Δε φεύγουν από τα χωριά τα κοτέτσια... - Τι ισχύει τελικά στο Λασίθι για την απαγόρευση των οικόσιτων (vid)

Κρήτη
Δε φεύγουν από τα χωριά τα κοτέτσια... - Τι ισχύει τελικά στο Λασίθι για την απαγόρευση των οικόσιτων (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθετη πως δε θα ισχύσουν στα χωριά ήταν η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη, αναφορικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα κοτέτσια και στον αριθμό των οικόσιτων ζώων και πτηνών στον νομό Λασιθίου

Κάθετη ήταν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αναφορικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα κοτέτσια και στον αριθμό των οικόσιτων ζώων και πτηνών στον νομό Λασιθίου. Η κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη επεσήμανε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσουν τα επίμαχα μέτρα στα χωριά, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της εν λόγω απόφασης στον νομό Ηρακλείου.

Είχε προηγηθεί μπαράζ σφοδρών αντιδράσεων - κυρίως - από κατοίκους της ενδοχώρας του νομού Λασιθίου. Εντούτοις, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” και τη δημοσιογράφο Γεωργία Μακάκη η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη, «πιο πολύ ήταν για να υπενθυμίσουμε τους κανόνες υγιεινής. Κι όχι τώρα να αρχίσουμε να απαγορεύουμε ή να μπαίνουν οι υπηρεσίες και να μετράνε τις όρνιθες που έχει και χρειάζεται ένας παραγωγός».

Ερωτηθείσα για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που πολίτες βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, η κ. Χουδετσανάκη ήταν καθησυχαστική. «Εγώ λέω στους πολίτες να μην αγχώνονται. Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, η οποία συμπλήρωσε με νόημα ότι «δε θα ισχύσει αυτό στην ενδοχώρα, γιατί δεν είναι σωστό να φύγουν όλα αυτά από την Κρήτη. Αυτή είναι η κληρονομιά μας!».

«Όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε. Εάν τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί για το καλό της Κρήτης. Όλοι μαζί λοιπόν να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής», εξηγεί η Ειρήνη Χουδετσανάκη.

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί το επίμαχο μέτρο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η κ. Χουδετσανάκη ήταν ξεκάθαρα αρνητική. «Όχι. Είμαι κάθετη σε αυτό, γιατί καμιά φορά μπορεί να βγαίνει μία απόφαση που δε θέλω εγώ να γενικεύεται. Ως αντιπεριφειάρχης Πρωτογενή Τομέα, πραγματικά δε χρειάζεται. Βγήκε πιο πολύ, το επισημαίνω, για τον Άγιο Νικόλαο που είναι καθαρά τουριστική περιοχή», δήλωσε κλείνοντας η αντιπεριφερειάρχης.

Πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα όσα υποστήριξε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης. «Αυτό το οποίο είναι γεγονός είναι ότι μέσα από τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα και τις παραδόσεις που έχουμε σαν Κρήτη και σαν Λασίθι, σε κάθε σπιτικό υπάρχει κι ένα οικόσιτο ζώο».

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης, «μέσα από αυτήν τη διαχείριση και πρόταση που έγινε από τις Υπηρεσίες Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ο κύριος στόχος και σκοπός ήταν να τηρηθούν οι υγειονομικές προδιαγραφές».

Οι περιορισμοί - Τι προβλέπει η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση:

«1) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών εντός των σχεδίων πόλεων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.

2) Στους περιφερειακούς συνοικισμούς της ενδοχώρας των παραπάνω πόλεων, με τις προϋποθέσεις ότι δε χαρακτηρίζονται τουριστικοί και απέχουν τουλάχιστον 400 μ. από την ακτογραμμή, και στις παρυφές της Νεάπολης ως γεωργοκτηνοτροφικής πόλης επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών, με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα πέντε, έξι ορνιθοειδών και δύο κουνελιών, μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους.

3) Στους λοιπούς οικισμούς νομού (εκτός των τουριστικών) επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών, με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα πέντε, δέκα ορνιθοειδών, τεσσάρων κουνελιών, μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους, ενός μόνοπλου και ενός χοίρου μέχρι το στάδιο της τελικής πάχυνσης.

4) Στον όρο ορνιθοειδή υπάγονται οι ωοτόκες όρνιθες, τα κοτόπουλα πάχυνσης, οι πάπιες, οι χήνες, οι ινδιάνοι (γαλοπούλες), οι φραγκόκοτες, οι φασιανοί, οι πέρδικες και τα ορτύκια.

5) Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων των τριών προαναφερόμενων κατηγοριών δε θεωρείται σταβλισμός οικόσιτων ζώων, αλλά μικτή πτηνοκτηνοτροφική εγκατάσταση, που θα απαιτεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

6) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικούς χώρους ή χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον (παραλιακές περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.).

7) Για την περίπτωση (2) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση 50 μέτρων από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.

Για την περίπτωση (3) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση 30 μέτρων για ορνιθοειδή, κονικλοειδή και αιγοπρόβατα και 70 μέτρων για χοίρους και ιπποειδή, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων από ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο άρθρο 20 “Παράρτημα” του Ν. 4056/2012».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News