Με την ανακούφιση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους έφτασαν στο Νίκος Καζαντζάκης μια μητέρα από το πληγωμένο Σουδάν με τα πέντε της παιδιά. Τα αδέρφια της 39χρονης ζουν εδώ και χρόνια στο νησί και η απόφαση να πάρει τα παιδιά της μακριά από την κόλαση του εμφυλίου και να ενωθεί με την οικογένεια της ήταν μονόδρομος.
Στα πάτρια εδάφη είναι και ο κρητικό ιερέας που είχε εγκλωβιστεί μαζί με τον Μητροπολίτη Νουβίας και άλλους ορθόδοξους στην Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Σιγά - σιγά οι Έλληνες που βρέθηκαν στη ζώνη του πυρός επιστρέφουν στη χώρα με τις περιγραφές για τα όσα έζησαν ως να καταφέρουν να διαφύγουν να συγκλονίζουν πραγματικά.
Είναι η στιγμή που η Ομνία Χασάν Αλί υποδέχεται την αδερφή της Μουφίντα και τα παιδιά της στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης…
Η οικογένεια άφησε πίσω της τη φρίκη του εμφυλίου και ήρθε στο Ηράκλειο για να ενωθεί με τα αδέρφια Χασάν Αλί Χασάν, που ζει εδώ και 22 χρόνια στο Ηράκλειο, καθώς και αδερφή τους, Ομνία που μένει στο νησί από τα 15 της.
Η 18χρονη Τάλα, ο 15χρονος Χαλίντ, η 13χρονη Ριμ, ο Ουζιάντ 11 ετών και η 8χρονη Νουρ ζούσαν μαζί με τη μητέρα τους στο Χαρτούμ.
Η απόφαση να πάρει τα παιδιά της μακριά από τον όλεθρο ήταν μονόδρομος για την Μουφίντα Χασάν Αλί… με το φόβο του θανάτου να συνοδεύει τα βήματά τους κατάφεραν να φτάσουν την περασμένη Τρίτη ως το στρατιωτικό αεροδρόμιο, 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Το αεροπλάνο απογειώθηκε την Τετάρτη για το Τζιμπουτί κι από κει μέσω της γερμανικής πρεσβείας έφτασαν στη Φρανκφούρτη με απευθείας πτήση έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο με τις αγκαλιές της οικογένειας να είναι ανοιχτές κι έτοιμες να απαλύνουν το φόβο.
Σε κρητικό έδαφος είναι και ο πατέρας Γεώργιος Μαυρίκος, ο κρητικός Ιερέας που βρέθηκε στο σημείο μηδέν εγκλωβισμένος μέσα στη Μητρόπολη του Χαρτούμ μαζί με τον Μητροπολίτη Νουβίας και άλλους Χριστιανούς.
Σε ελληνικό έδαφος πατούν κι άλλοι Έλληνες του Σουδάν που δεν μπορούν να πιστέψουν πως σώθηκαν από την κόλαση του εμφυλίου.