Δραματικές ώρες για 2 μωρά στην Κρήτη: Η 22χρονη θεία τους θα αναλάβει την επιμέλεια - Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία (vid)

Κρήτη
Δραματικές ώρες για 2 μωρά στην Κρήτη: Η 22χρονη θεία τους θα αναλάβει την επιμέλεια - Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του οικογενειακού δράματος, που εκτυλίχθηκε στον Μακρύ Γιαλό, όταν ο 62χρονος υπέστη σοκ και βυθίστηκε σε ημιθανή κατάσταση - Τα παιδιά 2,5 αι 1,5 ετών έμειναν ακηδεμόνευτα για 48 ώρες και το μεγαλύτερο κατάφερε να «ειδοποιήσει» τη γειτονιά - Ο παππούς είχε την επιμέλεια των δύο παιδιών και πλέον δίνει μάχη στη ΜΕΘ, ενώ η 22χρονη θεία τους αναλαμβάνει να τα μεγαλώσει

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας από την υπόθεση της ανακάλυψης ότι δύο παιδάκια 1,5 και 2,5 χρονών, τα οποία ζούσαν με τον 62χρονο παππού τους (πατέρα της μητέρας τους), ο οποίος είχε πάρει νόμιμα την επιμέλειά τους, αφού οι φυσικοί γονείς τους δεν ήταν σε θέση να τα μεγαλώσουν, βρέθηκαν για 36-48 ώρες μόνα τους στο σπίτι χωρίς νερό και φαγητό, δεδομένου ότι ο παππούς τους είχε πέσει σε κώμα λόγω νεφρικής ανεπάρκειας και δεν είχε επαφή με το περιβάλλον.

Το 2,5 ετών εγγόνι του, τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας, κάτω από το αίσθημα της αυτοσυντήρησης βγήκε έξω από το σπίτι πιθανότατα για να βρει νερό και τροφή και εκεί έγινε αντιληπτό από περίοικους, που ενδιαφέρθηκαν να φωνάξουν τον παππού τους, βρίσκοντάς τον σε πολύ κακή κατάσταση και ειδοποιώντας το ΕΚΑΒ και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου για να μεταφερθούν όλοι μαζί, παππούς και εγγόνια, στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας για να εξεταστούν από τους εφημερεύοντες ιατρούς.

Ο 62χρονος, που ήταν σκληρά εργαζόμενος μέχρι πριν μερικές μέρες, δε γνώριζε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως έδειξαν οι εξετάσεις του, και λόγω του ότι είχε πέσει σε κώμα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπου παραμένει νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, που έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να πάρει την επιμέλεια των δύο μικρών παιδιών η θεία τους, η οποία εργάζεται στην Ιεράπετρα. Η περίπτωση αυτής της οικογένειας ήταν γνωστή στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, που είχαν την εποπτεία της, μέχρι που ανέλαβε την επιμέλεια των παιδιών ο παππούς τους και θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια τώρα που την επιμέλεια θα την έχει αποκλειστικά η θεία τους, μέχρι να επιστρέψει υγιής στο σπίτι του ο 62χρονος.

«Το περιστατικό αυτό, που μας έγινε γνωστό από περιοχή κοντά στην Ιεράπετρα, αφορά σε έναν 62χρονο παππού που είχε την επιμέλεια των δύο εγγονιών του, 1,5 και 2,5 ετών, και όταν για λόγους υγείας δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε, κατέληξε να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, οπότε τα δύο μικρά σε ηλικία παιδιά αναγκάστηκαν να βγουν έξω από το σπίτι, ζητώντας βοήθεια με τον δικό τους τρόπο. Έτσι λοιπόν, μεταφέρθηκαν αρχικά και ο παππούς και τα παιδιά στο ασφαλές περιβάλλον του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Υπάρχει συνεπιμέλεια στον παππού με τη θεία και, αφού η θεία έχει τη διάθεση και νομικά, είναι υποχρεωμένη ως συγγενής πρώτου βαθμού να μένουν τα παιδιά πλέον μαζί της. Εμείς θα είμαστε κοντά τους με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες να τα στηρίξουμε και να τα βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε.

Κατά καιρούς έχουμε παρόμοια περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα και με την εχεμύθεια που επιβάλλεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Πέρα από τους επιστήμονες που κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους και η τοπική κοινωνία ενδιαφέρθηκε, προκειμένου να στηρίξει τη συγκεκριμένη οικογένεια. Δε χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Υπάρχει περιβάλλον υποστηρικτικό, οικογενειακό, το οποίο μπορεί και είναι σε θέση να φροντίσει τα συγκεκριμένα παιδιά. Εάν αργότερα αλλάξει το οτιδήποτε αφορά στην επιμέλεια των παιδιών, αυτό θα γίνει με εισαγγελική εντολή», ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

Στη θεία η επιμέλειά τους - Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία

Τα δύο παιδάκια έμειναν για εξετάσεις και παρακολούθηση στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου, αφού ενυδατώθηκαν επαρκώς, πήραν εξιτήριο χθες το μεσημέρι, καθώς στο μεταξύ ανέλαβε την επιμέλειά τους η θεία τους και αδερφή της μητέρας τους, που μέχρι πρότινος βοηθούσε τον πατέρα της στη φροντίδα των δύο μικρών παιδιών.

Επειδή στην ευρύτερη Ιεράπετρα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που οι φυσικοί γονείς των παιδιών για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αδυνατούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, η κ. Γωγώ Περάκη, έγραψε ότι έχει απαιτήσεις για γρηγορότερα αντανακλαστικά από την τοπική κοινωνία. «Η αιτία δεν είναι μόνο η κατάρρευση του παππού, αλλά έχει καταρρεύσει δυστυχώς όλος ο κοινωνικός ιστός, οι υπηρεσίες και εμείς ως μέλη αυτής της κοινωνίας! Η εικόνα των παιδιών, που αντίκρισαν όλοι, είναι η περιγραφή της κοινωνίας μας. Μία κοινωνία “βουτηγμένη” στον “ωχαδερφισμό”. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε από την τοπική κοινωνία, θα γνωρίζει κάθε προσωπική, επαγγελματική, αισθηματική λεπτομέρεια για τον κάθε άλλο, όμως την παραμέληση αυτών των ψυχών κανείς μας δεν την έβλεπε, δεν την άκουγε, δεν ήθελε να ξέρει! Και δεν ήθελε να ξέρει κανείς, γιατί αυτομάτως του αναλογεί και μέρος της ευθύνης… Και η ευθύνη έχει υποχρέωση, πώς να το κάνουμε… Δύο ψυχούλες λοιπόν παρέμειναν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας δύο μέρες, ευτυχώς με μεγάλη θαλπωρή από το προσωπικό. Χαιρετίζουμε την άμεση κινητοποίηση όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, και τον αν. διοικητή γενικό ιατρό κ Γιάννη Πετράκη, για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Και αυτή τη φορά τα μικρούλια αυτά μπορεί να μην ξέρουν να μιλάνε, αλλά φωνάζουν με τον δικό τους τρόπο ότι θέλουν αγκαλιά και ασφάλεια. Ότι δεν αντέχουν να ξαναζήσουν τον ίδιο εφιάλτη. Ας κινητοποιηθεί λοιπόν κάθε αρμόδια υπηρεσία και κάθε αρμόδια Αρχή με σοβαρότητα σήμερα, αφού δεν το έκανε χθες», καταλήγει η κ. Γωγώ Περάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News