Για μια σεζόν-ρεκόρ για τον τουρισμό προετοιμάζονται οι τουριστικοί παράγοντες και οι επαγγελματίες των Χανίων. Χθες Κυριακή 26 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αφίξεις ξένων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, ενώ στις αρχές Απριλίου φτάνουν στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” τα πρώτα τσάρτερ.
Με τα μηνύματα των προκρατήσεων και των τουριστικών πρακτόρων να μιλούν για εκτόξευση της τουριστικής κίνησης, σε επίπεδα ακόμη και υψηλότερα του 2019, οι παραγωγικοί φορείς, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και όλοι οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό προετοιμάζονται να διαχειριστούν το μεγάλο ρεύμα των ξένων επισκεπτών. Φέτος μάλιστα η τουριστική περίοδος ανοίγει νωρίτερα, επιβάλλοντας οργάνωση και προετοιμασία σε όλους τους τομείς.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης τόνισε στο neakriti.gr πως πράγματι «επικρατεί αισιοδοξία, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη, διότι τόσο οι κρατήσεις όσο και τα μηνύματα που έχουμε τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, γενικότερα για την Κρήτη αλλά ειδικότερα για τα Χανιά, δείχνουν ότι θα έχουμε μια εξαιρετική χρονιά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι πληρότητες θα είναι στο 100%».
Η άφιξη χθες στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” των Χανίων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους από το Λονδίνο, το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη άνοιξε άτυπα τη σεζόν, ενώ μαζικό κύμα με έντεκα πτήσεις αναμένεται σήμερα Δευτέρα από αεροδρόμια της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιρλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Φιλανδίας. Μόλις λίγες ημέρες μετά, στις αρχές Απριλίου αναμένονται τα πρώτα τσάρτερ.
Το μεγάλο στοίχημα
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή τη μεγάλη ζήτηση που διαφαίνεται. Γι’ αυτό και ως Επιμελητήριο έχουμε καλέσει τους επιχειρηματίες να προετοιμαστούν», τονίζει ο κ. Αντώνης Ροκάκης.
Σε κλίμα οργάνωσης και προετοιμασίας έχει μπει και η αρμόδια Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Χανίων. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Νεκτάριος Ψαρουδάκης έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των ξένων επισκεπτών και την εικόνα που θα σχηματίσουν φτάνοντας στις τουριστικές περιοχές του δήμου. Σε πρώτη φάση, ο κ. Ψαρουδάκης συναντήθηκε με τον διοικητή της Τουριστικής Αστυνομίας και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια διευρυμένη σύσκεψη για θέματα προετοιμασίας της σεζόν.
«Ετοιμάζουμε παράλληλα τα τουριστικά μας περίπτερα, όπως και δράσεις που θα ενισχύσουν το ήδη καλό κλίμα για τα Χανιά ως προορισμό», σημείωσε ο κ. Ψαρουδάκης.
Πρωταπριλιά ανοίγουν τα μεγάλα ξενοδοχεία
Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες από τη Γεωργιούπολη και τον Καβρό μέχρι και σε όλο τον βόρειο άξονα, από το Καλαμάκι μέχρι το Κολυμπάρι, αρχίζουν τη λειτουργία τους την 1η Απριλίου. Σταδιακά αναμένεται να ανοίξουν και τα μικρότερα καταλύματα. Την ίδια στιγμή, επικρατεί αισιοδοξία για ενίσχυση πολλών ακόμη επαγγελματικών κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι αυτοκινητιστές ταξί, που και κατά την περυσινή τουριστική περίοδο κινήθηκαν ανέλπιστα καλά.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Χανίων κ. Ηλίας Καραπατάκης, «όπως ανταποκριθήκαμε πέρυσι, που ο τουρισμός κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση, έτσι πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε και φέτος. Είμαστε πανέτοιμοι. Ενδεχομένως να παρατηρηθούν κάποιες καθυστερήσεις στους χρόνους μας, λόγω του μεγάλου όγκου των επισκεπτών, ωστόσο το βέβαιο είναι πως οι επισκέπτες θα εξυπηρετηθούν σωστά και με ασφάλεια».
Η νέα τουριστική περίοδος θα συνοδευτεί στα Χανιά από σειρά δράσεων, με την πρώτη να προγραμματίζεται στις αρχές Μαΐου με ένα τριήμερο φεστιβάλ εναλλακτικού τουρισμού. Θα προηγηθεί η καθιερωμένη υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης”.
Χωρίς ναυαγοσώστες οι παραλίες την άνοιξη
SOS εκπέμπουν οι ναυαγοσώστες του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι, μιλώντας στο neakriti.gr ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη και τους ανοιξιάτικους μήνες, Απρίλιο και Μάιο, σε τουριστικούς δήμους, όπως είναι το Μαλεβίζι, η Χερσόνησος και το Ηράκλειο . Όπως υποστηρίζουν, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για μια τουριστική χρονιά με θετικό πρόσημο, η ανάγκη ύπαρξης ναυαγοσωστικής κάλυψης γίνεται επιτακτικότερη.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι φόβοι για πνιγμούς εάν δεν επισπεύσουν τις διαδικασίες οι Δήμοι, με άμεση συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Μεταξύ άλλων, τονίζουν την αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι από το κράτος όσο γίνεται πιο έγκαιρα.
