Εργατική Πρωτομαγιά: Τίμησαν τους αγώνες της εργατιάς στο Ηράκλειο - Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλο το νησί (pics)

Κρήτη
Εργατική Πρωτομαγιά: Τίμησαν τους αγώνες της εργατιάς στο Ηράκλειο - Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλο το νησί (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Με τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις θα εορταστεί και φέτος στο Ηράκλειο η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μια είναι στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου η άλλη στην πλατεία Ελευθερίας και η τρίτη στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Είναι εκείνοι που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους εδώ και χρόνια δυσβάστακτα βάρη», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς του 1924, τον Μάη του ‘36, τους 200 της Καισαριανής και τα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης διαχρονικά. Στεκόμαστε με ευλάβεια σε όλους τους νεκρούς της πανδημίας, στους νεκρούς των Τεμπών, στους νεκρούς των εργοδοτικών εγκλημάτων σε όλον τον κόσμο και με θαυμασμό στους ηρωικούς υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας ενάντια στην πανδημία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η δήλωση του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη για την Εργατική Πρωτομαγιά:

«Μοναδική ασφαλής ασπίδα του κόσμου της εργασίας είναι η Ενότητα, η Διαρκής Εγρήγορση και η Αγωνιστικότητα

Η 1η του Μάη είναι η ημέρα που τιμούμε τους αγώνες της Εργατικής Τάξης .

Είναι η ημέρα μνήμης και τιμής ιδιαίτερα για εκείνους που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για να υπερασπιστούν τα Εργατικά Δικαιώματα, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Συναδέλφωση και την Ειρήνη των λαών.

Σήμερα η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει πως οι κατακτήσεις των Εργαζομένων, βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο οπισθοδρομικών δυνάμεων που επιδιώκουν την συρρίκνωση τους.

Χρέος όλων μας, αποτελεί η διαφύλαξη αλλά και η διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Προϋποθέτει όμως Ενότητα, Διαρκή Εγρήγορση και Αγωνιστικότητα.

Στην εποχή μας, τίποτε δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.

Τα πάντα εξαρτώνται από το εάν και κατά πόσον είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε δυναμικά τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τους πρωτεργάτες του Εργατικού Κινήματος, που αποτελούσε και αποτελεί την μοναδική ασφαλή ασπίδα του κόσμου της Εργασίας.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Μήνυμα Χάρη Μαμουλάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά αποστέλλει ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εκ νέου υποψήφιου βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκη:

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά των αγώνων και της ανατροπής, που ειδικά φέτος σηματοδοτεί το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το τέλος των πολιτικών που έφεραν αντεργατικούς νόμους, διέλυσαν δικαιώματα δεκαετιών απαξίωσαν ελεγκτικούς μηχανισμούς, καλλιέργησαν την εργοδοτική ασυδοσία, υποβάθμισαν το κοινωνικό κράτος και οδήγησαν σε δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων - και όχι μόνο. Των πολιτικών που μας οδήγησαν, το 2023, να αγωνιζόμαστε να ανατραπεί ένα εργασιακό καθεστώς που θυμίζει 1960.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, ενώνουν τις φωνές τους σε όλη τη χώρα ζητώντας αξιοπρέπεια. Ζητώντας ένα κράτος με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Ζητώντας Δικαιοσύνη. Παντού.

Στις 21 Μαΐου, αυτή η λαϊκή απαίτηση γίνεται πραγματικότητα».

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Μήνυμα αγώνα και νίκης στέλνει ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου, του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης:

«Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την ιστορική μάχη για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες τούτου του τόπου, την προσφυγή στις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.

Ιστορική μάχη, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει αν όλα εκείνα για τα οποία θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, τα κοινωνικά δικαιώματα, θα διασωθούν και θα διευρυνθούν, ή αν για ακόμα μία τετραετία θα καταστρατηγούνται και οι εργασιακές συνθήκες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού θα απειλούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, την ασφάλεια στην εργασία και την οικογενειακή και προσωπική ζωή τους.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που βιώνουν ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την φτώχεια, τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, τους πλειστηριασμούς, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, θα δώσουν μαζί με όλους μας έναν δύσκολο αγώνα, για να βάλουν τέλος στην αδικία, την ανισότητα και στην αυθαιρεσία.

Οι αγώνες του εργατικού κινήματος, τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του 1886, οι εργαζόμενοι που σήμερα έχουν μείνει απροστάτευτοι, μας καλούν να δώσουμε κάθε δυνατή και αδύνατη μάχη για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.

Στον ‘πόλεμο’ που κήρυξε η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους εργαζομένους και το σύνολο της κοινωνίας μαχόμαστε μέχρι την τελική νίκη. Την πολιτική αλλαγή, Τη δικαιοσύνη παντού.

Για να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News