Ιστορική στιγμή για το νοσοκομείο Χανιών: Εξοπλίζεται με 10 νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης

Κρήτη
Ιστορική στιγμή για το νοσοκομείο Χανιών: Εξοπλίζεται με 10 νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία εγκατάστασης, λειτουργίας και εκπαίδευσης προσωπικού

Με την προμήθεια και εγκατάσταση 10 υπερσύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Χανίων, συμπίπτει η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η διαδικασία εγκατάστασης, λειτουργίας και εκπαίδευσης του προσωπικού θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, που «έτρεξε» το έργο.

Η  χρηματοδότηση έγινε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  ΚΡΗΤΗ 2014-2020.

9η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου (9 Μαρτίου 2023) έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού υποστηρίζει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1970 και, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, στοχεύει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας, τη διενέργεια ερευνητικών μελετών, τη συνέχιση της ιατρικής εκπαίδευσης, την επαγγελματική υποστήριξη των μελών της και την ενημέρωση σχετικά με τις νεφρικές παθήσεις.

Οι νεφροί (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 180-200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφρική Νόσο. Εκτιμάται ότι σήμερα 850 εκατομμύρια ατόμων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΧΝΝ διαφόρων αιτιολογιών.

Η ΧΝΝ είναι αιτία για 2,4 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο και είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα στον κόσμο, που εμφανίζει την πιο γρήγορη αύξηση σαν αίτιο θανάτου Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα νεφρά τους μπορεί να μην λειτουργούν σωστά και σε πολλές περιπτώσεις το ανακαλύπτουν πολύ αργά. Η ανάγκη για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρών μπορεί να αποφευχθεί όταν οι νεφρικοί νόσοι ανιχνεύονται νωρίς.

Έτσι λοιπόν όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι: • Κάθε μέρα, από 180 – 200  λίτρα αίματος φιλτράρονται στους νεφρούς. • Το αίμα καθαρίζεται έως και 50 φορές την ημέρα. Για να είναι οι νεφροί μας υγιείς πρέπει: • να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά σε καθημερινή βάση • να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή • Να προσέχουμε το βάρος μας και να ασκούμαστε • Να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση • Να ελέγχουμε το σάκχαρο στο αίμα μας • Να μην καπνίζουμε • Να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλατιού • Να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News