Φράγμα της Πλακιώτισσας: Αυξημένες οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις

Κρήτη
Φράγμα της Πλακιώτισσας: Αυξημένες οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλιστα, σε εγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζεται ότι αυξήθηκε το ποσό αποζημίωσης των δικαιούχων, καθώς η εν λόγω αύξηση, προέκυψε από την έκδοση νέων αποφάσεων αναγνώρισης δικαιούχων, στις οποίες υπάρχουν διορθώσεις σε στοιχεία του Κτηματολογικού Πίνακα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επίλυση του ζητήματος των εκ του νόμου αποζημιώσεων στους κατοίκους της ανατολικής Μεσαράς, για τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους, με σκοπό την κατασκευή του Φράγματος της Πλακιώτισσας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του neakriti.gr, σύμφωνα με τις οποίες οι πιστώσεις των αποζημιώσεων έχουν εγκριθεί και άμεσα δρομολογούνται τα επόμενα βήματα για την κατασκευή του εμβληματικού έργου στη Μεσαρά.

Μάλιστα, σε έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζεται ότι αυξήθηκε το ποσό αποζημίωσης των δικαιούχων, καθώς η εν λόγω αύξηση προέκυψε από την έκδοση νέων αποφάσεων αναγνώρισης δικαιούχων, στις οποίες υπάρχουν διορθώσεις σε στοιχεία του Κτηματολογικού Πίνακα. Το νέο ποσό ανέρχεται στα 8.203.221,88 € και το υπουργείο αιτείται 4.236.692,19 €, ως διαφορά που προκύπτει από το ποσό που αναφέρει η τροποποίηση της Απόφασης συνέχισης για το Υποέργο 5.

Αναλυτικά, το ποσό της Απόφασης είναι 3.983.307,81 € και το ποσό που αιτείται το υπουργείο προκύπτει από την διαφορά των 8.220.000 € (προσαυξημένο του ποσού του πίνακα, για τυχόν απρόβλεπτες αμοιβές).

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο πνοής για τους αγρότες μας στο κάμπο της Μεσαράς. Ιδιαίτερα σήμερα στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε με τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας είναι επιτακτική η ανάγκη να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Να μην χάνεται ούτε μία σταγόνα βροχής. Να μην καταλήγουν στη θάλασσα τόσα χρόνια εκατομμύρια κυβικά νερό», σημείωσε στο neakriti.gr, ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο φράγμα Πλακιώτισσας και συνομίλησε με τους αγρότες των Αστερουσίων και της Μεσαράς. Υπενθυμίζεται ότι το εμβληματικό αυτό έργο στην Ανατολική Μεσαρά μελετήθηκε πριν από 35 χρόνια και δημοπρατήθηκε το 2008, με τις εργασίες κατασκευής του να ξεκινούν το 2011. Όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, εκκρεμούν τα αρδευτικά δίκτυα, ο περιμετρικός δρόμος και επιμέρους εργασίες εντός του Φράγματος.

Το έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Σύμφωνα με τους τελικούς διορθωμένους πίνακες παρακατάθεσης αποζημίωσης φερομένων ιδιοκτητών, σχετικά με την απαλλοτρίωση για την κατασκευή Φράγματος Πλακιώτισσας Μεσαράς Κρήτης, η οποία κηρύχθηκε με την αριθ. πρωτ. 585/11.03.2005 Απόφαση Υπ.Α.Α.Τ. (ΦΕΚ 347/τ.Δ΄/31.03.2005), αυξήθηκε το ποσό αποζημίωσης των δικαιούχων. Η ως άνω αύξηση προέκυψε από την έκδοση νέων αποφάσεων αναγνώρισης δικαιούχων, στις οποίες υπάρχουν διορθώσεις σε στοιχεία του Κτηματολογικού Πίνακα. Οι αποφάσεις αυτές αναγράφονται στη στήλη (2) του Πίνακα Παρακατάθεσης.

Το ποσό ανέρχεται στα 8.203.221,88 € και αιτούμαστε 4.236.692,19 €, ως διαφορά που προκύπτει από το ποσό που αναφέρει  η τροποποίηση της Απόφασης συνέχισης για το Υποέργο 5.

Αναλυτικά: το ποσό της Απόφασης είναι 3.983.307,81 € και το ποσό που αιτούμαστε προκύπτει από την διαφορά των 8.220.000 € (προσαυξημένο του ποσού του πίνακα, για τυχόν απρόβλεπτες αμοιβές)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News