Κρήτη: Κλειστές κλίνες ΜΕΘ και έλλειψη προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ - Στη Βουλή το αίτημα των γιατρών της Κρήτης

Κρήτη
Κρήτη: Κλειστές κλίνες ΜΕΘ και έλλειψη προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ - Στη Βουλή το αίτημα των γιατρών της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ελλείψεις προσωπικού καταγγέλουν οι γιατροί της Κρήτης, καθώς όπως αναφέρουν οι θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες που προκύπτουν

Κλειστές κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης και έλλειψη προσωπικού στα νοσοκμεία του νησιού εν γένει καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ, γιατροί του νησιού και βουλευτές της αντιπολίτευσης, ζητώντας να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας της Κρήτης.

Αρχικά, την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου προκάλεσε πρόσφατη εγκύκλιος της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για τη «λειτουργία τμημάτων εντατικής θεραπείας Ενηλίκων – Παιδιών». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και επικίνδυνη την εγκύκλιο και υποστηρίζουν ότι με αυτή, το υπουργείο πετάει το «μπαλάκι» της ευθύνης για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κλινικών, οι οποίοι όμως δεν είναι εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, όπως τονίζεται από το Σωματείο, αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι γιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο». Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού εφημεριακού προγράμματος (στη ΜΕΘ), το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τους γιατρούς των συναφών ειδικοτήτων». Και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διερωτώνται: «Δηλαδή, γιατροί χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία θα μπορούν να «μπαλώνουν» κενά σε ιατρικό προσωπικό; Τι επιπτώσεις θα έχει άραγε στην απαιτητική αντιμετώπιση ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση η περίθαλψή τους από γιατρούς που δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση;»

Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ελλείψεις προσωπικού

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ: «Η αποδοχή της δυνατότητας νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ακόμη κι αν αυτό αυξάνει τη θνησιμότητα, αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη την χώρα (όπως και στην Κρήτη) δεν επαρκούν και ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων της πανδημίας, σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο, συχνά η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της περιοχής μας φτάνει ή και υπερβαίνει το 100%. Μάλιστα, η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις κλινικές για ώρες ή και μέρες, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ κάπου στην Κρήτη».

Το Σωματείο παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με την λειτουργία της διασυνδεδεμένης ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Όπως αναφέρει, “η δυναμική και των δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι στα 27 κρεβάτια, ενώ λειτουργούν μόνο τα 23 «και αυτά στηριζόμενα στις πλάτες του ελάχιστου μόνιμου προσωπικού και των συμβασιούχων συναδέλφων“. Στη ΜΕΘ υπηρετούν 31 μόνιμοι νοσηλευτές και 33 συμβασιούχοι (με ημερομηνία λήξης σύμβασης -για τους περισσότερους- το τέλος του ’23), ενώ για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι δύο μονάδες, θα έπρεπε να είναι περίπου 100 νοσηλευτές.

Η εγκύκλιος της κ. Γκάγκα, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, μειώνει το ελάχιστο όριο νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ σε 3:1, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (απόφαση 2016), η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αλλά και διεθνή επιστημονικά άρθρα συνιστούν αναλογία νοσηλευτών-κλινών ΜΕΘ 4:1. Ευρωπαϊκές επιστημονικές οδηγίες συνιστούν αναλογία νοσηλευτών 6:1 για κλίνες ΜΕΘ επιπέδου φροντίδας ΙΙΙ (ασθενών με οξεία πολυοργανική ανεπάρκεια, απειλητική για τη ζωή, που χρήζουν φαρμακευτικής και μηχανικής αιμοδυναμικής, αναπνευστικής και νεφρικής υποστήριξης), η αναλογία 3:1 προτείνεται για νοσηλεία ΜΕΘ επιπέδου ΙΙ (ασθενών με σημαντική δυσλειτουργία ενός οργάνου) και 2:1 για επιπέδου Ι (ΜΑΦ).

