Ηράκλειο: Βγήκαν οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις για τους Συμβασιούχους εν μέσω απεργίας

Κρήτη
Ηράκλειο: Βγήκαν οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις για τους Συμβασιούχους εν μέσω απεργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oι εν λόγω αποφάσεις θα εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή απο αύριο οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να παραμένουν στις θέσεις τους

Βγήκαν οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.,gr επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που είχαν ασκήσει συμβασιούχοι των δημοσίων φορεών και δυνάμει των οποίων (προσωρινών διαταγών) παρέμεναν στις θέσεις εργασίας τους σε σημαντικές και ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου.

Πρόκειται για υποθέσεις που εκδικάστηκαν στις 24 Μαρτίου κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Μάλιστα, οι εν λόγω αποφάσεις θα εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή απο αύριο οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να παραμένουν στις θέσεις τους.

Οι εκατοντάδες συμβασιούχοι-παρατασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου και άλλων Δήμων του νομού βρίσκονται σε 48ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί υπό την “ομπρέλα” του ΕΚΗ ήδη από τις 9 το βράδυ χθες Κυριακή 2 Απριλίου. 

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (3/4) πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την απομάκρυνση από την εργασία τους.

«Κρατήστε τα σκουπίδια σπίτι σας»

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι, εξαιτίας της απεργίας, δε θα γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι και αύριο Τρίτη 4 Απριλίου. «Παρακαλούνται οι δημότες για το συγκεκριμένο διάστημα και εφόσον είναι εφικτό, να μην αποθέτουν τα απορρίμματά τους στους κάδους και σε δημόσιους χώρους», όπως αναφέρεται. 

Να σημειωθεί ότι τις δύο αυτές ημέρες της απεργίας δε θα γίνεται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων στον δήμο Ηρακλείου, αφού πέραν των συμβασιούχων, στην κινητοποίηση κατέρχονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Μήνυμα στήριξης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) αναφέρει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου, καθώς και των υπόλοιπων Συλλόγων των ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου Κρήτης και τον αγώνα που δίνουν για την παραμονή στην εργασία των συναδέλφων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Η Ομοσπονδία στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και των υπόλοιπων Συλλόγων των ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται και εγκαταλείπονται συστηματικά.

Η παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επίσης επιβεβλημένη, όπως και οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών στους Δήμους σε όλη τη χώρα».

Μετά την απόρριψη των αιτημάτων αναβολής των ασφαλιστικών μέτρων των παρατασιούχων-συμβασιούχων του Δήμου Ηρακλείου στο δικαστήριο της 24ης Μαρτίου, εκατοντάδες εργαζόμενοι, περίπου 650 στον αριθμό, κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τη δουλειά τους, σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι επί σειρά πολλών ετών έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις του Δήμου Ηρακλείου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών τους και στηρίζοντας τον Δήμο με όλες τους τις δυνάμεις, σε περιόδους μάλιστα ακραίας υποστελέχωσης λόγω συνταξιοδοτήσεων, εσωτερικών μετακινήσεων και απουσίας προκηρύξεων πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Πρόκειται για εργάτες καθαριότητας και πρασίνου, εργατοτεχνίτες, διοικητικούς υπαλλήλους και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Δήμος Ηρακλείου με ομόφωνο ψήφισμά του επισημαίνει ότι, σε περίπτωση απομάκρυνσης των συγκεκριμένων εργαζομένων από τις θέσεις εργασίας τους, διακυβεύεται η δημόσια υγεία, η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ακόμη και η ομαλή διεξαγωγή των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που θα επακολουθήσουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με τον φόβο μιας αρνητικής δικαστικής απόφασης, που θα τους ρίξει στον “Καιάδα” της ανεργίας, οι παρατασιούχοι-συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία που προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, οι Σύλλογοι Καθαριότητας και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, όπως επίσης και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 σήμερα το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Και καλούν όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους μόνιμους συναδέλφους τους στον Δήμο, όπως και κάθε ευαισθητοποιημένο και σκεπτόμενο συμπολίτη τους, να σταθεί έμπρακτα και δυναμικά στο πλευρό τους.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου απευθύνει γενικό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, που θα λήξει στις 9 αύριο το βράδυ, αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται για τις 10 σήμερα το πρωί.

Στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις συμμετέχει, επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου (ΣΕΚΕΤ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News