Ρεύμα με σύμμαχο τον κρητικό ήλιο - Τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» μειώνουν το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά

Κρήτη
Ρεύμα με σύμμαχο τον κρητικό ήλιο - Τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» μειώνουν το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον των Κρητικών για το Πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στη στέγη" - Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αγροτών και νοικοκυριών - Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός

Με σύμμαχο τον ήλιο που στην Κρήτη είναι πολύ πιο “δυνατός” σε ένταση και διάρκεια σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας, μόνο θετικά φαίνεται πως θα λειτουργήσει το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”, τόσο για τους αγρότες όσο και για τα νοικοκυριά, που θα θελήσουν να ενταχθούν σε αυτό.

Αυτό το μήνυμα προκύπτει σε πρώτη φάση από τις τοποθετήσεις των ανθρώπων που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και άλλους χώρους που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ, η πλατφόρμα του οποίου (https://pvstegi.gov.gr) είναι διαθέσιμη από τις 2 το μεσημέρι και μετά, από την περασμένη Τρίτη 2 Μαΐου και, όπως έχει ανακοινωθεί, δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης, δηλαδή την μπαταρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40%-60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους και εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

«Στην Κρήτη θα έχει μεγάλη επιτυχία»

Την πεποίθησή τους ότι η υλοποίηση του Προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” στην Κρήτη θα έχει μεγάλη επιτυχία εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν στo neakriti.gr, με βάση πάντα τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας. 

«Εννοείται ότι το πρόγραμμα αυτό το βλέπουμε θετικά. Απλά, επειδή είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με την ηλεκτροδότηση από μπαταρία, θα έλεγα ότι κυρίως τεχνικά εξυπηρετεί κάπως τις πιο απομακρυσμένες εγκαταστάσεις. Προφανώς ό,τι έχει να κάνει με ΑΠΕ είναι κάτι το οποίο εμείς το προωθούμε. Νομίζω ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις μπορεί να προσφέρουν και άλλου είδους άνεση. Αντιλαμβάνεστε ότι δίνουν λύσεις σε περιπτώσεις που δε θα μπορούσε να φτάσει το ρεύμα κάπου, γιατί είναι μακριά και θα υπήρχε πολύ μεγάλη επιβάρυνση της ΔΕΗ. Τέτοιου είδους λοιπόν συστήματα θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα για τους χρήστες τους», σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπύρος Σοφιανός.

Με πολύ θετική ματιά, εκπροσωπώντας τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους λογαριασμούς του ρεύματος, βλέπει το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. «Εγώ το βλέπω πολύ θετικά και από οικολογικής άποψης. Και από εκεί έπρεπε να είχαν ξεκινήσει. Και το βλέπω θετικά όχι μόνο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και για τα νοικοκυριά», λέει ο συνδικαλιστής και προσθέτει ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα «μπορούμε ταυτόχρονα να ξεμπλοκάρουμε εκτάσεις γης, στις οποίες ίσως μπαίνοντας φωτοβολταϊκά θα δημιουργούσαν κάποια οικολογικά προβλήματα. Επομένως, είναι σωστό το πρόγραμμα, γιατί πράγματι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν. Από τις στέγες των σπιτιών και από τις στέγες των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να κερδίσουν τα λαϊκά στρώματα, να κερδίσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αυτή την περίοδο, μειώνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πολύ υψηλό».

Ηλιοφάνεια... όλο το χρόνο

«Είναι θετικό ιδιαίτερα στην Κρήτη λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου. «Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Κυρίως, λοιπόν, στην Κρήτη, έχοντας την ηλιοφάνεια που υπάρχει στο νησί μας, θα μπορέσουν ακόμα καλύτερα να ρίξουν το κόστος και να εξοικονομήσουν χρήματα, μειώνοντας την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. «Μπορεί να χρειάζεται ένα κεφάλαιο για να καλύψει το 50% περίπου κάποιος για να λάβει την υπόλοιπη επιδότηση, αλλά η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα. Και αυτό συμφέρει κυρίως εκείνους που έχουν υψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος». Καταλήγοντας, ο Κώστας Αράπογλου κάνει και τη δική του πρόταση σε νοικοκυριά που ενδεχομένως να μην μπορούν να διαθέσουν το υπόλοιπο πλην της επιδότησης ποσό. «Ας συνεννοηθούν με τον έμπορο που θα τους προμηθεύσει τα συστήματα και ας πληρώσουν σταδιακά τα χρήματα που τους αναλογούν, για παράδειγμα μέσω της πιστωτικής τους κάρτας. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν όσοι ενδιαφέρονται».

Η υποβολή των αιτήσεων, καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα και αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISnet. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου του 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν παραπάνω από μία αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παροχών ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μία αίτηση για την κατοικία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

  • Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθενται 45 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Α).
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 100 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Β).
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 63 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Γ).
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Δ).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτηρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτηρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στα 10,8kWh.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News