Σε απόγνωση οι ασθενείς στην Κρήτη - Σοβαρές ελλείψεις σε αντισταμινικά και αντιγριπικά φάρμακα (vid)

Κρήτη
Σε απόγνωση οι ασθενείς στην Κρήτη - Σοβαρές ελλείψεις σε αντισταμινικά και αντιγριπικά φάρμακα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια και από αντιβιοτικά, αντισταμινικά και αντιβηχικά σκευάσματα τα ράφια των φαρμακείων - Στο Ρέθυμνο, οι ελλείψεις φαρμάκων για γρίπη κι αλλεργίες έχουν “χτυπήσει κόκκινο”, με τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους ενήλικες που εντάσσονται σε ευπαθείς ομάδες να βιώνουν δύσκολες ημέρες

Πολύ σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που σχετίζονται - μεταξύ άλλων - με την αντιμετώπιση της γρίπης και των αλλεργιών καταγράφονται το χρονικό διάστημα που διανύουμε σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκτός από τις ήδη παγιωμένες ελλείψεις φαρμάκων για διάφορες ασθένειες, πλέον τα συρτάρια των φαρμακείων είναι άδεια και από αντιβιοτικά, αντισταμινικά και αντιβηχικά σκευάσματα. Ως εκ τούτου, παιδιά, αλλά και ενήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν καταστεί - εν πολλοίς - ανυπεράσπιστοι απέναντι στις αλλεργίες της εποχής, αλλά και τη γρίπη.

Τη σοβαρότητα του προβλήματος επιβεβαίωσε στο neakriti.gr τόσο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, όσο και η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ευρυδίκη Ψυχαράκη.

Εξάλλου, μιλώντας στο neakriti.gr, το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης επισήμανε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη, τόσο την τρέχουσα εβδομάδα, όσο και την επόμενη, καθώς οι εταιρείες είναι κλειστές λόγω Πάσχα.

«Η κατάσταση, αντί να φτιάχνει, χειροτερεύει», ανέφερε με νόημα ο κ. Τσικανδηλάκης, που διευκρίνισε ότι το υφιστάμενο πρόβλημα έχει πανελλαδικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα αντισταμινικά, τα αντιβιοτικά και τα αντιβηχικά φάρμακα, υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις και σε φάρμακα για πάσχοντες από ΧΑΠ.

Εξάλλου, ο κ. Τσικανδηλάκης ανέφερε ότι υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα», καθώς η «Πολιτεία διαχειρίζεται πολύ άσχημα το θέμα του φαρμάκου». «Θα πρέπει να δοθεί μια λύση και στο θέμα των τιμών, αλλά και στο θέμα των ελλείψεων», συμπλήρωσε ο κ. Τσικανδηλάκης, που τόνισε ότι «το φάρμακο πρέπει να παρακολουθείται. Το θέμα είναι η Πολιτεία να το θέλει αυτό και να μην εθελοτυφλεί γιατί τη συμφέρει να γίνονται εξαγωγές».

Από φαρμακείο σε φαρμακείο...

Στο μεταξύ, οι ελλείψεις φαρμάκων για γρίπη, αλλεργίες και βήχα έχουν οδηγήσει ασθενείς και τις οικογένειές τους να δίνουν “μάχη”, αναζητώντας από φαρμακείο σε φαρμακείο το σκεύασμα που χρειάζονται. Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και τους οικείους τους, παραπέμποντάς τους πολλάκις σε άλλα φαρμακεία που ενδεχομένως υπάρχει το υπό αναζήτηση σκεύασμα.

Στο Ρέθυμνο, οι ελλείψεις φαρμάκων για γρίπη κι αλλεργίες έχουν “χτυπήσει κόκκινο” με τους μικρούς ασθενείς, αλλά και τους ενήλικες που εντάσσονται σε ευπαθείς ομάδες να βιώνουν δύσκολες μέρες. Τα αντιβιοτικά αλλά και τα αντισταμινικά σκευάσματα (είτε πρόκειται για πρωτότυπα, είτε για γενόσημα) βρίσκονται πλέον με το... σταγονόμετρο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ψυχαράκη, «τα αντιβιοτικά και τα αντισταμινικά, δυστυχώς, είναι με το... σταγονόμετρο και αν βρεθούν και τα συγκεκριμένα φάρμακα.. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη ανακοινώσει ότι η δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη πολύ γνωστού αντιβιοτικού είναι σε έλλειψη παγκόσμια. Οπότε και το ίδιο το αντιβιοτικό αυτό ως βασικό αντιβιοτικό και παράγωγα που προέρχονται από αυτό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καθόλου. Και έχει γίνει σαν ντόμινο και σε όλες τις κατηγορίες των αντιβιοτικών».

Εξηγώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί - και - στο Ρέθυμνο, η αντιπρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου ανέφερε ότι τα «συρτάρια είναι άδεια. Πολλές φορές, επειδή γνωρίζουμε ότι θα παραλάβουμε 2-3 κουτιά αντιβιοτικού σε όποια φαρμακομορφή κι αν είναι, είτε σιρόπι είτε σε ταμπλέτα, κοιτάζουμε να δούμε πώς θα καλύψουμε κι αν θα καλύψουμε κόσμο...».

Καθημερινή μάχη για να βρεθούν σκευάσματα

Πλέον, οι φαρμακοποιοί της Κρήτης δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, που, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών τους, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την αγωγή τους.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να διώχνουμε κόσμο από τα φαρμακεία, καθοδηγώντας τον να πάει σε άλλον συνάδελφο να τα ζητήσει, αν τυχόν βρει διαθέσιμο κουτί», πρόσθεσε η κ. Ψυχαράκη, η οποία συμπλήρωσε ότι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε μια «συνεχή αγωνία για να καλύψουν τις ανάγκες. Έχει προκύψει να μην μπορούμε να πάρουμε αντιβιοτικό από τις φαρμακαποθήκες που συνεργαζόμαστε και να αναζητούμε μέσω συναδέλφων το κουτί που επείγει για να συνεχίσει κάποιο παιδάκι ή κάποιος μεγαλύτερος άνθρωπος την αγωγή του και να μη διακοπεί».

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένων των ελλείψεων που υπάρχουν, οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία η Κρήτη αναμένεται να “βουλιάξει” από επισκέπτες από κάθε μέρος της Γης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News