Νέες ανατιμήσεις (ενώ η τιμή στο βαρέλι... μειώνεται) “έρχονται”, όπως όλα δείχνουν, αφού οι εταιρείες κινούνται... αντίθετα, αυξάνοντας τις τιμές πώλησης προς τους πρατηριούχους των υγρών καυσίμων! Την ίδια ώρα, έρευνα της ΓΣΕΕ δείχνει ότι οι Έλληνες κάνουν περικοπές σε θέρμανση, καθαριότητα και κρέας λόγω της ακρίβειας.
«Ευτυχώς τουλάχιστον που η Κρήτη έχει σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες, γιατί αλλιώς θα είχαμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα», είπε στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης. Πάντως, αν δεν μπορέσουν οι βενζινοπώλες να “απορροφήσουν” τις αυξήσεις με τις οποίες αγόρασαν τα καύσιμα, στο επόμενο διάστημα θα έχουμε το “περίεργο” φαινόμενο, οι τιμές παγκοσμίως να πέφτουν, αλλά στην Κρήτη να αυξάνονται!
Συγκεκριμένα, τα ελληνικά νοικοκυριά αναγκάζονται να κάνουν περικοπές σχεδόν παντού για να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ακρίβεια, είναι το συμπέρασμα έρευνας της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2023, με συμπλήρωση 1.710 on line ερωτηματολογίων. Πιο αναλυτικά, τα σημαντικότερα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:
- Σε τακτική συντήρηση και επισκευή της κατοικίας τους προβαίνει πάντα μόνο το 4,8%. Στην πλειονότητά τους οι ερωτώμενοι (59,9%) δηλώνουν ότι τελευταία φορά που συντήρησαν την κατοικία τους ήταν τα τελευταία τρία ή περισσότερο από πέντε χρόνια.
- Οι καταναλωτές που μείωσαν το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους σε μεγάλο βαθμό αποτελούν το 86,8%. Οκτώ στους 10 επιλέγουν να φορούν περισσότερα ρούχα για να αποφεύγουν τη δαπάνη της θέρμανσης. Το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.
- Σε ποσοστό 40%, οι καταναλωτές μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο (73,5%).
- Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας. Δεν είναι μικρό όμως και το ποσοστό όσων μείωσαν και το καθημερινό μαγείρεμα (57%).
- Στην ίδια λογική, μείωσαν και το σιδέρωμα ρούχων (73,7%), ενώ επιλέγουν να πλένουν τα πιάτα στο χέρι για να αποφύγουν τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων (79,4%). Επίσης, την προτίμησή τους στην απλώστρα ρούχων αντί για στεγνωτήριο δηλώνει το 94,6% των καταναλωτών.
- Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το “καλάθι του νοικοκυριού”, η πλειονότητα απαντά αρνητικά (83%). Οι καταναλωτές σημειώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δε συμβάλλει καθόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους (71,0%).
- Από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, οι καταναλωτές θεωρούν πρωταρχική τους ανάγκη να καλύψουν το κόστος των τροφίμων (73,2%). Δευτερεύουσα αλλά εξίσου σημαντική ανάγκη θεωρούν την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), στη συνέχεια της θέρμανσης (54,3%) και τέλος του ενοικίου/δανείου κατοικίας (53,9%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ψυχαγωγία για τους περισσότερους είναι από καθόλου έως μέτρια σημαντική (77,4%), όπως, ομοίως, η προσωπική φροντίδα (70,2%) και η ένδυση (76,10%).
- Οι καταναλωτές μείωσαν και τη μετακίνηση με Ι.Χ. 77,3%, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό μείωσε και την αγορά τροφίμων και τα λοιπά βασικά είδη πρώτης ανάγκης (55,6% και 65,10% αντίστοιχα). Τέλος, οι καταναλωτές για να αντεπεξέλθουν στις ανατιμήσεις προϊόντων και ενέργειας επιλέγουν να προβούν σε περικοπή δαπανών για την προσωπική τους φροντίδα, αλλά και την ένδυση/υπόδηση (83,5% και 90,4%).
«Ας ασχοληθεί η Πολιτεία»
Αναφερόμενος στην αντίστροφη πορεία των τιμών των καυσίμων, δηλαδή ενώ διεθνώς μειώνονται, στην Ελλάδα έχουν αύξηση, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης κάλεσε μέσω της εφημερίδας μας την Πολιτεία να ασχοληθεί και να προχωρήσει σε ελέγχους.
