Σε θέσεις μάχης τα γεωπονικά τμήματα της χώρας - Εννέα χρόνια ομηρίας για τους απόφοιτους Γεωπονίας (vid)

Κρήτη
Σε θέσεις μάχης τα γεωπονικά τμήματα της χώρας - Εννέα χρόνια ομηρίας για τους απόφοιτους Γεωπονίας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΛΜΕΠΑ διεκδικεί ρύθμιση μέσω σχετικής τροπολογίας - Διεκδικούν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα

Σε θέσεις μάχης είναι τα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα της χώρας ανάμεσά τους και το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο ΓΕΩΤΕΕ γεγονός που επηρεάζει την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Το ΕΛΜΕΠΑ ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εντάξει τροπολογία με την οποία θα ρυθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, στο νομοσχέδιο για το ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ που πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα με τον Νίκο Κατσαράκη να κάνει λόγο για τεράστια αδικία σε βάρος των φοιτητών. Σε γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του πρύτανη του πανεπιστημίου αποφασίστηκε…

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης αναγνώρισε ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων και εξέφρασε την άποψη ότι "πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί", δεσμευόμενος ότι θα το συζητήσει με τους αρμόδιους συναδέλφους του.

Οι φοιτητές του τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ προχωρούν σε κινητοποιήσεις … Στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου AGRO σήμερα η γενική συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο ΕΛΜΕΠΑ αποφάσισε από σήμερα αποχή από τα μαθήματα και κινητοποιήσεις στην πλατεία Ελευθερίας, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις 11 το πρωί.

Σε θέσεις μάχης τα γεωπονικά τμήματα της χώρας

Όμηροι της ασυνεννοησίας των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων είναι οι απόφοιτοι των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014…. 9 χρόνια μετά την ίδρυση τους οι απόφοιτοι των εν λόγων τμημάτων παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα…

Το 2019 όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων ανάμεσά τους και αυτό του ΕΛΜΕΠΑ μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019. Οι φοιτητές των 5ετών γεωπονικών τμημάτων σπουδάζουν μεν σε ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ωστόσο δεν τους χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα, δεν έχουν πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν έχουν πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και γενικότερα στην αγορά εργασίας.

Την ερχόμενη Τρίτη εισάγεται στη ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για το ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με το ΕΛΜΕΠΑ να ζητά να υπάρξει τροπολογία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς αναγνώρισε ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων και εξέφρασε την άποψη ότι "πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί", δεσμευόμενος ότι θα το συζητήσει με τους αρμόδιους συναδέλφους του. Επίσης σύμφωνο με την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του είναι και το ΓΕΩΤΕΕ.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος, Οι φοιτητές κατέρχονται σε κινητοποιήσεις έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News