Χανιά: Τρεις "μνηστήρες" για το φράγμα Ταυρωνίτη - Θα “ξεδιψάσουν” μεγάλες εκτάσεις

Κρήτη
Χανιά: Τρεις "μνηστήρες" για το φράγμα Ταυρωνίτη - Θα “ξεδιψάσουν” μεγάλες εκτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, και τα 3 σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέρασαν και συνεχίζουν στη β’ φάση του έργου ΣΔΙΤ, ύψους 267 εκατ. ευρώ, που θα “ξεδιψάσει” τη δυτική Κρήτη

Χωρίς απρόοπτα ή εκπλήξεις συνεχίζεται ο διαγωνισμός για το μεγάλο σε σημασία και μέγεθος έργο του λεγόμενου διπλού φράγματος Ταυρωνίτη στα Χανιά, καθώς στον β’ γύρο του διαγωνισμού πέρασαν και συνεχίζουν και τα 3 σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την α’ φάση...

Συγκεκριμένα, συνεχίζουν κανονικά στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο ΣΔΙΤ, ύψους 267 εκατομμυρίων ευρώ, τα σχήματα:

 1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Χ. Κωνσταντινίδης.
 2. ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΑΒΑΞ.
 3. ΙΝΤΡΑΚΑΤ - Μυτιληναίος - Μεσόγειος.

Στη β’ φάση, που ξεκινά τώρα, θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές, από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου του “δίδυμου” φράγματος Σεμπρωνιώτη-Ντεριανού στους παραπόταμους του Ταυρωνίτη ποταμού, που αποτελεί ένα έργο πνοής για τη δυτική Κρήτη. Το προωθούμενο έργο ΣΔΙΤ έχει σύνθετο αντικείμενο, καθώς αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του φράγματος Ντεριανού και του φράγματος Σεμπρωνιώτη, της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού των νέων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, και των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των ανωτέρω δήμων.

Θυμίζουμε ότι το διπλό φράγμα Ταυρωνίτη στα Χανιά βγήκε σε κοινή δημοπράτηση ως ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών με ένα έτερο αντίστοιχα μεγάλο έργο, το φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα Θεσσαλίας, ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Η αρχική καταληκτική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. Μετατέθηκε και διενεργήθηκε με επιτυχία στις 30 Νοεμβρίου, όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα 3 αυτά σχήματα.

Ακολούθησε αξιολόγηση των συμμετεχόντων, όπου πέρασαν το κρας τεστ και τα 3 σχήματα, και πλέον σε αυτή τη β’ φάση θα οριστικοποιηθεί μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου το οριστικό, τελικό αντικείμενο του έργου και οι τεχνικές λεπτομέρειες, για να κατατεθούν κατόπιν οι δεσμευτικές προσφορές και να προκύψει ο ανάδοχος ιδιώτης του ΣΔΙΤ.

Το προφίλ του έργου

Το λεγόμενο διπλό φράγμα Ταυρωνίτη, ένα έργο πνοής για τη δυτική Κρήτη, είχε “γεννηθεί” ως ιδέα πριν από μία περίπου 30ετία, με εμπνευστή της τότε τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για να μπει ωστόσο κατόπιν στον “πάγο” (μιας και προκρίθηκε τελικά το έργο του φράγματος Βαλσαμιώτη, που αποδείχτηκε βεβαίως στην πράξη πολύπαθο) και το οποίο θα έρθει να ικανοποιήσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση ιδιαίτερα παραγωγικών γεωργικών εκτάσεων, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της δυτικής Κισσάμου Χανίων.

Μάλιστα, το όφελος βάσει του σχεδιασμού θα είναι διπλό, καθώς παράλληλα με την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων θα εξοικονομηθεί πολύτιμο νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Το προωθούμενο έργο ΣΔΙΤ έχει σύνθετο αντικείμενο, καθώς αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του φράγματος Ντεριανού και του φράγματος Σεμπρωνιώτη, της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού των νέων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων και των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των ανωτέρω δήμων.

Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ ορίζεται συνολικά στα 30 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν στην κατασκευή των υποδομών και τα υπόλοιπα 26 χρόνια στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησής τους.

Το αντικείμενο του έργου

Στο αντικείμενο του έργου ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 267 εκατ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), περιλαμβάνεται η κατασκευή των εξής υποδομών:

1) Του φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων.

2) Του φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων.

3) Της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του φράγματος Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του φράγματος Ντεριανού.

4) Των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού των δημιουργούμενων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 147 χλμ., δεξαμενών, αντλιοστάσιων και έργων διανομής για την ενίσχυση της άρδευσης, συνολικής έκτασης 140.000 στρ.).

5) Των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των οικισμών των δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Περιλαμβάνουν την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 23.000 κυβικών μέτρων/ημέρα και εξωτερικά υδραγωγεία, συνολικού μήκους 63 χλμ. περίπου, και τις απαραίτητες δεξαμενές και αντλιοστάσια.

Τα πολλαπλά οφέλη - Θα “ξεδιψάσουν” μεγάλες εκτάσεις

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών, με την υλοποίηση του έργου του φράγματος Ταυρωνίτη επιτυγχάνονται:

 • Η βελτίωση της κατάστασης στις υπηρεσίες άρδευσης και στις υπηρεσίες ύδρευσης, όπως επίσης και η βελτίωση της κατάστασης των υπόγειων υδάτων στον ρου του ποταμού Ταυρωνίτη, όπου επιπλέον καταγράφεται πτώση στάθμης λόγω υπεράντλησης, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση νερού για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων.
 • Η ένταξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον υδατικό σχεδιασμό και την υδατική διαχείριση, ιδιαιτέρως στα επόμενα προγράμματα παρέμβασης υπηρεσιών υδάτων και ανάπτυξης της υδατικής διαχείρισης (2016-2021 και 2021-2027), με στόχο την ενσωμάτωση των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των μέτρων προσαρμογής, που απαιτούνται, στα εργαλεία σχεδιασμού και διαχείρισης των υδάτων σε κλίμακα υδρολογικής λεκάνης.
 • Η αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπόγειων υδατικών συστημάτων, τα οποία έχουν υποστεί υφαλμύρωση λόγω της υπεράντλησης.
 • Η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων άρδευσης με την επιφανειακή αποθήκευση ύδατος και την αντικατάσταση αντλήσεων από εξαιρετικά επιβαρυμένους υπόγειους υδροφορείς σε κακή κατάσταση.
 • Η αναβάθμιση του προσφερόμενου αγροτικού προϊόντος με τη διασφάλιση αρδευτικού νερού ως μέτρου περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και δυνατότητας εφαρμογής νέων καινοτόμων γεωργικών εφαρμογών.
 • Η συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής, η οποία είναι κατεξοχήν γεωργική, και η άμβλυνση των προκυπτόντων κοινωνικών προβλημάτων.
 • Η αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής σε επαρκείς ποσότητες καλής ποιοτικής κατάστασης νερού ύδρευσης και άρδευσης.
 • Η αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με την εξοικονόμηση νερού για τη λειτουργία τουριστικών εγκαταστάσεων.
 • Η αναβάθμιση του επιπέδου αντιπλημμυρικής προστασίας των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News