Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανεργία κάτω από 8% και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ έως στο τέλος της 4ετίας (vid)

Κρήτη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανεργία κάτω από 8% και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ έως στο τέλος της 4ετίας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ανεργία κάτω από 8%, μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, αυξήσεις 3-4% στο πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Όπως είπε, το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 αναπτύσσεται σε πέντε άξονες-ταυτότητες της Ελλάδας. «Σήμερα θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα επιχειρήσω να σας πω μια ιστορία τού πώς οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια. Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια, τα οποία βάλαμε στην πρώτη τετραετία της Ν.Δ. Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε».

Ορισε ως πρώτο άξονα την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, που ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης, και στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες. Υπογράμμισε ότι «η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά».

«Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές, κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων», τόνισε. «Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις μειώσεις των φόρων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας, όπως η Microsoft και η Pfizer. Στη συνέχεια, έδειξε μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους, αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Επίσης τόνισε ότι οι επενδύσεις «δεν λένε πολλά πράγματα αν δεν συνοδεύονται και από καλούς μισθούς». Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα, αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης

Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία:

Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος 25% αύξηση των μισθών μέσα στην τετραετία, να πάει στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός.

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3-4% την 1/1/2024.

Θα έχουμε αύξηση των μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024 με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Στο σημείο αυτό μίλησε για τον Τουρισμό επισημαίνοντας ότι πέρασε μια μεγάλη δυσκολία την περίοδο του κορωνοϊού. Στηρίχθηκε και επεσήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το 2022 να έχει ρεκόρ εσόδων στις βασικές του αγορές και το 2023 να αναμένεται ακόμη καλύτερο. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε, τόνισε.

Είπε ότι το 2019 είχε προβάλει την πρόθεσή του να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο και σήμερα εξελίσσονται έργα ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

Υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης φορολογικών συντελεστών.

Το τέλος επιτηδεύματος εντός της τετραετίας θα έχει πλήρως καταργηθεί. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά.

Μειώνουμε σε πρώτη φάση κατά μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές για να μειώσουμε τη φορολόγηση στην εργασία και από 1/1/2025 μειώνουμε τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά.

Ανέφερε 10 έργα ενδεικτικά που μέσα στην επόμενη τετραετία, είτε θα έχουν ολοκληρωθεί, είτε θα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ξεχωρίζοντας το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας-1

Ψηφιακή επανάσταση στην υγεία

Περνώντας στον άξονα της Κοινωνικής Ελλάδας μίλησε για πολιτικές που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, με την Υγεία, με την Κοινωνική Συνοχή.

Αναφέρθηκε αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.

10.000 νέοι εργαζόμενοι στην υγεία, διπλασιασμός πόρων για το Σπίτι μου

Έκανε, ακολούθως μία σύνοψη για τον τομέα της υγείας μιλώντας για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους, ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.

Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα Σπίτι Μου και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.

Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Ψηφιακό κράτος την επόμενη τετραετία, στο 80% η παραγωγή των ΑΠΕ

Ακολούθησαν συνόψεις για την Παιδεία και τον τομέα των Μεταφορών και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες.

Ο επόμενος άξονας που ανέλυσε ήταν η Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα. «Αν μία κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές, αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε. Υπογράμμισε την πραγματική σημασία της εφαρμογής της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι με προγραμματισμό και πολλή δουλειά, σήμερα μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες. Αυτό είναι το πρότυπο για όλο το δημόσιο. Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη τετραετία. Ανέπτυξε τη σημασία της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παράγει σχεδόν το 50% της ενέργειάς της από τον ήλιο και τον άνεμο τονίζοντας ότι είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Σκοπός μας είναι να φθάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία. Μίλησε στο σημείο αυτό την πρωτοβουλία Greco Islands. Αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο για όλα τα ελληνικά νησιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News