Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Κρήτη - 4.000 μαθητές από 30 σχολεία ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης (vid)

Κρήτη
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Κρήτη - 4.000 μαθητές από 30 σχολεία ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δράσεις σε σχολεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια

Να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, είχαν μαθητές σχολείων του Ηρακλείου και των Χανίων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που εγκαινίασε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Τουλάχιστον 4.000 μαθητές από τριάντα σχολεία του νησιού, ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και της μουσικής, μέσα από μια ξεχωριστή εμπειρία. Η δράση κορυφώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο Κινηματοθέατρο Αστόρια, με συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Η εβδομάδα αυτή ήταν ξεχωριστή για τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση, καθώς μπήκαν για λίγο σε ένα μουσικό κόσμο άγνωστο στα περισσότερα παιδιά. Μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, τους σύστησαν τα χάλκινα πνευστά, παρουσιάζοντας την ιστορία του κάθε οργάνου και το ηχόχρωμα τους.  Ο μαέστρος κ. Νίκος Χαλιάσας τόνισε πως «σκοπός είναι, ανεξάρτητα από τα αν τα παιδιά γίνουν μουσικοί ή όχι , να αποκτήσουν μουσική παιδεία που θα τους είναι χρήσιμη σε όλη τους τη ζωή».

Στο 8ο δημοτικό σχολείο Χανίων, ένα από τα δεκάδες που φιλοξένησαν την κρατική ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης, οι μαθητές βίωσαν την εμπειρία της μουσικής της συμφωνικής ορχήστρας μένοντας ενθουσιασμένοι από τα ακούσματα και τις γνώσεις που τους προσφέρθηκαν. Απέδειξαν δε, πως είναι ενημερωμένα ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίο ακούμε αυτού του είδους την μουσική. Απαιτεί αποκλειστική αφοσίωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Αυγερινός μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε στα παιδιά το τρομπόνι.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όψη των οργάνων, το υλικό κατασκευής τους, τον τρόπο που παράγεται ο ήχος τους, αλλά και πώς  μαζί με άλλα όργανα μπορούν να δημιουργήσουν συναρπαστικά μουσικά ταξίδια.

Δράσεις σαν αυτή που αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας, πραγματοποιούνται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως είπε ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας, «οι δράσεις αυτές προκύπτουν και από την θέληση των ίδιων των μελών της ορχήστρας, να δείξουν στα παιδιά τα μουσικά όργανα και να τους παρουσιάσουν την μουσική».

«Ο ρόλος της μουσικής στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σημαντικός για τη γνωριμία των παιδιών με διαχρονικές αξίες και παναθρώπινα ιδεώδη. Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά και τους νέους μας τις ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των τεχνών και της μουσικής, εμπειρία που θα τους συνοδεύει ως πολύτιμο εφόδιο στη ζωή τους», δήλωσε για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εντεταλμένος Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Ζάχαρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News