Σάλος για τις «Λευκές Νύχτες»: Θύελλα αντιδράσεων για το νυχτερινό ωράριο καταστημάτων - «Όχι» και από το ΕΚΗ

Κρήτη
Σάλος για τις «Λευκές Νύχτες»: Θύελλα αντιδράσεων για το νυχτερινό ωράριο καταστημάτων - «Όχι» και από το ΕΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δυνατότητα παράτασης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, με απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου, προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή - Για ένα ακόμη “χτύπημα” στα εργασιακά δικαιώματα μιλούν οι εργαζόμενοι

Σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε στον κόσμο των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων η δυνατότητα που θα έχουν πλέον τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν μετά τις 9 μ.μ., έως και την επόμενη μέρα στις 6 το πρωί, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι, είναι μια “κόκκινη γραμμή” για τον υπαλληλικό κόσμο, ενώ με αυτόν τον τρόπο δίνεται η χαριστική βολή στους μισθωτούς. Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη τροπολογία εφαρμοστεί στην πράξη, οι αντιδράσεις από φορείς και συνδικάτα θα είναι έντονες και γενικευμένες.

Ειδικότερα, νέα τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία προβλέπει παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων πέρα από τις 9 μ.μ. και συγκεκριμένα με δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έως τις 6 το πρωί.

Η τροπολογία αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δίνει την εν λόγω δυνατότητα για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι “Λευκές νύχτες” και τα bazaar, με σκοπό την τόνωση των τοπικών αγορών.

Οι “Λευκές νύχτες” πραγματοποιούνται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και άλλων ηπείρων και γιορτάζονται με διάφορα φεστιβάλ, συναυλίες και ανοιχτά καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν συνήθως για μία μόνο νύχτα.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να εκμεταλλευτούν οι εμπορικοί σύλλογοι σε τουριστικές περιοχές, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Αράχοβα, αλλά και μικρότερες πόλεις της περιφέρειας σε περιόδους μεγάλης συγκέντρωσης επισκεπτών (πανηγύρια, θρησκευτικές εορτές κ.λπ.). Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης των “Λευκών νυχτών” σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ειδικότερα, κατά τις “Λευκές νύχτες” θα επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές να λειτουργούν από τις 9 το βράδυ έως και τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές. Παράλληλα, θα ισχύει και το κανονικό ωράριο των καταστημάτων.

Η παράταση αυτή θα γίνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.

Απέναντι σε αυτήν την τροπολογία, το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος έκανε σαφές πως με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Είναι “κόκκινη γραμμή” για εμάς τους ίδιους να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο νυχτερινό ωράριο. Είναι πάγιο αίτημα της κυβέρνησης να καταργήσει το τυπικό 8ωρο και κυρίως να “στραγγαλίσει” ακόμη περισσότερο τη μέση οικογένεια. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη, θα δώσει τη χαριστική βολή στους εμποροϋπαλλήλους και κανένας δεν αναλογίζεται πως ο πατέρας ή η μητέρα θα αφήσει το παιδί του στο σπίτι. Το ωράριο πρέπει να είναι εθνικό, ενιαίο και να αφορά όλους τους εργαζομένους. Τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες έγιναν και στο παρελθόν από την Περιφέρεια Κρήτης χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Εμείς θα βάλουμε “φρένο”, αφού στο πλαίσιο του κερδοσκοπισμού δε διστάζουν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο παράγοντα», υπογράμμισε.

Αφανισμός μικρομεσαίων

Είναι άξιο αναφοράς πως, με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία νομοθετήθηκε η 24ωρη, 7ήμερη (!) λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ο τομεάρχης και ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Χαρίτσης και Χάρης Μαμουλάκης αντίστοιχα, προχώρησαν στην ακόλουθη δήλωση: «Η κυβερνητική διάταξη με την οποία επιτρέπεται η 24ωρη, 7ήμερη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων χωρίς καμία δικλίδα ασφαλείας αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα εργασιακά δικαιώματα. Ένα ακόμη δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται την “ανάπτυξη”: Τα πάντα υπέρ των μεγάλων “παικτών”, αόρατες οι μικρές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Ένα δείγμα που έρχεται σε συνέχεια του τραπεζικού αποκλεισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του αποκλεισμού από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του αποκλεισμού από κάθε ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο. Με απώτερο στόχο τον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης, όπως πρεσβεύει και το “σχέδιο Πισσαρίδη”. Στις 21 Μαΐου θα πάρουν την απάντηση».

«Όχι» και από το ΕΚΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο καταδικάζει τις τροπολογίες του νομοσχεδίου για το υπουργείο Τουρισμού. Στην ανακοίνωση του ΕΚΗ εκφράζεται η πλήρης και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στην παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, όπως προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Όπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα εμπορικά καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, έπειτα από πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, εκτός από συγκεκριμένες ημέρες.

Πρόκειται για μία απόφαση, που η υλοποίησή της εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω απορρύθμιση της εγχώριας αγοράς, ενώ δημιουργεί σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα για το σύνολο των εργαζομένων στο εμπόριο.

Το ΕΚΗ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστίθεται στα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα, που δεν ανταποκρίνονται στο γενικό συμφέρον και παραβιάζουν ευθέως και απροκάλυπτα το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις».

Το ΕΚΗ, μεταξύ άλλων, εξαπολύει πυρά εναντίον της κυβέρνησης, η οποία «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και κυρίως των μεγάλων αλυσίδων εμπορικών καταστημάτων, πετώντας το “μπαλάκι” των τελικών αποφάσεων στους δημάρχους, λίγες μόλις εβδομάδες προτού κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με την εν λόγω τροπολογία φροντίζει να νομοθετήσει οριστικά τις 8 συνολικά Κυριακές, παρότι έχει καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ επιτρέπει την - πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις - λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων, όπως έπραξε την Καθαρά Δευτέρα, ανεξάρτητα περιοχών και αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Το ΕΚΗ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αφορά χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και καλούν τους εργαζομένους στα εμπορικά καταστήματα για νέους αγώνες για την πλήρη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Τι προβλέπει για Κυριακές και αργίες

Επίσης, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, προκειμένου η αγορά και το καταναλωτικό κοινό να κάνουν χρήση της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή σε περιόδους όπου το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλότερο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ακόμη διευκρινίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα και η απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές, προκειμένου να είναι εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου και ιδίως των ετεροδημοτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News