Τουριστικοί πράκτορες: Φόβοι ότι οι εκλογές θα “διώξουν” τουρίστες

Κρήτη
Τουριστικοί πράκτορες: Φόβοι ότι οι εκλογές θα “διώξουν” τουρίστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας μπορεί να “σπρώξει” τους τουρίστες σε γειτονικές χώρες», λένε φορείς του τουρισμού στην Κρήτη

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τουριστική χρονιά που, όπως φαίνεται θα είναι άκρως θετική, σε περίπτωση που υπάρξει παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρώτη κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, που είναι ένα σενάριο αρκετά πιθανό αν όχι το πιθανότερο, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος και αν δημιουργηθεί ένα άκρως πολωτικό πολιτικό πεδίο δράσης, τότε το τουριστικό μας προϊόν θα τεθεί σε κίνδυνο. Ο κίνδυνος να μεταφερθούν αεροπλάνα σε άλλες γειτονικές τουριστικές μας χώρες, όπως Αίγυπτος ή Τουρκία είναι πιθανός. Αυτό υποστηρίζουν τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης, οι οποίοι “κρούουν το καμπανάκι” προκειμένου ο πολιτικός κόσμος να μεταβεί ομαλά στην εκλογική διαδικασία δίχως τοξικότητα.

Ειδικότερα, χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα λάβουν χώρα στις 21 Μαΐου. Είναι μια μέρα όπου η τουριστική περίοδος θα έχει έρθει για τα καλά, αφού υγειονομικοί περιορισμοί δε θα υπάρξουν και οι ενδείξεις καταγράφουν μια ανοδική πορεία του τουριστικού μας προϊόντος φέτος. Και πράγματι, οι Διεθνείς Εκθέσεις του Βερολίνου και της Βαρσοβίας έδειξαν πως υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του γερμανικού και πολωνικού λαού να ταξιδέψει στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Κρήτη. Η Βρετανία έδειξε από τον Δεκέμβριο του 2022 τις προθέσεις της με τις προκρατήσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του neakriti.gr οι Γάλλοι “ψηφίζουν” Ελλάδα ως πρώτη τουριστική επιλογή φέτος. Μάλιστα, η Ελλάδα ξεπέρασε και την Ισπανία που πέρυσι τέτοια περίοδο ήταν η πρώτη επιλογή. Όλα προδιαγράφονται θετικά για τη φετινή τουριστική χρονιά. Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα με την τουριστική περίοδο σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη πολιτική αστάθεια; Λαμβάνοντας υπόψη πως η Βουλή θα κλείσει τον επόμενο μήνα με πιθανότερο σενάριο τη Μεγάλη Εβδομάδα και το σενάριο για δεύτερες εκλογές, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί από τον πρώτο γύρο αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι πιθανό τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης να απαντήσουν θετικά.

«Οι τουρίστες επιθυμούν πολιτική σταθερότητα. Σε περίπτωση παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, υπάρχουν κίνδυνοι για το τουριστικό μας προϊόν. Υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες να μεταφέρουν τα αεροπλάνα σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Βέβαια, η πρώτη προεκλογική περίοδος δε θα είναι δύσκολη. Θα είναι δύσκολη η δεύτερη προεκλογική περίοδος και πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από την πρώτη στη δεύτερη. Εκεί πρέπει να ανησυχούμε. Εάν η πολιτική αστάθεια συνδυαστεί με ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, τότε ο κίνδυνος κάποιοι τουριστικοί πράκτορες να μεταφέρουν τα αεροπλάνα σε χώρες όπως Τουρκία ή Αίγυπτος είναι υπαρκτός», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Κώστας Κουρκουνάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Η φετινή χρονιά προδιαγράφεται θετική. Εύχομαι πραγματικά να μη βρεθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε αδιέξοδο και να επικρατήσει η κοινή λογική. Ο τουρίστας επιζητάει όχι μόνο από τα ξενοδοχεία ασφάλεια, αλλά και από το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την πολιτική αστάθεια».

Το αναλογικό σύστημα διακυβέρνησης, παρά τη δυνατότητα που δίνει για περισσότερη δημοκρατική συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, στην πράξη θα είναι δύσκολο με σκοπό υπάρξει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει 151 βουλευτές. Οι δεύτερες εκλογές, όπως διαμηνύουν αναλυτές, πρέπει να θεωρούνται σχεδόν σίγουρες.

Ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο πολιτικός κόσμος να εμφανίσει “τοξίνες”, οι οποίες θα υποβαθμίσουν την ποιότητα της χώρας μας ως τουριστικός προορισμός.

«Το ζήτημα είναι το διάστημα από το τέλος της πρώτης εκλογικής μονομαχίας μέχρι τη δεύτερη. Θα πρέπει και το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία των πολιτών να εγγυηθούν πως δε θα υπάρξουν αναταράξεις στην κοινωνική ισορροπία. Ο τουρίστας δε θέλει να βλέπει δακρυγόνα ούτε επιθυμεί να είναι θύμα της γενικότερης κατάστασης. Επειδή στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει πόλωση και διχασμός, εύχομαι οι “τοξίνες” να συρρικνωθούν. Δεν πρέπει να βάλουμε σε κίνδυνο τον τουρισμό μας», υπογράμμισε ο κ. Σηφάκης.

«Οι τουρίστας θέλει απλά να περάσει καλά χωρίς έκτροπα»

Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μάνος Τσακαλάκης, ο οποίος ανέφερε: «Το ζήτημα είναι να έχουμε ομαλές εκλογές. Ο τουρίστας δεν ενδιαφέρεται εάν η χώρα την οποία θα επισκεφτεί θα βρεθεί μπροστά σε 2 ή 3 εκλογικές μάχες. Ο τουρίστας ενδιαφέρεται να περάσει καλά και δε θέλει να πάει σε μία χώρα όπου ενδεχομένως θα συμβούν έκτροπα. Και όταν λέω έκτροπα, εννοώ ότι δεν επιθυμεί να βλέπει ανθρώπους να τσακώνονται. Δε θέλει να βλέπει πρατηριούχους να μη βάζουν καύσιμα στα λεωφορεία. Δεν επιθυμεί να βλέπει ιδιοκτήτες ή οδηγούς τουριστικών λεωφορείων να απεργούν, ούτε επιθυμεί να βλέπει ανεπαρκείς υποδομές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διαφυλάξουμε την τουριστική μας περίοδο ως “κόρη οφθαλμού”. Δε θεωρώ ότι θα συμβεί κάτι έξαλλο. Πρέπει όμως ο πολιτικός κόσμος να είναι προσεκτικός ως προς τις δηλώσεις και τις προθέσεις του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News