Συντάξεις - ΕΦΚΑ: Σε τροχιά έκδοσης 7.500 εφάπαξ - Τα ποσά και πότε πληρώνονται

Κρήτη
Συντάξεις - ΕΦΚΑ: Σε τροχιά έκδοσης 7.500 εφάπαξ - Τα ποσά και πότε πληρώνονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων για κύρια σύνταξη στο δημόσιο, που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής και του εφάπαξ

«Ξεμπλοκάρουν»  τα εκκρεμή εφάπαξ αρχής γενομένης από τις παροχές του δημοσίου. Οπως επισημαίνουν στελέχη του ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταβληθούν 7.500 εφάπαξ, ενώ στόχος είναι το στοκ των εκκρεμών εφάπαξ να εξαλειφθεί εντός του επόμενου τριμήνου.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων για κύρια σύνταξη στο δημόσιο, που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής και του εφάπαξ. Από τη στιγμή όμως που άρχισε να επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης των κύριων συντάξεων στο δημόσιο, πήρε μπροστά η μηχανή και για την έκδοση των εφάπαξ.

Υπενθυμίζουμε ότι  σύμφωνα με τα ισχύοντα (Ν. 4921/2022) καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Πώς υπολογίζεται στο Δημόσιο

Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.

Ηδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.

Ωστόσο, το ποσό του εφάπαξ βαίνει μειούμενο, καθώς υπολογίζεται με διπλό τρόπο μετά το 2014. Ειδικότερα με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο υπάλληλος με το παλιό καθεστώς τόσο μεγαλύτερο εφάπαξ θα λάβει. Δηλαδή  ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2023 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2023, χωρίς τόκο.

Τα ποσά

Το μέσο εφάπαξ που καταβάλλουν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου είναι 22.942 ευρώ, και 15.881 ευρώ είναι το μέσο εφάπαξ για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Το μέσο εφάπαξ που κατέβαλαν τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου το 2022 διαμορφώνεται:

  • Στις 22.819 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους υπουργείων και κεντρικών υπηρεσιών (ΤΠΔΥ).
  • Στις 22.505 ευρώ για τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων (Οργανισμοί υπουργείων κ.ά.).
  • Στις 21.248 ευρώ για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Στις 23.405 ευρώ για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ.

Αντίστοιχα στα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα το μέσο εφάπαξ διαμορφώνεται:

  • Στις 15.799 ευρώ για τους συνταξιούχους ξενοδοχοϋπαλλήλους (ΤΑΞΥ).
  • Στις 16.066 ευρώ για τους συνταξιούχους από τις βιομηχανίες μετάλλου.
  • Στις 15.679 ευρώ για τους συνταξιούχους υπαλλήλους του ΟΛΠ.
  • Στις 16.249 ευρώ για τους συνταξιούχους εμποροϋπαλλήλους (ΤΠΥΕΚ).
  • Στις 15.614 ευρώ για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ.
  • Στις 16.358 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ.

Στις 15.845 ευρώ για τους συνταξιούχους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) και στις 15.226 ευρώ για τους συνταξιούχους από τα κατώτερα πληρώματα (ΤΠΚΠΕΝ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News