Την ώρα που τόσο από τον χώρο του τουρισμού όσο και του επισιτισμού η έλλειψη προσωπικού ενόψει και της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν, δείχνει να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα, οι ήδη εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες γαλέρας όπως λένε, με ανασφάλιστη εργασία, υποδηλωμένη ασφάλιση, μισθούς που δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιδόματα που πρέπει να παίρνουν και μια σειρά από τεχνάσματα που ακολουθούνται και που όπως λένε οι συνδικαλιστές, απομακρύνουν από τους χώρους εργασίας τους νέους. Το ίδιο απογοητευμένοι δηλώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι που μιλούν ανοιχτά για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, την ώρα που και τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται όπως εξηγούν σε κατάρρευση. Κώδωνα κινδύνου κρούουν και οι εργαζόμενοι σε οικοδομές, που προκειμένου να προλάβουν τις ανακαινίσεις για ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, παίζουν όπως λένε τη ζωή τους κορώνα γράμματα στους χώρους εργασίας.
Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες εργαζομένων για τα τεχνάσματα που ακολουθούν εργοδότες από το χώρο του τουρισμού αλλά και του επισιτισμού για να γλιτώσουν χρήματα, τα οποία κόβουν από τους εργαζομένους τους. Την ώρα που μαζικά ως πρώτο πρόβλημα και σε αυτούς τους χώρους είναι η έλλειψη προσωπικού, σε χώρους εργασίας όπως ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού αλλά και εστιατόρια και καφέ, η κατάσταση περιγράφουν ότι θυμίζει συνθήκες γαλέρας.
Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, πλην όμως αυτό δεν περιορίζει το πρόβλημα όπως λένε. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο χώρο του επισιτισμού πανελλαδικά έγιναν 8468 έλεγχοι, καταγράφηκαν 2327 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 6.922.260ευρώ. 849 από αυτές αφορούσαν αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία.
Προς αυτή την κατεύθυνση όπως λένε νέρο σε αυτό το μύλο ρίχνει και η νομοθεσία με τα πρόστιμα και πως αυτά κατανέμονται, αφού για αδήλωτη εργασία το πρόστιμο φτάνει τα 10.500 ευρώ ενώ υποδηλωμένη μόλις 500 ευρώ. Κάτι που όπως εξηγούν σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της επιθεώρησης εργασίας, οδηγούν σε γενικευμένη αυθαιρεσία με επίκεντρο τους εργαζόμενους που δουλεύουν οκτώ ή 10 ή και 12 ώρες και ασφαλίζονται για τέσσερις.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις επιχειρήσεις τουρισμού στην Κρήτη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που φτάνουν τα έξι εκατομμύρια ευρώ, με τους συνδικαλιστές πάντως να εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι πολλαπλάσιο και πάντως όχι εύκολα αντιμετωπίσιμο καθώς οι μηχανισμοί ελέγχου μετά βίας ανταποκρίνονται λόγω υποστελέχωσης.
Οικοδόμοι σε απόγνωση
Η εντατικοποίηση της εργασίας που είναι ξεκάθαρο όπως λένε οι συνδικαλιστές ότι θα φέρει βροχή προστίμων και εκμετάλλευσης τους επόμενους μήνες, δεν αφορά μόνο ξενοδοχειακές ή τουριστικές ή και επιχειρήσεις στον επισιτισμό, αφού επαγγέλματα και της οικοδομής ζουν υπό την πίεση όχι μόνο του χρόνου , αλλά και της ανησυχίας αν και πως θα πληρωθούν, ενώ μέσω απαιτήσεων που λειτουργούν ως εκβιασμός όπως λένε, αν ένας εργαζόμενος υπό το βάρος του χρόνου αρνηθεί να εργαστεί 12ώρο.
Με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα να είναι σχεδόν καθημερινός τρόμος, εργαζόμενοι και στα οικοδομικά επαγγέλματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για σοβαρές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων.