Πώς το καλοκαίρι άλλαξε το κλίμα σε πολλές πόλεις

Κρήτη
Πώς το καλοκαίρι άλλαξε το κλίμα σε πολλές πόλεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα οκτώ τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που καταγράφηκαν ποτέ σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας όλα κατά περισσότερο από έναν βαθμό τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου - Δραματικές αλλαγές επέφερε και το θερμό 2022 - Τι δείχνουν μελέτες και στατιστικά

Οι πόλεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών είχαν το 2022 θερμοκρασίες παρόμοιες με τις φυσιολογικές πόλεων που βρίσκονται κατά μέσον όρο 425 χιλιόμετρα νοτιότερα, σύμφωνα με ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Callendar. Η εταιρεία αυτή ανέλυσε τις θερμοκρασίες πόλεων της δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία) πέρυσι και τις συνέκρινε με τις φυσιολογικές θερμοκρασίες της περιόδου 1991 ως 2020.

Αποτέλεσμα, οι πόλεις αυτές είχαν θερμοκρασίες κατά μέσον όρο 1,38 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τις φυσιολογικές και παρόμοιες με αυτές που έχουν συνήθως μέρη που βρίσκονται 425 χιλιόμετρα νοτιότερα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν για τη Γαλλία ότι η Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, είχε θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές που έχει συνήθως το Πο στη νοτιοδυτική Γαλλία, το Χερβούργο στη βορειοδυτική Γαλλία, με αυτές που έχει η Χιχόν στην Ισπανία, το Περπινιάν στη νότια Γαλλία με αυτές της Αθήνας, και το Στρασβούργο στην ανατολική Γαλλία με αυτές του Αγίου Μαρίνου.

«Αυτό που δείχνουν οι συγκρίσεις αυτές είναι το μέγεθος της ανωμαλίας που υπήρξε το 2022 και από την άλλη πλευρά την τιτάνια δουλειά που θα χρειαστεί για να προσαρμοστούν οι πόλεις στην κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει ο Τιμπό Λακόντ, γενικός διευθυντής της Callendar, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και έχει την έδρα της στην περιφέρεια του Παρισιού.

«Οι πόλεις έχουν οικοδομηθεί βάσει του κλίματος που είχαν ανέκαθεν και, όταν αντιμετωπίζουμε θερμοκρασίες που είναι τόσο ασυνήθιστες, δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να μετατρέψουμε το Περπινιάν σε κάτι που να μοιάζει στην Αθήνα», επισήμανε.

«Όλη η αρχιτεκτονική, όλη η πολεοδομία, οι υποδομές, ακόμη και τα σπίτια των κατοίκων θα πρέπει να προσαρμοστούν», σημείωσε επίσης ο Λακόντ. Τα οκτώ τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που καταγράφηκαν ποτέ σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας όλα κατά περισσότερο από έναν βαθμό τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή “Copernicus” (C3S), που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο.

Στην Ευρώπη, την ήπειρο όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, το 2022 κατατάσσεται ως η «δεύτερη πιο ζεστή χρονιά», αλλά οι θερινοί του μήνες κατέγραψαν ένα νέο ρεκόρ για όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι συνέπειες του πολέμου στο φυσικό περιβάλλον

Το γραφείο της Greenpeace στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μαζί με την ουκρανική οργάνωση Ecoaction χαρτογράφησαν τις περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, αποκαλύπτοντας πως η εισβολή έχει καταστρέψει την ουκρανική φύση.

