Βιτσέντζος Κορνάρος: 469 χρόνια φέτος από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή της Κρητικής Αναγέννησης

Κρήτη
Βιτσέντζος Κορνάρος: 469 χρόνια φέτος από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή της Κρητικής Αναγέννησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ποιητής του “Ερωτόκριτου” δηλώνει στον επίλογο του ποιήματος ότι γεννήθηκε και έγραψε στη Σητεία

Τετρακόσια εξήντα εννιά (469) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την γέννηση του μεγάλου Κρητικού ποιητή και κυριότερου εκπρόσωπου της Κρητικής λογοτεχνίας, Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ο ποιητής του “Ερωτόκριτου”, κύριος εκφραστής της Κρητικής Αναγέννησης, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, δηλώνει στον επίλογο του ποιήματος ότι γεννήθηκε και έγραψε στη Σητεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το wikipedia, ο Βιτσέντζος ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβου Κορνάρου. Γεννήθηκε μεταξύ 26 και 29 Μαρτίου 1553, στο χωριό Τραπεζόντα Σητείας, πατρογονικό φέουδο της οικογένειας του και βαφτίστηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

Έμεινε στην περιοχή της Σητείας, κυρίως στα χωριά Τραπεζόντα και Πισκοκέφαλο, ως το 1587-1590, δηλαδή ως τα 35 του χρόνια περίπου «ζώντας τη ζωή του φεουδάρχη γαιοκτήμονα, μέσα σ΄ έναν πολυπρόσωπο κόσμο υπηρετών και δουλοπαροίκων, που ήταν όλοι τους Ελληνορθόδοξοι».

Λίγο πριν το 1590 εγκαταστάθηκε στο Χάνδακα κοντά στον αδελφό του Ανδρέα που ήταν ο ιδρυτής της Ακαδημίας των Stravaganti, ενός συλλόγου λογίων με αξιόλογη φιλολογική και λογοτεχνική δραστηριότητα στα χρόνια της ακμής της Κρητικής Λογοτεχνίας. Εκεί παντρεύεται τη Μαριέττα Zeno, συμμετέχει ενεργά στη δημόσια ζωή του Χάνδακα, ενώ κατά τη διάρκεια της φοβερής πανούκλας των ετών 1591-1593 ανέλαβε καθήκοντα υγειονομικού επόπτη στην πόλη και το διαμέρισμα του Χάνδακα. Έγγραφα οικονομικού χαρακτήρα και διαθήκες, που δημοσίευσε ο καθηγητής Γιάννης Μαυρομάτης, δείχνουν ότι οι Κορνάροι αυτοί ήταν γλωσσικά εξελληνισμένοι.

Ο Βιτσέντζος μετά τη μόνιμη εγκατάστασή του στο Χάνδακα επισκέπτεται τακτικά και ως το θάνατό του την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σητεία. Μάλιστα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από το τέλος του 1598 ως το τέλος του 1600, βρίσκεται κυρίως στην περιοχή της Σητείας, όπου εξακολουθούσε να διατηρεί σημαντική περιουσία.

Πέθανε στο Χάνδακα μετά τις 12 Αυγούστου 1613 και πριν από τις 24 Απριλίου 1614 και θάφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου.

Οι γονείς του Ιάκωβος Κορνάρος και Ζαμπέτα (Ελισάβετ) Demezzo, που το γαμήλιο συμβόλαιό τους συντάχθηκε στη Σφάκα της Σητείας το 1542, έχουν θαφτεί στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης της Φράγκικης στο Ξώπορτο (προάστια) της Σητείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News