Σε… ετοιμότητα το Βενιζέλειο: Εκκενώθηκε το κτήριο μετά από σεισμό και πυρκαγιά - «Συνεργάστηκαν όλοι άψογα» (pics, vid)

Κρήτη
Σε… ετοιμότητα το Βενιζέλειο: Εκκενώθηκε το κτήριο μετά από σεισμό και πυρκαγιά - «Συνεργάστηκαν όλοι άψογα» (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία άσκηση με σκοπό την καλή συνεργασία Στρατού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο χθες το πρωί

Άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας με την επωνυμία “Τάλως” πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το σενάριο περιελάμβανε μια ισχυρή σεισμική δόνηση, κατάρρευση και απεγκλωβισμό ατόμων μέσα στο νοσοκομείο, αλλά και κατάσβεση πυρκαγιάς που απαιτούσε εκκένωση με φορεία από γερανό αλλά και από την Πυροσβεστική. Τέτοιες ασκήσεις, όπως η χθεσινή, απαιτούν συνεννόηση και σωστή επικοινωνία μεταξύ των φορέων που θα λάβουν δράση σε μία έκτακτη στιγμή. Ειδικότερα, μια άσκηση με σκοπό την καλή συνεργασία Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο χθες το πρωί. Η άσκηση ήταν πολυεπίπεδη και περιελάμβανε εκκένωση του κεντρικού κτηρίου του νοσοκομείου μετά από σεισμό, την κατάσβεση πυρκαγιάς σε χώρο του κτηρίου και τον απεγκλωβισμό ατόμων. Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” βρέθηκε εκεί, όπου αποτύπωσε εικόνες και στιγμές από ένα σενάριο που ήταν απολύτως καταστροφικό. Ένας σεισμός πολλών ρίχτερ προκάλεσε κατάρρευση τμήματος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, στο οποίο εγκλωβίστηκαν άνθρωποι.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Το neakriti.gr κατέγραψε εργαζομένους του νοσοκομείου, οι οποίοι επιχειρούν να βγάλουν εκτός τους ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια, την ώρα που στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου έχουν ήδη στηθεί οι σκηνές που θα μεταφερθούν τα ιατρεία. Ο απεγκλωβισμός των εγκλωβισμένων ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όμως το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε και φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη του νοσοκομείου.

Κλιμάκια της Πυροσβεστικής έφτασαν στον χώρο, επιχειρώντας με επιτυχία να κατασβήσουν την πυρκαγιά και να βγάλουν έξω από την αποθήκη τους εργαζόμενους που βρίσκονταν μέσα.

«Συνεργάστηκαν όλοι άψογα»

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ανέδειξε τη σημασία της συνέργειας των φορέων, ώστε σε μια περίπτωση “συναγερμού” να υπάρξει συνεννόηση.

«Έχει σημασία η συνεργασία με τους φορείς, ώστε να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και να μπορούμε κάποια στιγμή που θεωρώ πως το έχουμε αποκτήσει σε σημαντικό βαθμό να μιλάμε την ίδια γλώσσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε χαρακτηριστικά.

Μερικά άτομα έχουν υποστεί εγκαύματα, ενώ οι πληροφορίες για αγνοούμενους έχουν σημάνει “συναγερμό”. Κλιμακοφόρο της Πυροσβεστικής, αλλά και άνδρες της ΕΜΑΚ με σχοινιά και σκάλες κατεβάζουν από ψηλά σημεία άτομα που έχουν εγκλωβιστεί.

Διαχείριση κρίσεων

Ποιοι συμμετείχαν στη χθεσινή άσκηση

Ο πρόεδρος ΕΚΑΒ Κρήτης, Νίκος Παπαευσταθίου, εξηγώντας το συγκεκριμένο σχέδιο, υποστήριξε: «Η συγκεκριμένη άσκηση είναι στο πλαίσιο των ασκήσεων που έχει οργανώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, προκειμένου να ελεγχθούν τα επιχειρησιακά σχέδια που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο, τα οποία προβλέπουν ρόλους και αρμοδιότητες στο προσωπικό. Αυτό γίνεται ώστε σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης να μπορούν να λειτουργήσουν». Την ίδια ώρα, ως αναπόφευκτη συνέπεια του σεισμού, τραυματισμένοι από την πόλη καταφτάνουν στο νοσοκομείο, όπου στις σκηνές που έχουν εγκατασταθεί τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.

Ο απεγκλωβισμός των εγκλωβισμένων ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όμως το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε και φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη του νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαευσταθίου είπε: «Προσπαθούμε να κάνουμε τις ασκήσεις όσο γίνεται πιο συχνά και σε περισσότερους υγειονομικούς σχηματισμούς. Και το κάνουμε για να εξετάσουμε τη διυπηρεσιακή συνεργασία». Στην άσκηση, εκτός του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, συμμετείχε ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης. Στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” μίλησε και ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο οποίος υποστήριξε: «Πάντα μας αρέσει να περπατάμε πάνω στη γη. Και πάντα μας αρέσει να ακολουθούμε διαδικασίες και να φροντίζουμε τι μας ξημερώνει αύριο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News