Τα δεδομένα των καταστροφών συλλέχθηκαν από την Ecoaction και διασταυρώθηκαν μέσω σύγκρισης με δορυφορικές εικόνες. Έτσι, εκτός από τη συγκλονιστική τραγωδία της απώλειας χιλιάδων αθώων ανθρώπινων ζωών και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, η περιβαλλοντική καταστροφή είναι άνευ προηγουμένου για την πολύπαθη Ουκρανία. Ακριβώς έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, γη και τα οικοσυστήματα έχουν υποστεί ζημιές, οι πύραυλοι προκαλούν πυρκαγιές και το έδαφος και το νερό ρυπαίνονται. Οι πυρκαγιές σε βιομηχανικές ζώνες εξαιτίας των βομβαρδισμών προκαλούν επιπλέον ρύπανση στον αέρα, το έδαφος και το νερό. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εκρήξεις από πυραύλους και πυρομαχικά δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ ουσιών και ενώσεων: μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, νιτρικό οξύ, οξείδιο του αζώτου, υποξείδιο του αζώτου, φορμαλδεΰδη, υδροκυανικό οξύ και άζωτο. Μετά τις εκρήξεις, τα προϊόντα των χημικών αντιδράσεων απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Τα βασικά - το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί - δεν είναι τοξικά, όμως επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. Τα οξείδια του θείου και του αζώτου μπορούν επίσης να προκαλέσουν όξινες βροχές, αλλάζοντας το pH του εδάφους και προκαλώντας καταστροφή στη βλάστηση, ειδικά στα κωνοφόρα.

Οι όξινες βροχές είναι επικίνδυνες και για τους ανθρώπους, καθώς και για άλλα θηλαστικά και πτηνά, αφού επηρεάζουν τους βλεννογόνους αδένες και τα αναπνευστικά όργανα. Τα μεταλλικά θραύσματα των βλημάτων, επίσης, δεν είναι ασφαλή για το περιβάλλον. Ο χυτοσίδηρος σε μείξη με το ατσάλι είναι το πιο συνηθισμένο υλικό για τα πυρομαχικά, και περιέχουν όχι μόνο σίδηρο και άνθρακα, αλλά και θείο και χαλκό. Αυτές οι ουσίες εισχωρούν στο έδαφος και ίσως φτάσουν μέχρι τα υπόγεια ύδατα, εισχωρώντας κατά συνέπεια στην τροφική αλυσίδα και επηρεάζοντας ανθρώπους και ζώα.

Με βάση τις επίσημες πληροφορίες, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, από την έναρξη δηλαδή της ρωσικής εισβολής, έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο 12,4 εκατομμύρια στρέμματα γης σε περιοχές φυσικών πάρκων. Οι εχθροπραξίες έχουν επηρεάσει μια περιοχή έκτασης 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων σε ουκρανικά δάση και 4,5 εκατομμύρια στρέμματα δασών είναι υπό κατάληψη ή εμπόλεμες ζώνες.

Χάρη στη διεθνή παρακολούθηση, έχει γίνει γνωστό ότι περισσότερα από 30 ορυχεία λιγνίτη έχουν πλημμυρίσει από το 2014, και μετά την έναρξη της περσινής εισβολής, άλλα 10 έχουν πλημμυρίσει από τον Ιούνιο του 2022, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των υδάτων στο έδαφος. Η περιοχή του Ντονμπάς κινδυνεύει με καταστροφή και αποτελεί ρίσκο για την υγεία του πληθυσμού.

Το γραφείο της Greenpeace στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και η Ecoaction θεωρούν ότι η ανασυγκρότηση των πόλεων στην Ουκρανία πρέπει να συμβεί παράλληλα με την αποκατάσταση της φύσης. Η καταστροφή της σε περίοδο πολέμου είναι τεράστια, και αυτό θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων στις πληγείσες περιοχές. Γι' αυτό, όπως επισημαίνουν, «καλούμε σε δράση και ζητάμε μηχανισμούς και καταμερισμό των οικονομικών πόρων για την αποκατάσταση της φύσης στην Ουκρανία. Επίσης, ενθαρρύνουμε την υποστήριξη ουκρανικών οργανώσεων που εργάζονται για την αποκατάσταση αυτή και παρακολουθούν την κατάσταση από το πεδίο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News