Ηράκλειο: Πώς δρουν οι «μαϊμού» υπάλληλοι της Περιφέρειας - Παραλίγο θύμα της απάτης και ο Κώστας Φασουλάκης (vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Πώς δρουν οι «μαϊμού» υπάλληλοι της Περιφέρειας - Παραλίγο θύμα της απάτης και ο Κώστας Φασουλάκης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόλπο των επιτηδείων το τελευταίο διάστημα έχει εκταθεί σε αρκετούς από τους προμηθευτές της Περιφέρειας, όμως σε δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι είχε και αποτέλεσμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο επιχειρηματίες έπεσαν στα δίχτυα των επιτηδείων όταν τους ζήτησαν τραπεζικά στοιχεία, γνωστοποιώντας τους αριθμούς τιμολογίων και ονόματα υπαλλήλων της Περιφέρειας, προκειμένου να τους ρίξουν «στάχτη» στα μάτια
  • Ζητούσαν χρήματα παριστάνοντας υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης
  • Είχαν επεκτείνει τη δράση τους και σε προμηθευτές της Περιφέρειας
  • Με ανακοινώσεις της η Περιφέρεια Κρήτης εφιστά την προσοχή των πολιτών
  • Ζητούν από τους πολίτες να ενημερώνουν την Περιφέρεια Κρήτης για πιθανές οχλήσεις
  • Δέχτηκε κλήση και εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης

Ούτε λίγο ούτε πολύ, την πλατφόρμα του Διαύγεια στην οποία αναρτώνται όλες οι πράξεις της διοίκησης για την άσκηση δημόσιο ελέγχου, βρήκαν τρόπο να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι που το τελευταίο διάστημα ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας, επιχειρούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους, κυρίως προμηθευτές της Περιφέρειας.

Το κόλπο των επιτηδείων το τελευταίο διάστημα έχει εκταθεί σε αρκετούς από τους προμηθευτές της Περιφέρειας, όμως σε δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι είχε και αποτέλεσμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο επιχειρηματίες έπεσαν στα δίχτυα των επιτηδείων  όταν τους ζήτησαν τραπεζικά στοιχεία, γνωστοποιώντας τους αριθμούς τιμολογίων και ονόματα υπαλλήλων της Περιφέρειας, προκειμένου να τους ρίξουν «στάχτη» στα μάτια. Στη μία από τις δύο περιπτώσεις μάλιστα, ο επιχειρηματίας που ναι μεν αντέδρασε αλλά δυστυχώς ήταν αργά, από το λογαριασμό του έκαναν «φτερά» 17 χιλιάδες ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η περιφέρεια Κρήτης ζητά από τον οποιοδήποτε βρεθεί σε αυτή την θέση, να επικοινωνεί με τα αρμόδια τμήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης προς επιβεβαίωση της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας σε καμία περίπτωση  δεν θα ζητήσουν και ούτε  αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link).

Την ίδια ώρα μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης αποκάλυψε ότι και ο ίδιος δέχθηκε αντίστοιχη κλήση, ευτυχώς όμως πολύ σύντομα αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, επιβεβαίωσε ότι όντως επρόκειτο για απάτη και κατήγγειλε το περιστατικό.

«Προσοχή στους επιτήδειους», λέει η Περιφέρεια Κρήτης

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, «οι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαλλήλων και στελεχών της Περιφέρειας που αναρτώνται με βάση τον νόμο στη «Διαύγεια» στο πλαίσιο της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ζητούν τηλεφωνικά από τους προμηθευτές της Περιφέρειας Κρήτης να προκαταβάλλουν τις κρατήσεις που προβλέπεται να αποδώσουν στο κράτος, για να μπορούν να εισπράξουν το συνολικό ποσό οφειλής. Πρόκειται για κρατήσεις που κυμαίνονται από 4 έως 8% συνήθως του συνολικού ποσού ή ακόμα και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση αυτή καλούν από κινητό τηλέφωνο, δηλώνουν ψευδώς το όνομα υπαλλήλου και αναφέρουν στοιχεία που αφορούν τιμολόγια κλπ αποδεικτικά που αναρτώνται στη «Διαύγεια». Στη συνέχεια, αφού παραθέσουν κάποια στοιχεία, δίνουν τραπεζικό λογαριασμό στον προμηθευτή της Περιφέρειας Κρήτης στον οποίο του ζητούν να καταθέσει τα χρήματα.

Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε προμηθευτής της Περιφέρειας Κρήτης βρεθεί σε ανάλογη συνθήκη θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα αρμόδια τμήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης στα υπηρεσιακά τηλέφωνα και στα υπηρεσιακά e-mail, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πραγματική συνεργασία με τις Υπηρεσίες.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις έχουν ζητήσει να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό μέσω link που τους αποστέλλουν.

Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), θα πρέπει να προσέχουν οι προμηθευτές και πολίτες να μην δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς. Να σημειωθεί πως οι επιτήδειοι έχουν γίνει αντιληπτοί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News