Ο «Γολγοθάς» συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ - Ήρθε από τις Λούρες με δανεικά για να πάρει χρωστούμενα 4 ετών και έφυγε άπρακτος (vid)

Κρήτη
Ο «Γολγοθάς» συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ - Ήρθε από τις Λούρες με δανεικά για να πάρει χρωστούμενα 4 ετών και έφυγε άπρακτος (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλικιωμένος από τις Λούρες σε κατάσταση απόλυτης φτώχιας έκανε 70 χιλιόμετρα για να έρθει στο Ηράκλειο με δανεικά, για να πληρωθεί τα χρήματα που του οφείλει ο ΕΦΚΑ ωστόσο έφυγε άπρακτος απειλώντας πως θα βάλει τέλος στη ζωή του το «μαύρο» Πάσχα που έρχεται για τον ίδιο

 

  • Έφτασε μέχρι το ταμείο και πήρε νέα αναβολή για να λάβει τα χρήματα
  • Ήρθαν από την Ιεράπετρα και επέστρεψαν χωρίς χρήματα
  • Σε εκκρεμότητα από το 2018 οι επικουρικές συντάξεις τους
  • Άκουσαν τον υπουργό Εργασίας, αλλά δεν είδαν τα λόγια του να γίνονται πράξεις

Ιστορίες ταλαιπωρίας και απόγνωσης μπορεί κάποιος να αντικρύσει στο κατώφλι του ΕΦΚΑ Ηρακλείου. Ασφαλισμένοι που ζουν αναμένοντας την επικουρική σύνταξη από το 2018, ξεσπούν οργισμένοι μιλώντας για τον εμπαιγμό που νιώθουν με τους υπευθύνους να τους παραπέμπουν στον υπουργό Εργασίας για να βρουν το δίκιο τους.

Την ίδια στιγμή ηλικιωμένος από τις Λούρες σε κατάσταση απόλυτης φτώχιας έκανε 70 χιλιόμετρα για να έρθει στο Ηράκλειο με δανεικά, για να πληρωθεί τα χρήματα που του οφείλει ο ΕΦΚΑ ωστόσο έφυγε άπρακτος απειλώντας πως θα βάλει τέλος στη ζωή του το «μαύρο» Πάσχα που έρχεται για τον ίδιο.

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι στο κατώφλι του ΕΦΚΑ οι οποίοι προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους. Υπερήλικος από τις Λούρες ήρθε σήμερα Πέμπτη, 6 Απριλίου, το πρωί με δανεικά από το χωριό του στο Ηράκλειο για να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει ο οργανισμός εδώ και 4 χρόνια, Όπως εξηγεί από τη μέρα που πέθανε η σύζυγος του, ακολούθησε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία για να εισπράξει περίπου 2.500€ από τα επιδόματα αναπηρίας της.

«Παρακαλώ να μου φτιάξουν τα χαρτιά. Πεινάω. Έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Δεν έχω χρήματα για να περάσω το Πάσχα. Μου έρχεται στην τρέλα», αναφέρει ο συνταξιούχος Ανδρέας Χατζηδάκης.

Πριν λίγες ημέρες τον καλέσαν να έρθει στον ΕΦΚΑ και να καταθέσει το χαρτί αποδοχής της κληρονομιάς και να πληρωθεί. Όπως και έκανε σήμερα το πρωί, δαπανώντας τα τελευταία χρήματα που είχε. Όμως στο ταμείο δεν έφτασε ποτέ, καθώς όπως του είπαν, θα πληρωθεί κάποια άλλη στιγμή, αφού απευθυνθεί και στην Εφορία.

«Πήγα στη διευθύντρια και η ίδια μου είπε πως οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Μου είπε σταδιακά θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές. Το θέμα είναι πως χρωστάω. Πεινάω. Δεν έχω να φάω. Μόνο καφέ και νερό πίνω τη μέρα. Τι άλλο να κάνω;» είπε στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ ΤV ο κ. Χατζηδάκης. 

«Μας έδωσαν το τηλέφωνο του διευθυντή. Να δείτε πόσα τηλέφωνα έχω κάνει», υποστήριξε ο συνταξιούχος κ. Γιώργος Κοντοπόδης. 

Στην ίδια θέση η κυρία Άννα Πετράκη και ο Γιώργος Κοντοπόδης από την Ιεράπετρα που έκαναν σήμερα, επίσης, 110 χιλιόμετρα για να έρθουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ και να γυρίσουν άπρακτοι στα σπίτια τους.

«Μας είπαν πως έδωσαν χρήματα σε εκείνους που τους χρωστούσαν λίγα. Όταν έβλεπαν πολλά χρήματα και κατ΄ επέκταση πολλά χρόνια, δεν έχουν δώσει. Η διευθύντρια έχει δώσει μια σελίδα που περιλαμβάνει μια λίστα ατόμων που δεν τους έχει δοθεί η επικουρική σύνταξη από το 2015, 2016 και έπειτα. Έχουν μαζευτεί πάρα πολλά άτομα. Σε εκείνους που χρωστούν πολλά χρήματα εδώ και πολλά χρόνια, δε τους έχουν ακουμπήσει καθόλου», είπε η κ. Πετράκη.

Η απάντηση που έλαβαν τους άφησε εμβρόντητους καθώς εκτός από την εξήγηση ότι υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων και πάνω από 3.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, να απευθυνθούν στο υπουργό για να ζητήσουν εξηγήσεις.

«Μας λένε πως δεν έχουν ευθύνη, δεν υπάρχει προσωπικό. Μας λένε πως δε μπορούν να κάνουν κάτι και πως υπάρχει εκκρεμότητα σε πάνω από 3000 επικουρικές. Κάθε μέρα έρχονται άνθρωποι και παραπονιούνται και μας λένε να πάμε στο υπουργείο, υπογράμμισε ο κ. Κοντοπόδης. 

Οι επικουρικές συντάξεις τους είναι σε εκκρεμότητα από 2018 με τους ίδιους να τρέχουν χρόνια από γραφείο σε γραφείο για να βγάλουν άκρη. 

Και οι δυο έκαναν το λάθος να πιστέψουν όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης. Ότι δηλαδή για όσες συντάξεις δεν μπορούν να εκκαθαριστούν άμεσα, οι δικαιούχοι θα λάβουν 100€ για κάθε μήνα που καθυστερεί από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης τους και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα λάβουν με την ολοκλήρωση του φακέλου τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News