«Η νέα εγκύκλιος της αν. Υπουργού Υγείας για τις προδιαγραφές των ΜΕΘ είναι προσαρμοσμένες στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς. Περιλαμβάνει «εκπτώσεις» στα πρωτόκολλα ασφαλούς περίθαλψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων με τον ελάχιστο αριθμό κλινών και το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους ακόμη κι αν αυτό είναι εις βάρος της υγείας των ασθενών. Όπως και η μεταφορά των επιβατών με τα τρένα, έτσι και η περίθαλψη σοβαρών περιστατικών αφήνονται στην τύχη τους εν έτει 2023, όταν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχονται σύγχρονες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης και της τεχνολογίας» τονίζουν στην ανακοίνωση

Στη Βουλή το αίτημα των γιατρών της Κρήτης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ, Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω, ζητούν την άμεση κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Υγείας στο νησί, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, την Κοινή Δήλωση Εκλεγμένων Σε Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Και Ιατρικούς Συλλόγους Κρήτης, στην οποία οι γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.

Αναλυτικά οι εκπρόσωποι των γιατρών αναφέρουν τα εξής:

"Οι 59 μόνο θέσεις γιατρών ΕΣΥ, που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη προκήρυξη, για το σύνολο των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της 7ης ΥΠΕ, είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, δεν καλύπτουν ούτε τα κενά με βάσει τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς (του 2012), δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις, που περιλαμβάνουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις δεκάδες παραιτήσεις, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία κρίσεων και διορισμών. Επομένως, τα προβλήματα υποστελέχωσης και εντατικοποίησης της δουλειάς των υγειονομικών θα παραμείνουν, η υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας θα συνεχιστεί, περιορίζοντας ολοένα περισσότερο την πρόσβαση σε σύγχρονες δωρεάν παροχές υγείας. Είναι μια προκήρυξη προσαρμοσμένη στους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς, με κινδύνους για την υγεία των ασθενών από την καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία. Τις συνέπειες των περικοπών στα μέτρα προστασίας της υγείας τις είδαμε αυτές τις ημέρες με το έγκλημα στα Τέμπη.

Στο ΠΑΓΝΗ οι 16 θέσεις που προκηρύχθηκαν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μόνο μέσα στο 2022 είχαμε 13 αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις) γιατρών, ενώ αναμένονται κι άλλες συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Οι κενές θέσεις γιατρών φτάνουν τις 20, με βάσει τον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου, που προβλέπει π.χ. μόνο δύο θέσεις αγγειοχειρουργών και δύο θέσεις ρευματολόγων για δύο κλινικές αναφοράς που καλύπτουν όλη την Κρήτη. Γενικά, το ΠΑΓΝΗ δέχεται παραπομπές από όλη την Κρήτη και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, λόγω της υποβάθμισης των περιφερικών νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Επίσης, στο ΠΑΓΝΗ αναπτύσσονται νέα τμήματα, π.χ. Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, τμήμα ΡΕΤ, θρομβεκτομές ισχαιμικών εγκεφαλικών, που στελεχώνονται με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό (πρόσληψη μόνο ενός επεμβατικού νευροακτινολόγου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Βενιζέλειο προκηρύχθηκαν μόνο 12 θέσεις, ενώ πάνω από 10 γιατροί έχουν παραιτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και υπάρχουν πάνω από 30 κενές θέσεις. Η μοναδική θέση παιδοψυχιάτρου, που προκηρύσσεται για το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα υπολειτουργίας του, απλά θα αντικαταστήσει (εφόσον καλυφθεί) τη διευθύντρια που παραιτήθηκε, διατηρώντας την υποστελέχωση (με μόνο δύο μόνιμους γιατρούς) που οδήγησαν στην παραίτησή της.

Παρ' όλο που η πληρότητα στις Παθολογικές Κλινικές τις περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού (φθινόπωρο-χειμώνα) αλλά και την τουριστική περίοδο συχνά υπερβαίνει το 100%, παρόλο που τα τακτικά παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων Ρεθύμνου, Χανίων, Ιεράπετρας, της Β Παθολογικής του Βενιζελείου (γενικό, αντιυπερτασικό, λιπιδαιμικό, λοιμώξεων) δεν λειτουργούν, για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης προκηρύσσονται μόνο 4 θέσεις παθολόγων, ενώ οι κενές θέσεις είναι τουλάχιστον 15.

