"Τυφώνας": Σαρωτικό πέρασμα από τις κρητικές ακτές (pics)

Κρήτη
"Τυφώνας": Σαρωτικό πέρασμα από τις κρητικές ακτές (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δράσεις για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στον νομό Ηρακλείου από το Ίδρυμα "Αθανάσιος Λασκαρίδης"

Με εφαλτήριο τον “Τυφώνα”, το επιχειρησιακό πλοίο που στοχεύει στον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής, η ομάδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης” επισκέφτηκε τον νομό Ηρακλείου για μια σειρά περιβαλλοντικών δράσεων. Σκοπός ήταν η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα μέσα από δράσεις στο πεδίο, ενημερωτικές συναντήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το πλήρωμα του “Τυφώνα”, στελέχη του Ιδρύματος και εθελοντές των ενόπλων δυνάμεων από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) ένωσαν τις δυνάμεις τους και καθάρισαν την παραλία του Καρτερού. Σε λίγες μόλις ώρες, συλλέχθηκαν 848 κιλά απορρίμματα, ανάμεσά τους πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, καθώς και μπατονέτες.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού, όπου συζητήθηκαν καλές πρακτικές και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης από απορρίμματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου κ. Κώστας Βαρδαβάς, η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Μαρία Καναβάκη, η γενική γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας μαζί με συνεργάτες του. Το έργο του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης” παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες από την εκτελεστική διευθύντρια δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου. Έχοντας ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών και την ευαισθητοποίησή τους στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η εκπαιδευτική ομάδα του Ιδρύματος φιλοξένησε μαθητές και μαθήτριες από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το 8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου στον “Τυφώνα”.

Με την επίσκεψή τους στο πλοίο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς είναι μία ημέρα δράσης. Ενημερώθηκαν για το “Typhoon Project” και ξεναγήθηκαν σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας των απορριμμάτων που πραγματοποιούνται στο κατάστρωμα, μετά τη συλλογή τους από τις ακτές. Τον “Τυφώνα” επισκέφτηκαν, επίσης, στελέχη των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία των Αρχανών και της Ιεράπετρας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, καθώς και εκπαιδευτικοί από σχολεία του νομού Ηρακλείου αλλά και του Αγίου Νικολάου. Με την επίσκεψη απέκτησαν βιωματική εμπειρία στον “Τυφώνα” και συζήτησαν με τα στελέχη του ιδέες για μελλοντικές συνεργασίες και εκπαιδευτικά προγράμματα. Για την προαγωγή της ολιστικής αποτύπωσης και αντιμετώπισης του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα, πέραν των παράκτιων δράσεων, πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός στην παραλία Παλαιόκαστρο, με τη βοήθεια δυτών από την ομάδα Poseidon Diving Club. Συνολικά, απομακρύνθηκαν 30 κιλά απορρίμματα, στην πλειονότητά τους εξαρτήματα αυτοκινήτων και οικοδομικά υλικά που βρέθηκαν στον βυθό, μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή ήταν η δεύτερη του “Τυφώνα” στον νομό Ηρακλείου, μετά από τρεισήμισι χρόνια. Σκοπός της επαναληπτικής δράσης είναι η συλλογή στοιχείων για τις αλλαγές στην κατάσταση των ακτών με το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή συνηθειών μετά την πανδημία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News