Τέμπη: Βραβείο κοινωνικής αρετής στον Άγγελο Τσιαμούρα από την Ιεράπετρα που βοήθησε συνεπιβάτες του

Κρήτη
Τέμπη: Βραβείο κοινωνικής αρετής στον Άγγελο Τσιαμούρα από την Ιεράπετρα που βοήθησε συνεπιβάτες του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απονομή βραβείου κοινωνικής αρετής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συνεδρίου της της Ακαδημίας Αθηνών

Βραβείο κοινωνικής αρετής αναμένεται να λάβει ο νεαρός Άγγελος Τσιαμούρας, με καταγωγή από την Ιεράπετρα, για την σημαντική συμβολή και βοήθεια του στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.  

Η απονομή βραβείου κοινωνικής αρετής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συνεδρίου της της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά, από τον ιστότοπο της Ακαδημίας, η Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Τον πανηγυρικό λόγο με θέμα «Παλιγγενεσία, Γλώσσα, Διασπορά» θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός κ. Αλέξανδρος Νεχαμάς. Στη συνέχεια θα απονεμηθεί το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023 στην νκα Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, θα απονεμηθεί το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ΄ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, στους τρεις νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας Intercity κ. Ανδρέα Αλικανιώτη, κ. Μιχάλη Κλάψη και κ. Άγγελο Τσιαμούρα, οι οποίοι επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Διευκρινίζεται ότι στο πρόσωπό τους τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος.

Τέλος, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη του Αριστείου των Γραμμάτων για το έτος 2024. Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20230323

Υπενθυμίζεται, οτι ο νεαρός φοιτητης, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Λευτέρη Συμβουλάκη «Ελεύθερο Σημείο» όπου εξιστόρησε τα όσα δραματικά βίωσε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. 

Ο φοιτητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Άγγελος Τσιαμούρας επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία στο βαγόνι 6 και κατάφερε να σώσει 16 επιβάτες από την «πύρινη κόλαση», δίνοντας πραγματικά μαθήματα ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο λέγοντας ήταν ένα έγκλημα δεν ήταν ένα λάθος. "Ενωμένοι τουλάχιστον να κάνουμε κάτι για αυτή τη χώρα. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη γιατί είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει" σημείωσε ο νεαρός φοιτητής συγκλονίζοντας με τα λόγια του ότι έχει χάσει πολλά κομμάτια του εαυτού του απο εκείνη την ημέρα.

«Ήρθα για πολύ λίγο στην Κρήτη. Έχω ανέβει, γιατί υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα πάω στη Λάρισα να δω τα παιδιά. Τα "αδέλφια" μου στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Να τους ευχηθώ. Να κάνω την προσευχή μου. Γενικώς να δω τα παιδιά αυτά που εκείνη τη μέρα βρεθήκαμε με άλλο τρόπο», είπε στο ξεκίνημα της εκπομπής της περασμένης Πέμπτης...

Πρόκειται μάλιστα, όπως είπε ο νεαρός, για άτομα που μέχρι τη στιγμή της τραγωδίας, του ήταν εντελώς άγνωστα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News