Για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου προκηρύχθηκε μόνο μία θέση παθολόγου, ενώ 4 είναι κενές (με βάση τον οργανισμό του 2012) και υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι παθολόγοι, εκ των οποίων η μία απουσιάζει με άδεια λοχείας. Οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, που ανάγκασαν τη διευθύντρια της κλινικής σε παραίτηση, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ακόμη κι αν δεν βγει άγονη η θέση που προκηρύχθηκε, γιατί ο αριθμός γιατρών θα είναι ο ίδιος, όπως πριν την παραίτηση. Επίσης η θέση πνευμονολόγου που προκηρύχθηκε δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η καθημερινή 24ωρη λειτουργία της κλινικής, δεν καλύπτει ούτε καν τις αποχωρήσεις (μία παραίτηση και ένας διορισμός στο ΓΝ Χανίων)

Στο Νοσοκομείο Χανίων προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ορθοπεδικού, ενώ έξι θέσεις είναι κενές και υπηρετούν μόνο τρεις ορθοπεδικοί. Καμία θέση ογκολόγου δεν προκηρύχθηκε, ενώ υπάρχουν τρεις κενές θέσεις και υπηρετούν μόνο δύο ογκολόγοι. Παρόλο που η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Χανίων είναι στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω υποστελέχωσης, με τρεις τουλάχιστον κενές θέσεις, προκηρύχθηκε μόνο μια θέση ψυχιάτρου για το κέντρο ψυχικής υγείας Χανίων.

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ψυχιάτρου, ενώ κανένας ψυχίατρος δεν υπηρετεί και καλύπτει κάποιες μέρες ο μοναδικός ψυχίατρος του κέντρου ψυχικής υγείας. Είναι προφανές ότι με έναν ψυχίατρο δεν μπορεί να ανοίξει ψυχιατρική κλινική στο νομό

Για το νοσοκομείο Ιεράπετρας προκηρύσσεται μόνο μία θέση παθολόγου, ενώ υπάρχουν δύο κενές θέσεις και ο μοναδικός μόνιμος παθολόγος που υπηρετεί είχε πρόσφατα υποβάλλει αίτηση παραίτησης λόγω εντατικοποίησης. Στο ίδιο νοσοκομείο προκηρύσσεται μόνο μία θέση ακτινολόγου, ενώ υπάρχουν δύο κενές θέσεις και ο μοναδικός ακτινολόγος έχει επίσης δηλώσει ότι είναι στα πρόθυρα παραίτησης. Ακόμη κι όταν οι θέσεις αυτές ήταν καλυμμένες, οι γιατροί δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες, γι’ αυτό άλλωστε δύο ακτινολόγοι οδηγήθηκαν σε παραίτηση.

Στο Νοσοκομείο Σητείας προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ορθοπεδικού, ενώ ένας αποχώρησε πριν λίγους μήνες και υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός και δύο μόνιμοι ορθοπεδικοί (εκ των οποίων ο διευθυντής είναι σε παράταση υπό συνταξιοδότηση τους επόμενους 3 μήνες). Καμία θέση παθολόγου δεν προκηρύχτηκε παρά την μετάθεση μιας επιμελήτριας τους επόμενους τρεις μήνες λόγω συμπλήρωσης πενταετίας σε άγονο (οπότε η παθολογική κλινική δεν θα καλύπτεται εφημεριακά καθημερινά μετά τον Ιούνιο). Προκηρύχτηκε μόνο μια θέση αναισθησιολόγου, ενώ υπηρετούν μόλις δυο, από τις οποίες η συντονίστρια διευθύντρια συνταξιοδοτείται μέχρι το τέλος του έτους. Δεν προκηρύχτηκε καμία θέση ακτινολόγου, ενώ υπηρετεί μόνο μια και μένουν ακάλυπτες πάνω από 20 εφημερίες το μήνα, με πολλά περιστατικά να διακομίζονται στο Ηράκλειο για αξονική.