Φέτος, οι προβλέψεις είναι θετικές για τον ελληνικό τουρισμό και για το μεγάλο brand name που έχει, που είναι η Κρήτη. Διεθνείς Εκθέσεις, όπως του Βερολίνου και της Βαρσοβίας, αποτύπωσαν πως η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι ιδιαιτέρως καλή για τη χώρα μας, ενώ χώρες όπως η Βρετανία είχαν δείξει την επιθυμία τους να προβούν σε αυξημένες προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι από τον Δεκέμβριο. Ήδη, μετά το καθολικό Πάσχα, οι πτήσεις από εξωτερικό θα είναι διψήφιες σε αριθμό, που τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν ήταν εφικτό εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των συνακόλουθων περιορισμών.
Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά πως οι τουρίστες που θα έρθουν θα κολυμπήσουν στις ακτές της Κρήτης. Το θέμα είναι πως η ασφάλεια των λουομένων τίθεται σε αμφισβήτηση, αφού η ναυαγοσωστική περίοδος θα καθυστερήσει καθώς, όπως κάθε χρόνο, ξεκινάει την 1η Ιουνίου. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το τι θα κάνουν οι Δήμοι για να εξοπλίσουν τις παραλίες τους όσο γίνεται πιο άμεσα, με σκοπό η τουριστική χρονιά να ξεκινήσει με ομαλό τρόπο και να μην έχουμε πνιγμούς.
Το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους του ναυαγοσωστικού κλάδου, οι οποίοι επισήμαναν τη σημασία του ζητήματος να υπάρξει άμεση ναυαγοσωστική κάλυψη.
Ο γραμματέας του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υποστήριξε: «Εάν επαληθευτούν τα σενάρια για αύξηση των τουριστών την περίοδο αυτή, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο από την Πολιτεία Δήμοι της Κρήτης με έντονη τουριστική κίνηση, όπως Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, να εξοπλιστούν όσο γίνεται πιο άμεσα με ναυαγοσώστες. Και πιο συγκεκριμένα, το αργότερο μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη σε κάθε παραλία. Εάν θέλουμε να τονώσουμε το τουριστικό μας προϊόν, θα πρέπει να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη σε κάθε παραλία που θα είναι πολυπληθής. Από τον Απρίλιο, οι τουρίστες θα κάνουν το μπάνιο τους στην παραλία. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Σε περίπτωση που δε γίνεται, τότε τίθεται ευθέως κίνδυνος για το τουριστικό μας προϊόν. Αλλοιώνεται το τουριστικό μας προϊόν σε περίπτωση που ξεκινήσει η τουριστική χρονιά με πνιγμούς».
«Ναυαγοσωστική κάλυψη πρέπει να υπάρξει. Είναι άμεσο αίτημα να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη και τους ανοιξιάτικους μήνες. Θα υπάρξουν λουόμενοι τον Απρίλιο και γι’ αυτό είναι επιτακτικό αίτημα να υπάρξουν ναυαγοσώστες. Τίθεται εύλογα το ζήτημα της σωματική ακεραιότητας και της ασφάλειας των λουομένων, αλλά και της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της μισθοδοσίας των ναυαγοσωστών από τους Δήμους. Οι Δήμοι αφήνουν ένα “ανοιχτό παράθυρο” για ναυαγοσωστική κάλυψη πιο νωρίς. Το ζήτημα είναι το κράτος να χρηματοδοτήσει τους Δήμους, ώστε να υπάρξει έγκαιρη ναυαγοσωστική κάλυψη», υπογράμμισε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου και ναυαγοσώστρια, Κατερίνα Κορνελάκη.
Προτιμούν τις πισίνες των ξενοδοχείων - Δε βρίσκουν προσωπικό για τους πύργους
Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στον ναυαγοσωστικό κλάδο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου Ιάσωνα Σκουλά, ο οποίος είπε πως με τις δεδομένες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, ενώ επανέλαβε ένα διαχρονικό αίτημα εργαζομένων του κλάδου, πως είναι αναγκαίο να υπάρξει παράταση της ναυαγοσωστικής περιόδου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.
«Προσωπικά, θεωρώ πως ο κλάδος μας έχει αρκετά προβλήματα. Βλέπουμε συνεχώς πως όλο και λιγοστεύουν οι ναυαγοσωστικές άδειες και όλο και λιγότερος κόσμος πάει στα εξεταστικά κέντρα για να βγάλει άδεια ναυαγοσώστη. Επίσης, πολλά ξενοδοχεία παίρνουν ναυαγοσώστες, δίνοντας χρήματα, φαγητό και στέγαση, με άμεση συνέπεια να αναζητούν προσωπικό για πύργους. Οι Δήμοι πρέπει ιδίως στην Κρήτη να δουν σοβαρά το πρόβλημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης», σημείωσε ο κ. Σκουλάς, ενώ συνέχισε: «Είναι αναγκαίο να παραταθεί και η ναυαγοσωστική περίοδος μέχρι και την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη. Οι τουρίστες κάνουν τα μπάνια τους και τον Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στην ασφάλειά τους. Έπειτα, θα είναι καλό για το ναυαγοσωστικό επάγγελμα να επεκταθεί η περίοδος εργασίας τους, καθώς το επάγγελμα είναι τετράμηνο τις περισσότερες φορές ή πεντάμηνο».