«Ο κόσμος κόβει από παντού. Είτε από θέρμανση, είτε από τροφή και πάει λέγοντας. Αλλά οι τιμές δεν υποχωρούν. Ενώ κατέβηκε στα 64 δολάρια το αργό και σήμερα (σ.σ. χθες) είναι στα 70 δολάρια και κάτι, εδώ έχουμε αυξήσεις και όχι μειώσεις. Γιατί γίνεται αυτό; Δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό πρέπει να το δει η Πολιτεία. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Να κάνει κοστολογικούς ελέγχους η Πολιτεία. Εμείς βλέπουμε τo διυλιστήριο. Όταν έχει αύξηση η τιμή του διυλιστήριο, “ανεβαίνουμε”. Έχει μείωση, “πέφτουμε”. Εμάς υπάρχει ακόμα και το “πλαφόν” στις τιμές που πουλάμε. Έτσι, δεν υπάρχει πια πρατήριο να αισχροκερδεί. Αν υπάρξει πρατήριο που αισχροκερδεί, αμέσως τιμωρείται. Και μάλιστα, είναι και κάτι άδικο, γιατί είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά, αλλά εδώ και 2,5 χρόνια έχουμε “πλαφόν”. Αυτό δεν υπάρχει σε άλλους κλάδους. Οι εταιρείες έχουν τρελά υπερκέρδη. Τα υπερκέρδη αυτά τα έχει πληρώσει ο πολίτης. Και αυτή τη στιγμή κυνηγάνε το πρατήριο», σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη!
Μάλιστα, όπως μας είπε, χθες υπήρχε νέα αύξηση από την πλευρά των εταιρειών: «Είχαμε αύξηση 7 ευρώ συν ΦΠΑ στον τόνο στην αμόλυβδη. Είχαμε αύξηση 5 ευρώ συν ΦΠΑ στον τόνο στο πετρέλαιο κίνησης. Αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης είχαμε αύξηση περίπου 5 ευρώ συν ΦΠΑ στον τόνο. Εκεί που περιμέναμε μείωση, δυστυχώς δεν υπάρχει μείωση, αλλά αύξηση»...
Έτσι οι τιμές στον καταναλωτή, χθες, είχαν διαμορφωθεί: Στην αμόλυβδη στο 1,88 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης στο 1,67 ευρώ το λίτρο. Και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,19 έως 1,20 ευρώ το λίτρο.
Στο χείλος του γκρεμού: 6% πάνω τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Στέλιος Βοργιάς καλεί την κυβέρνηση να “ξεπαγώσει” άμεσα τις τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφού μόνο μέσα από γενναία ενίσχυση των μισθών και των συντάξεων θα βοηθηθεί ο κόσμος να αντέξει το βάρος του πληθωρισμού.
«Σύμφωνα με άλλη έρευνα της ΓΣΕΕ και του Παρατηρητηρίου Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, στην Κρήτη έχουν αυξηθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 6% τα νοικοκυριά που έχουν φτάσει κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι κόβουν είδη πρώτης ανάγκης. Δεν έχουν τη δυνατότητα... Είτε αυτό αφορά την ενέργεια, είτε τη διατροφή, είτε την ένδυση, είτε την υπόδηση. Πραγματικά προσπαθούν να επιβιώσουν, κόβοντας από παντού», καταγγέλλει ο Στέλιος Βοργιάς.
Την ίδια ώρα, ο νέος κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, είναι «στο χείλος του γκρεμού. Δε λύνει το πρόβλημα. Ο κόσμος κάνει κακή διατροφή. Και η κακή διατροφή δημιουργεί άλλα προβλήματα, όπως αυτό της παχυσαρκίας, λόγω των πολλών ζυμαρικών»!...
Τέλος, για τις τριετίες, ο Στέλιος Βοργιάς καταγγέλλει: «Αυτή τη στιγμή δε γίνεται καμία διασταύρωση των στοιχείων του ΟΑΕΔ με το “ΕΡΓΑΝΗ”. Που σημαίνει ότι εκατοντάδες μακροχρόνια άνεργοι εργάζονται και παράλληλα ανανεώνουν την κάρτα της ανεργίας τους. Ενώ έχουν φύγει και χιλιάδες άνεργοι στο εξωτερικό και παρ’ όλα αυτά ανανεώνουν την κάρτα της ανεργίας και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα. Ταυτόχρονα, έχουμε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τις τακτικές, να μη φέρνουν εργάτες από άλλες περιοχές της Ελλάδος παρά μόνο από Αίγυπτο, Μπαγκλαντές και Πακιστάν, κι αυτό γιατί θέλουν να κρατήσουν την ανεργία πάνω από το 10%, ώστε να μην “ξεπαγώσουν” τις τριετίες, σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο»!