εγκλωβίσουν με αόριστες υποσχέσεις και δε θα το αφήσει αναπάντητο, σχεδόν αυτόματα ενεργοποίησε την κρούση της Ν.Δ., που είχε γίνει προ διμήνου, και μέσω του Λευτέρη Αυγενάκη βρέθηκε τελικά στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Όλα αυτά δείχνουν και τον στενό έλεγχο που ασκεί στα κομματικά πράγματα της Ν.Δ. στο Ηράκλειο ο υφυπουργός, o οποίος “άλωσε” τη ΝΟΔΕ και την ελέγχει πλήρως, και κατόρθωσε να ελέγξει και κατά το μεγαλύτερο μέρος τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, το οποίο γενικώς είναι “ανώδυνο” για τον Λευτέρη Αυγενάκη και ακόμη και οι απουσίες από συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους είναι σχεδιασμένες για να ωθήσουν ψηφοφόρους να σταυρώσουν τον Λευτέρη Αυγενάκη. Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. διακινδυνεύει να χάσει ψήφους, αλλά αυτό δε φαίνεται να είναι η προτεραιότητα του υφυπουργού.

Οι εσωτερικές κόντρες και οι ισορροπίες - “Πόντοι” εύνοιας... και εξαργύρωση την επομένη

Η “μάχη του σταυρού” στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τη Ν.Δ., με δεδομένο μάλιστα ότι οι έδρες που αναμένεται βάσει εκλογικού μέτρου να κερδίσει το κόμμα θα είναι το πολύ 2. Ο υφυπουργός θεωρεί “καπαρωμένη” τη μία και θεωρεί ότι οι υπόλοιποι μάχονται για τη δεύτερη. Στο πλαίσιο αυτό, οι εσωτερικές κόντρες είναι αρκετά οξυμένες και οι “τάπες” που θα παιχτούν την Κυριακή των εκλογών θα είναι... άνευ προηγουμένου.

Ο υφυπουργός, λίγο ή πολύ, έχει υποσχεθεί δισταυρία στους περισσότερους από τους “δικούς του”, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να γίνει. Οπότε οι ελάσσονες υποψήφιοι θα δώσουν τη δική τους μάχη για τον σταυρό, ώστε να θέσουν και σοβαρή υποψηφιότητα για μετεκλογική “αξιοποίηση”. Το προηγούμενο κάποιων υποψηφίων, που πήγαν εξαιρετικά καλά στη μάχη του σταυρού στις προηγούμενες εκλογές (λ.χ. Ματαλλιωτάκης και Βρέντζου οι πιο προφανείς περιπτώσεις), αλλά μετεκλογικά... αγνοήθηκαν χαρακτηριστικά, δείχνει ότι η πλούσια συγκομιδή σταυρών δεν εγγυάται τίποτε, διότι το “επιτελικό κράτος” δε λειτουργεί έτσι.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συναγελασμοί με τον υφυπουργό, που έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στο “γαλάζιο στρατόπεδο” και μοστράρεται ως “άρχων” του νομού Ηρακλείου (γιατί ως “κρητικάρχης” υπάρχουν... αρκετοί υποψήφιοι), είναι ένας τρόπος για κάποιους υποψηφίους του άμεσου περιβάλλοντος, ώστε να κερδίσουν “πόντους εύνοιας” και να τους εξαργυρώσουν με “κάτι” στην επόμενη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Προσωπική ατζέντα - Ο υφυπουργός και βουλευτής που κάνει προσωπικό αγώνα και όχι για το κόμμα του

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί στο εσωτερικό του κόμματος η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη, αφού στην προεκλογική κούρσα επί της ουσίας λειτουργεί σε βάρος όσων συνυποψηφίων δεν ελέγχει, αξιοποιώντας αυστηρά για την προσωπική του ατζέντα ακόμη και τη θεσμική θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Άλλωστε, ακόμη και για τις μεταβάσεις του στην Κρήτη - όπου, με πρόσχημα διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του χαρτοφυλακίου του, κινείται καθαρά προεκλογικά - τα έξοδα μετάβασης είναι καλυμμένα για τον ίδιο αλλά και συνεργάτες του με ημερήσιες αποζημιώσεις από τις δαπάνες του υφυπουργείου του, δηλαδή από τον κρατικό κορβανά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πρώτα επιχορηγεί διάφορους συλλόγους και όχι μόνο αθλητικούς με τη στενή έννοια του όρου, κατά το δοκούν και στοχευμένα ψηφοσυλλεκτικά, την ώρα που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σε όλες τις εκφάνσεις του συνολικά πένεται, με ό,τι σημαίνει αυτό για χιλιάδες συλλόγους, παιδιά και νέους, νέες, αλλά και τις οικογένειές τους. Αμέσως μετά ζητάει, είτε πλαγίως από την υποχρέωση που τους έχει δημιουργήσει με το οικονομικό οξυγόνο που παρέχει με χρήματα του υφυπουργείου του, είτε και ευθέως, την προβολή του και σε πολλές περιπτώσεις και την τιμητική βράβευσή του από αυτούς τους τοπικούς συλλόγους. Όλα, δηλαδή, για τις προεκλογικές ανάγκες της προσωπικής του προεκλογικής προβολής.

