Ηράκλειο: Στις 28 Απριλίου «κληρώνει» για το «λίφτινγκ» στην πλατεία Ελευθερίας

Κρήτη
Ηράκλειο: Στις 28 Απριλίου «κληρώνει» για το «λίφτινγκ» στην πλατεία Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη ο διαγωνισμός για το έργο εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ (για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 2,6 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα δοθούν άλλα 1,5 εκατ ευρώ από ιδίους πόρους του δήμου ) βγαίνει στον αέρα, με το κρίσιμο κρας τεστ να έρχεται στα τέλη του μήνα

Μπορεί για την  πολυσυζητημένη ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και των γύρω περιοχών να υπάρχει παραδόξως μια παρατεταμένη σιγή ασυρμάτου εδώ και πολύ καιρό από πλευράς δήμου Ηρακλείου παρά μάλιστα το γεγονός ότι  η αξιολόγηση των 11 αρχιτεκτονικών μελετών έγινε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ωστόσο το σχεδιαζόμενο «λίφτινγκ» στην πλατεία φαίνεται ότι μπαίνει πλέον στις «ράγες»...

Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη που αναρτήθηκε σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο διαγωνισμός για το έργο εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας ύψους  4,1  εκατομμυρίων ευρώ (για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 2,6 εκατ ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα δοθούν άλλα 1,5 εκατ ευρώ από ιδίους πόρους του δήμου ) βγαίνει στον αέρα, με το κρίσιμο κρας τεστ να έρχεται στα τέλη του μήνα.

Συγκεκριμένα η υποβολή προσφορών ορίστηκε για τις 28 Απριλίου ενώ η αποσφράγιση των όποιων προσφορών κατατεθούν την ημέρα εκείνη, ορίστηκε αντίστοιχα για τις 5 Μαΐου.  Καλώς εχόντων των πραγμάτων, με βάση τον σχεδιασμό του δήμου, προς τα τέλη του καλοκαιριού θα υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης και ο όποιος ανάδοχος εργολάβος προκύψει θα μπορέσει να βάλει μπρος την παρέμβαση προς τα τέλη του 2023.

Πρόκειται για μια παρέμβαση συντήρησης-αποκατάστασης, η οποία θα προηγηθεί της κανονικής ανάπλασης, με στόχο να αποκατασταθούν επείγουσες αστοχίες, φθορές και “παγίδες” και να ομορφύνει η σημερινή διόλου  αρεστή στον περισσότερο κόσμο ''ψυχρή'' πλατεία, μέχρι τουλάχιστον να προχωρήσει σε βάθος ετών (αν προχωρήσει) η κανονική, πλήρης ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στο ανατολικό άκρο εισόδου της Παλιάς Πόλης.

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της προκήρυξης του διαγωνισμού, το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της πλατείας και των περιβαλλοντικών

συνθηκών της. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στην βελτίωση του μικροκλίματος αυξάνοντας το αστικό πράσινο και τη χρήση φυσικών υλικών μειωμένης θερμοχωρητικότητας.

  1. Εκτιμώμενη συνολική αξία: ανέρχεται στα 3.290.322,58 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24% Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών: ορίζεται η 28/04/2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

Ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 05/05/2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ.

Το προφίλ του «λίφτινγκ»

Στο βασικό αντικείμενο της προωθούμενη εργολαβίας εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας προβλέπεται  ένα εκτεταμένο ξήλωμα των πλακών  και η αλλαγή της επίστρωσης της πλατείας που έχει υποστεί μεγάλες φθορές.

Θα τοποθετηθούν νέα , σύγχρονα φωτιστικά, τύπου LED ενώ θα ''ξηλωθούν'' τα σημερινά, βανδαλισμένα χαμηλά φωτιστικά αλλά και τα παγκάκια από μπετόν.

Παράλληλα θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις περιμετρικά της πλατείας, για την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών και βεβαίως και των ΑμΕΑ, καθώς επίσης και παρεμβάσεις για μια πιο λειτουργική συνένωση της πλατείας Ελευθερίας με την Αστόρια, και τη πλατεία Δασκαλογιάννη.

Μικτή χρηματοδότηση

Όπως αναφέρεται στην απόφαση προκήρυξης του διαγωνισμού αναφορικά με τη  χρηματοδότηση του έργου εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας:

«Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» - ID 16873 - που έχει σαν στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου. Το Πρόγραμμα είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 – Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση» και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ 075 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κωδικό έργου στο ΠΔΕ 2022ΤΑ07500003), σε ποσοστό 64,748% (2.641.732,33 €) και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου σε ποσοστό 35,252% (1.438.267,67 €). Το έργο έχει εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2023 του Δήμου Ηρακλείου με ΚΑ 30-7322.085».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News