Ο γιατρός - αθλητής που κολύμπησε από την Πελοπόννησο στην Κρήτη, βούτηξε στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

Κρήτη
Ο γιατρός - αθλητής που κολύμπησε από την Πελοπόννησο στην Κρήτη, βούτηξε στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν μερικά χρόνια έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που διέσχισε κολυμπώντας, χωρίς να σταματήσει, το ανοιχτό Αιγαίο Πέλαγος από την Πελοπόννησο στην Κρήτη

«Η συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη αποστολή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιατρική, επιστημονική αλλά και αθλητική μου ιδιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση.

Η πολυεθνική αποστολή βρέθηκε τον τελευταίο μήνα στη δυτική Ανταρκτική για να παρατηρήσει και να καταγράψει τους παγετώνες και τα παγόβουνα, την ζωή στη θάλασσα και στη στεριά, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην απομονωμένη και απομακρυσμένη Ήπειρο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημείωσε πως «αναλογιζόμενος ότι έχω βιώσει από κοντά τους παγετώνες στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στην περιοχή του Έβερεστ και παρατηρώντας τώρα, πάλι, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες της Ανταρκτικής και τα περιβάλλοντα στοιχεία της, δεν υπήρχαν περιθώρια μέσα μου να μην συνεχίσω να προβληματίζομαι, να μην ανησυχήσω, αλλά και να μην θέλω να κινητοποιηθώ, να είμαι κομμάτι μιας αλλαγής που είναι πια επιτακτική. Θέλω να διατηρήσω την αισιοδοξία μου και την πίστη μου στον άνθρωπο».

Ο Γιώργος Τσιάνος, ειδικεύεται στην ιατρική αποστολών και είναι επίσης φυσιολόγος με ερευνητικό ενδιαφέρον στην ανταπόκριση και απόδοση του ανθρώπινου οργανισμού σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το αθλητικό βιογραφικό του έχει πολυδιάστατη δράση, αλλά πρωτίστως προέρχεται από τον χώρο της κολύμβησης με εξειδίκευση στην μαραθώνια κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας. Πρωταθλητής Ελλάδος με συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, έχει επιτυχώς κολυμπήσει και τον διάπλου της Μάγχης με τον γρηγορότερο χρόνο παγκοσμίως την χρονιά διάσχισής της.

Στη διάρκεια της αποστολής, και σε συνεργασία με τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου φυσιολογίας FAME LAB του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανδρέα Φλουρή, κατέγραψαν για πρώτη φορά και αποκόμισαν επιστημονικά δεδομένα της ανθρώπινης φυσιολογίας κατά τη διάρκεια κολύμβησης στις υδάτινες συνθήκες της Ανταρκτικής.

Μαζί έχουν μελετήσει και ερευνήσει την ανθρώπινη φυσιολογία και σε άλλες αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως στο όρος Έβερεστ, το οποίο ο Γιώργος Τσιάνος έχει ανέβει δύο φορές, και στην έρημο Σαχάρα κατά τη διάρκεια του πλέον απαιτητικού υπερμαραθωνίου αγώνα δρόμου σε συνθήκες ερήμου.

Ο Γιώργος Τσιάνος βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής και αναμένεται σύντομα να περιγράψει τόσο όσα βίωσε στην διάρκεια της αποστολής, όσο και την μοναδική εμπειρία της κολύμβησης στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής. Τέλος, η συμμετοχή του στην αποστολή είχε την στήριξη του δανέζικου ομίλου Κλινικής και Ρυθμιστικής επιστήμης, Evnia, του οποίου είναι ο Διευθύνων Ιατρικός Σύμβουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News