Κρήτη: «Αγώνας δρόμου» ιερέων για το «Χριστός Ανέστη» σε όλες τις ενορίες - Ανάσταση δυο ώρες νωρίτερα για δεκάδες χωριά

Κρήτη
Κρήτη: «Αγώνας δρόμου» ιερέων για το «Χριστός Ανέστη» σε όλες τις ενορίες - Ανάσταση δυο ώρες νωρίτερα για δεκάδες χωριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού θα ακουστεί νωρίτερα το «Χριστός Ανέστη»

Με αφορμή το δημοσίευμα του neakriti.gr που είχε πραγματοποιηθεί σχετικά με τα λειτουργικά κενά των ιερέων στην Εκκλησία με τον αριθμό να ανέρχεται στα 130, το neakriti.gr παρουσιάζει το πρόβλημα πιο γλαφυρά, αφού είναι εντονότερο την περίοδο που διανύουμε τώρα, που είναι η περίοδος του Πάσχα. Σε μητροπόλεις της ενδοχώρας θα υπάρξουν ιερείς που θα πάνε σε δύο εκκλησίες με σκοπό να ψάλλουν το “Χριστός Ανέστη”. Το neakriti.gr με βάση τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου που αντιμετωπίζει εδώ και ενάμιση χρόνο προβλήματα, ένεκα των σεισμών, παρουσιάζει τις ενορίες εκείνες που η καμπάνα θα χτυπήσει πιο νωρίς.

Ειδικότερα, το neakriti.gr παρουσίασε σ’ ένα εκτενές ρεπορτάζ τα λειτουργικά κενά της Εκκλησίας της Κρήτης. Η Εκκλησία της Κρήτης απαριθμεί 130 λειτουργικά κενά. Η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Κρήτης αριθμεί 17 λειτουργικά κενά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κληρικών Κρήτης. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως πολλοί ιερείς αναγκάζονται να κάνουν δύο λειτουργίες σε δύο διαφορετικές ενορίες ή πραγματοποιούν λειτουργίες τις Κυριακές στην κεντρική και μεγαλύτερη ενορία και να πραγματοποιούν μία Θεία Λειτουργία μία Κυριακή τον μήνα στη μικρότερη ενορία.

Ενόψει των εορτών του Πάσχα, όλες οι ενορίες της Κρήτης θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο, ο ιερέας θα ψάλλει πιο νωρίς το “Χριστός Ανέστη”. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην ενδοχώρα, όπου ο ιερέας δε θα πραγματοποιήσει όλη τη Θεία Λειτουργία, αλλά μόνο την Αναστάσιμη Ακολουθία. Με βάση τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, η “Ν.Κ.” αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει υπάρξει σε πολλές ενορίες, αφού πολλές ενορίες της Μητρόπολης θα ξεκινήσουν την Αναστάσιμη Ακολουθία στις 22:00-22:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 30-40 λεπτά, όταν και ο ιερέας θα αναφωνήσει το “Χριστός Ανέστη”.

Πού θα ακουστεί νωρίτερα το “Χριστός Ανέστη”

Το neakriti.gr δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία με τις ενορίες εκείνες που στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου θα γίνει πιο νωρίς η Αναστάσιμη Ακολουθία. Οι ενορίες όπου θα αναφωνήσουν το “Χριστός Ανέστη” πιο νωρίς είναι: Γασίου στις 22:30, Πανοράματος στις 22:30, Φιλίπποι στις 22:00, Μουσούτας στις 22:00, Άνω Πουλιές στις 22:00, Πατσίδερου στις 22:30, Κάτω Πουλιές στις 22:30, Λιλιανού στις 22:00, Κατωφυγίου στις 22:15, Μηλιαράδων στις 22:15, Φαβριανών στις 22:30 και Λουτρακίου στις 22:30. Προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης, οι ώρες όπως αναφέρονται είναι ώρες έναρξης της Αναστάσιμης Ακολουθίας. Αφού λοιπόν ολοκληρώσουν την Αναστάσιμη Ακολουθία, οι ιερείς θα φύγουν και θα πάνε σε άλλη ενορία, ενδεχομένως μεγαλύτερη σε αριθμό, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πέραν της Αναστάσιμης Ακολουθίας και τη Θεία Λειτουργία.

Ο αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, π. Σπυρίδων Φουκαράκης μιλώντας στη “Ν.Κ.” υποστήριξε: «Οι ιερείς που θα ψάλλουν τις Αναστάσιμες Ακολουθίες σε αυτές τις ενορίες θα πρέπει να εξυπηρετήσουν και άλλη ενορία. Εξυπηρετούν δύο ενορίες και για να καλυφθούν οι ανάγκες των ενοριών και για να μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν το Πάσχα, γι’ αυτό οι ιερείς θα πουν στις ενορίες αυτές πιο νωρίς το “Χριστός Ανέστη”. Οι αποστάσεις είναι κοντινές μεταξύ των δύο ενοριών».

700.000 ευρώ για τις “λαβωμένες” από τον σεισμό εκκλησίες

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη Πάσχα αναμένεται να περάσουν οι σεισμόπληκτοι της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου με πολλές ενορίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία υπάρχουν ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό. Τα προβλήματα σε πολλές εκκλησίες είναι υπαρκτά, ενώ ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης μιλώντας στη “Ν.Κ.” ανέφερε:

«Κάποιες εκκλησίες και ενορίες όπως του Προφήτη Ηλία ή της Αγίας Ζώνης, που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα από τον σεισμό, είναι έτοιμες και μπορούν κανονικά οι ιερείς να λειτουργήσουν. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η πρόθεση χρηματοδότησης από την πλευρά της Πολιτείας και του υπουργείου Εσωτερικών να ανακατασκευαστούν οι εκκλησίες. Το ποσό θα το πάρει η Περιφέρεια Κρήτης. Το πόσο αγγίζει τις 700.000 ευρώ και αμέσως μετά η Περιφέρεια, μόλις ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία, θα προχωρήσει στις προκηρύξεις και στους διαγωνισμούς για να βρεθεί ανάδοχος. Τα προβλήματα είναι πολλά και αυτό που επιθυμούμε είναι να μπορούν οι ενορίες και οι εκκλησίες μας να λειτουργούν με κανονικό τρόπο, ώστε ο πιστός να μπορεί να πραγματοποιεί εντός της εκκλησίας τις πνευματικές και χριστιανικές του ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο π. Σπυρίδων Φουκαράκης με αφορμή τις σεισμόπληκτες εκκλησίες ενόψει του προσεχούς Πάσχα είπε: «Εμείς ευελπιστούμε πως η Πολιτεία θα δώσει και θα “σκύψει” να δει το πραγματικό πρόβλημα. Η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου είναι κοντά στις ενορίες. Ήδη έχει δρομολογήσει η Μητρόπολη τη διενέργεια κάποιων ερευνών και μελετών με σκοπό να υπάρξει χρηματοδότηση. Οι ιερείς προσπαθούν και μέσα από διάφορους χώρους, καθώς πολλοί ναοί έχουν καταστραφεί, να μην αφήσουν κανένα χωριό χωρίς Θεία Λειτουργία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News