Προχωρά, δε, ακόμη περισσότερο, όπως προχθές, που κάλεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης τα Σωματεία του κολυμβητηρίου και τους απαίτησε να τον ψηφίσουν προσωπικά, είτε είναι Ν.Δ. είτε άλλο κόμμα, γιατί έχει κάνει πολλά γι’ αυτούς και πως, αν τον ψηφίσουν, θα μπορέσει να ολοκληρώσει στην επόμενη θητεία όσα αφήνει ημιτελή. Εξ ου και το σύνθημα «αλλάζουμε το Ηράκλειο», μια “αλλαγή” που οι περισσότεροι Ηρακλειώτες, ακόμη και ψηφοφόροι του, ψάχνουν σαν “κρυμμένο θησαυρό”, αλλά δεν τη βρίσκουν.

Την ίδια ώρα, η ΝΟΔΕ, διά του απόλυτα ελεγχόμενου προέδρου της από τον ίδιο, καίτοι σε προεκλογική περίοδο θα έπρεπε να εξασφαλίζει ίσους όρους και προβολή σε όλους τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου, έχει μετατραπεί σε παρακολούθημα των δραστηριοτήτων αποκλειστικά του Λευτέρη Αυγενάκη.

Με αυτό το κλίμα προσέρχεται με το ψηφοδέλτιο του 2023 η Ν.Δ. στο Ηράκλειο, σε μια ούτως ή άλλως προβληματική εκλογική περιφέρεια για την ίδια. Άλλωστε, και την εποχή της παντοδυναμίας της, το 2019, δεύτερη ήταν στο Ηράκλειο και ο Λευτέρης Αυγενάκης, αν και γραμματέας τότε του κόμματος που ερχόταν στην εξουσία, δεν υπήρξε πρώτος βουλευτής στο Ηράκλειο σε σταυρούς και πολύ περισσότερο στην Κρήτη, συγκεντρώνοντας 24.331 ψήφους.

Έτσι, πρακτικά η Ν.Δ. στις εκλογές του 2023 έχει να παλέψει σε δύο άξονες. Αφενός σε μια εκλογική περιφέρεια που συγκεντρώνει από τα χαμηλότερα ποσοστά της και αφετέρου, στο εσωτερικό του ψηφοδελτίου, την προσωπική αμιγώς στρατηγική του Λευτέρη Αυγενάκη, σε βάρος και των συνυποψηφίων του, αλλά και του κόμματος γενικότερα, όπως σημειώσαμε και παραπάνω. Οι ελεγχόμενοι από αυτόν υποψήφιοι έχουν ήδη αναλάβει τον ρόλο “κλαδέματος” των άλλων ισχυρών του ψηφοδελτίου, άλλοι νέοι υποψήφιοι, χωρίς ακόμη να αντιλαμβάνονται την πραγματική αιτία, αναλώνονται σε μεταξύ τους αντιμαχίες, οι περισσότεροι από τους άλλους βλέπουν την πηγή του προβλήματος και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις το αναφέρουν, όμως όλοι, είτε εσωκομματικά στα όργανα, είτε δημόσια, αποφεύγουν να μιλήσουν, υπολογίζοντας, πέραν των άλλων ισχυρών υποψηφιοτήτων, το “κοκκαλάκι” του δεύτερου ή και τρίτου σταυρού. Και στην εύνοια Αυγενάκη, που δείχνει να ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό με τις ευλογίες του Μαξίμου, μέσω του προσωπικού του φίλου, όπως ο ίδιος διατείνεται στον περίγυρό του, τον Θανάση Νέζη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News