Μόνο 4 θέσεις γενικών γιατρών/παθολόγων προκηρύσσονται για τα κέντρα υγείας της 7ης ΥΠΕ, ενώ τα κενά στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) είναι πολλαπλάσια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθολική κάλυψη των αναγκών σε πρόληψη, υπηρεσίες δημόσιας υγείας, υγείας και ασφάλειας εργασίας, σχολικής, προγεννητικής, οδοντιατρικής φροντίδας, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων κοκ. Καμία θέση γιατρού δεν προκηρύχθηκε για το ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης, ενώ υπολειτουργεί σημαντικά λόγω των χρόνιων ελλείψεων.

Εφόσον οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες, είναι πολύ πιθανό για αρκετές από αυτές να μην υποβληθούν αιτήσεις. Ο λόγος για τις άγονες θέσεις, όπως και για τις δεκάδες παραιτήσεις (ειδικά σε περιφερικά νοσοκομεία), είναι οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό, οι χρωστούμενες άδειες, οι μετακινήσεις, εξαιτίας της υποστελέχωσης. Όσο παραμένουν δεκάδες ακάλυπτα κενά σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας, οι συνθήκες δουλειάς δεν θα βελτιωθούν, οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων δεν θα εξαλειφθούν (όπως δηλώνει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ) και θα εξακολουθήσουν οι γιατροί να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον ή να εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Ούτε στις πολύμηνες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου με τους χιλιάδες ασθενείς θα δώσει λύση η προκήρυξη, αφού κι αυτά οφείλονται στις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού (αλλά και υποδομών), που θα παραμείνουν.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι χρόνια

Όλες οι κυβερνήσεις επιδιώκουν τη λειτουργία του με το ελάχιστο δυνατό μόνιμο προσωπικό και με γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με σκοπό την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών. Στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, ο πρόσφατος νόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη προβλέπει «μπαλώματα» και με γιατρούς μερικής απασχόλησης, με ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής και περιπλανώμενους ειδικευόμενους. Ο ίδιος νόμος ωθεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ως δήθεν «διέξοδο» στις τεράστιες αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία. Ο νόμος αυτός εντάσσεται στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», τα οποία περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις κοντινών νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας και μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), στα πρότυπα των νοσοκομείων Σαντορίνης και Παπαγεωργίου. Ήδη προχωρά (με το νομοσχέδιο που ήρθε για ψήφιση στη Βουλή στις 15 Μάρτη) η μετατροπή σε ΝΠΙΔ του μοναδικού Παιδοογκολογικού Κέντρο της χώρας.

Με το «νέο ΕΣΥ» αλλά και με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων επιδιώκεται η διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας με ολοένα μικρότερη κρατική χρηματοδότηση και ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ίδιων των ασθενών. Σκοπός είναι ο περιορισμός της κρατικής και η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης. Ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, που βρίσκουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους (όπως έκαναν ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας), καλύπτοντας το κενό που αφήνει το απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Απορρίπτουμε τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη χρόνια υποστελέχωση και τη ραγδαία υποβάθμιση των νοσοκομείων μας. Δεν αρκούμαστε στα «ψίχουλα» που μας πετάνε για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις μας. Διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων (με κίνητρα), επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διορισμών, αλλαγή των οργανισμών με αύξηση οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των αναγκών και των εξελίξεων της επιστήμης, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ράνια Μπέτση, γραμματέας Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ), μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ

Βασίλης Κούδας, μέλος ΔΣ ΕΓΕΣΥΝΗ, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου,

Κατερίνα Χαλκιαδάκη, μέλος Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών ΠΑΓΝΗ

Μιχαέλα Αβδή, μέλος ΔΣ Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Ευαγγελία Γκαβανόζη, μέλος ΔΣ Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ), γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Σητείας

Ιωάννα Δακανάλη, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Ελευθερία Θραψανιώτη, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Χανίων".

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News