«Τα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου, πρωταθλητές στην Ανακύκλωση» - Με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών

Κρήτη
«Τα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου, πρωταθλητές στην Ανακύκλωση» - Με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ανακύκλωση χαρτιού και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών στο μπλε και στο κίτρινο κάδο

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στα δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Διαλογή στην Πηγή «Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην Ανακύκλωση».

Το πρόγραμμα αποτελεί μια δράση που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, μαθητών και δασκάλων, στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης με έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ).

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εκτός από την διαδραστική παρουσίαση για τον τρόπο ανακύκλωσης στην πηγή, οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ανακύκλωση χαρτιού και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών στο μπλε και στο κίτρινο κάδο.

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλάμβανε την επίσκεψη σε 9 σχολεία της Π.Ε. Ηρακλείου, όπου εκτός από στελέχη του ΥΠΕΝ και του ΕΣΔΑΚ, συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον διακεκριμένο Ολυμπιονίκη Βασίλη Κουρνέτα, τον χρυσό παραολυμπιονίκη και εκπρόσωπο της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής, Μανώλη Στεφανουδάκη και τον διεθνή αθλητή πετοσφαίρισης Γιώργο Τζιουμάκα.

Στους επόμενους μήνες προγραμματίζονται οι επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία των περιφερειακών ενοτήτων Ρεθύμνης και Λασιθίου.

Το ξεκίνημα για φέτος έγινε στις 27 Μαρτίου 2023 στα δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου με την αρωγή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Για το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα γενιά μας διδάσκει υποδειγματικά τη σημασία της ανακύκλωσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση», μας γεμίζει αισιοδοξία για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας. Συγχαίρω κι ευχαριστώ τους πρωταθλητές μας για την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Αναλαμβάνουμε δράση, για να έχουν έναν πιο ανθρώπινο και πιο ποιοτικό τρόπο ζωής οι αυριανοί ενεργοί πολίτες».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε σχετικά:

«Είναι σημαντικό η ιδέα της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού των αποβλήτων στην πηγή, να γίνει τρόπος ζωής για τα μικρά παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία που πραγματοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η δράση συνεχίζεται φέτος με επιτυχία και στην Κρήτη, με την αρωγή του Ενιαίου Σύνδεσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Πεποίθησή μας

είναι ότι οι διακεκριμένοι αθλητές μας θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των ιδεών που επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε στους μικρούς μας μαθητές, σχετικά με την ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή(ΔσΠ)».

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κύριος Ζαχαρίας Καλογεράκης, δήλωσε επίσης:

«Το εξαιρετικά θερμό ενδιαφέρον τον δημοτικών σχολείων της Κρήτης για το πρόγραμμα αποδεικνύει την αγάπη των συμπολιτών μας, μικρών και μεγάλων, για το περιβάλλον και την ανακύκλωση. Σε αυτή την φάση καταφέραμε να υποστηρίξουμε τις επισκέψεις σε 9 δημοτικά σχολεία, ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις συνεχίσουμε σε περισσότερα αν όχι σε όλα τα σχολεία των περιφερειακών ενοτήτων ευθύνης μας.

Σύντομα η εκπαιδευτική δράση θα συνεχιστεί και σε δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης και Λασιθίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δήμους μέλη μας για την αμέριστη ηθική και οργανωτική υποστήριξη του ΕΣΔΑΚ και της συγκεκριμένης δράσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τα στελέχη μας που βοήθησαν να ολοκληρωθεί η δράση με επιτυχία.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News