Συνθήκες “γαλέρας” καταγγέλλουν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Κρήτη
Συνθήκες “γαλέρας” καταγγέλλουν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, καθυστέρηση πληρωμών για παρατεταμένο διάστημα και πενιχρούς μισθούς, κάνουν λόγο οι ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που βιώνουν

Μία συνθήκη «κακοπληρωμένης γαλέρας» περιγράφουν με ανακοίνωσή τους οι ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που βιώνουν οι ερευνητές κάνουν λόγο για εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, καθυστέρηση πληρωμών για παρατεταμένο διάστημα και πενιχρούς μισθούς.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που πίσω από τα διάφορα βραβεία, επαίνους και αριστείες, κρύβονται ακανθώδη προβλήματα και υπαμειβόμενη εργασία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις «πενιχρές αυξήσεις» του 2%,, υπογραμμίζοντας ότι στην έρευνα ούτε καν έχουν λάβει αυτή την αύξηση ενώ καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς των 600-700 ευρώ.

Εκτός από τις εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές που δίδονται στους νέους ερευνητές / επιστήμονες, κάνουν λόγω για εξαντλητικές συνθήκες εργασίες, καθυστέρηση πληρωμών για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και για πρόωρες και ατεκμηρίωτες διακοπές συμβάσεων που -σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες- γίνονται, όταν υπάρξει αντίλογος.

Οι ερευνητές περιγράφουν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα το σύνολο των συνθηκών εργασίας, σημειώνοντας ότι «πολλοί είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες που βρίσκονται απλήρωτοι σε πολλές περιπτώσεις, με την δικαιολογία ότι είναι φοιτητές και υποχρεούνται να δουλεύουν στο εργαστήριο για να πάρουν το διδακτορικό τους δίπλωμα. Άλλοι τόσοι είναι και αυτοί που πληρώνονται με το καθεστώς των υποτροφιών (ΙΚΥ-ΕΛΙΔΕΚ) και ως εκ τούτου εργάζονται ανασφάλιστοι. Αντίστοιχα, υπάρχουν συνάδελφοι σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που εργάζονται χωρίς να αμείβονται για την εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν δίδακτρα καθώς, πλέον, η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι επί πληρωμή. Την ίδια στιγμή, μας υποχρεώνουν να προπληρώνουμε οδοιπορικά έξοδα για λόγους εργασίας (που συχνά ξεπερνούν το 50% ή το σύνολο ενός μισθού), τα οποία πολλές φορές δεν επιστρέφονται στο ακέραιο. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, υπάρχουν εργαζόμενοι ερευνητές σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που εργάζονται χωρίς να αμείβονται για την εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν δίδακτρα καθώς, πλέον, η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι επί πληρωμή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως εργαζόμενοι/ες στην έρευνα, επιδιώκουμε να γνωστοποιήσουμε τις -όχι και τόσο καλές- συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ένα ίδρυμα στο οποίο, πίσω από τα διάφορα βραβεία, επαίνους και αριστείες, κρύβονται οι κακοπληρωμένες γαλέρες των ερευνητών. Συνολικά όμως, στους χώρους εργασίας η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, με την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρά και αυτή, σε συνέχεια όλων των υπόλοιπων, το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ν. Χατζηδάκη. Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Με την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9%, οι αυξήσεις-ψίχουλα του βασικού μισθού της τάξης του 2% δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες. Βέβαια, ως εργαζόμενοι/ες στην έρευνα ούτε καν λάβαμε αυτή τη γελοία αύξηση, ενώ αναγκαζόμαστε να επιβιώνουμε με μισθούς των 600-700 ευρώ.

Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και έχουμε μείνει απλήρωτοι για μεγάλες περιόδους. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πρόωρες διακοπές συμβάσεων χωρίς καμία προειδοποίηση, και με τη στοχοποίηση όποιου τολμάει να σηκώσει κεφάλι. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, με πολλούς από εμάς να εργάζονται με μπλοκάκι επωμιζόμενοι τις ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν έως και το 1/3 του μισθού. Ακόμα, οι ώρες που υποχρεωνόμαστε να δηλώνουμε προκειμένου να δικαιολογείται το ποσό της σύμβασης, δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές -πολύ περισσότερες- ώρες εργασίας μας.

Ταυτόχρονα, πολλοί είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες που βρίσκονται απλήρωτοι σε πολλές περιπτώσεις, με την δικαιολογία ότι είναι φοιτητές και υποχρεούνται να δουλεύουν στο εργαστήριο για να πάρουν το διδακτορικό τους δίπλωμα. Άλλοι τόσοι είναι και αυτοί που πληρώνονται με το καθεστώς των υποτροφιών (ΙΚΥ-ΕΛΙΔΕΚ) και ως εκ τούτου εργάζονται ανασφάλιστοι. Αντίστοιχα, υπάρχουν συνάδελφοι σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που εργάζονται χωρίς να αμείβονται για την εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν δίδακτρα καθώς, πλέον, η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι επί πληρωμή. Την ίδια στιγμή, μας υποχρεώνουν να προπληρώνουμε οδοιπορικά έξοδα για λόγους εργασίας (που συχνά ξεπερνούν το 50% ή το σύνολο ενός μισθού), τα οποία πολλές φορές δεν επιστρέφονται στο ακέραιο. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη.

Αυτή την κατάσταση προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να αποδεχτούμε, πως θα μείνει απαράλλακτη αφού “έτσι είναι τα πράγματα”, και πως αν τολμάς να καταγγείλεις ότι είσαι απλήρωτος θα στοχοποιείσαι. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτό το καθεστώς “εργασιακού μεσαίωνα”. Απέναντι στη λογική του καριερισμού και του ατομικού δρόμου που μας οδηγούν σε αδιέξοδα και συντηρούν την ίδια δυσμενή κατάσταση, μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για καλύτερες μέρες. Πραγματική δύναμη βρίσκουμε μόνο στη συλλογική οργάνωση και δράση. Αυτές μπορούν να μας δώσουν δύναμη για να παλέψουμε τα προβλήματα και βρούμε αλληλεγγύη στις δυσκολίες. Η οργάνωση και η συμμετοχή στη δράση μπορούν να δώσουν δύναμη στη προσπάθεια μας για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας! Παλεύουμε συλλογικά για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας!

  • Κανένας απλήρωτος/η εργαζόμενος/η στην έρευνα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
  • Κάλυψη όλων των εξόδων για αναλώσιμα, εξοπλισμό και επαγγελματικά ταξίδια.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας – Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και ερευνητές.
  • Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16/03 και καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετέχει να καταγγείλουμε την δολοφονική πολιτική που απαξιώνει τις ζωές μας καθημερινά.

Εργαζόμενοι/ες στην έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης (στηρίζεται από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – παρ. Χανίων)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News