Προσεισμικός έλεγχος: Σχολεία και νοσοκομεία πρώτα στη σειρά για να ελεγχθούν

Κρήτη
Προσεισμικός έλεγχος: Σχολεία και νοσοκομεία πρώτα στη σειρά για να ελεγχθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί έπειτα έλεγχος σε άλλα δημόσια κτήρια που υπολογίζονται από 35.000-45.000

Ίσως και εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μπορεί να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων της Ελλάδας. Στο επίκεντρο των ελέγχων τίθενται τα δημόσια κτήρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία.

Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί έπειτα έλεγχος σε άλλα δημόσια κτήρια που υπολογίζονται από 35.000-45.000. Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσής τους, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.

Πώς θα οργανωθούν οι έλεγχοι

Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου πρόκειται να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΟΑΣΠ, όπου θα καταχωρίζονται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιήσει την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για όλα τα κτήρια της χώρας.

Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τους ελέγχους είναι σωστά και επαρκή, θα καταχωρίζονται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, για τη διενέργεια των ελέγχων ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ θα συνεργαστούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ με κοινή απόφαση 6 υπουργείων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτηρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών, με σκοπό οι έλεγχοι να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει μέσα σε 6-8 μήνες από εκεί που κάναμε 20 χρόνια για να ελέγξουμε το 30% των σχολείων. Το ΤΕΕ θα κάνει τους ελέγχους με την εποπτεία και την επιστημονική συνδρομή του ΟΑΣΠ, που θα έχει και τη βάση δεδομένων για όλα τα κτήρια της χώρας. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιαχτεί θα καταχωρίζονται οι έλεγχοι με ηλεκτρονικό τρόπο, όχι με δελτία που γίνονταν παλαιότερα. Τα στοιχεία αυτά, αν είναι σωστά και επαρκή, πηγαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αν δεν είναι δεν μπορούν να αποσταλούν για καταχώριση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Ευθύμης Λέκκας: «Ένα στα δύο κτήρια με τον αντισεισμικό του 1959»

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτηρίων έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85, ενώ το 9% έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

«Το 1959 είχαμε την πρώτη απόφαση για αντισεισμικές συστάσεις. Όλα τα κτήρια μέχρι το 1985, που ήταν ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός, χτίστηκαν με αυτές τις συστάσεις που είχαν εκδοθεί από καθηγητές του ΕΜΠ, ήταν κανονιστική διάταξη. Αυτά τα κτήρια δεν είναι επικίνδυνα, αλλά είναι κτήρια που δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο με τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1985 και 1995. Ήταν όμως και κτήρια πριν το 1959. Τα κτήρια έχουν κι αυτά μια αντισεισμικότητα, διότι από το 1929 και μετά (έπειτα, δηλαδή, από τους σεισμούς του 1926) δόθηκαν τότε κάποιες συστάσεις κανονισμών, οπότε κι αυτά έχουν ως έναν βαθμό κάποια αντισεισμική θωράκιση», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Επιπλέον, όπως τονίζει, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που θα διενεργηθεί στα δημόσια κτήρια δε θα κρίνει την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα ενός κτηρίου, αλλά τη στάθμη της αντισεισμικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News