Χανιά: Πώς «άρπαξε» το μπουφάν ο 16χρονος από τον 14χρονο - Προβληματίζουν τα περιστατικά εκφοβισμού ανηλίκων

Κρήτη
Χανιά: Πώς «άρπαξε» το μπουφάν ο 16χρονος από τον 14χρονο - Προβληματίζουν τα περιστατικά εκφοβισμού ανηλίκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη ο 16χρονος για παράνομη βία σε βάρος 14χρονου

Ένα απίστευτο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 6 Μαρτίου στην περιοχή του Κουμπέ στα Χανιά, με αφορμή το γεγονός ότι ένας 14χρονος φορούσε μπουφάν με τα διακριτικά της ομάδας του.

Ο 14χρονος βρισκόταν στον αύλιο χώρο φροντιστηρίου στο οποίο φοιτά, όταν δύο αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας περνώντας απ’ έξω και βλέποντας το μπουφάν, μπήκαν μέσα με απειλητική διάθεση και του ζήτησαν να βγάλει το μπουφάν και να τους το δώσει. Φοβούμενος το ενδεχόμενο χειροδικίας, ο 14χρονος έδωσε το μπουφάν στους δύο ανήλικους και ενημέρωσε για το περιστατικό τους εκπαιδευτικούς του φροντιστηρίου και τους γονείς του οι οποίοι το κατήγγειλαν στην αστυνομία.

Λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας 16χρονος ελληνικής υπηκοότητας και η 35χρονη μητέρα του αλβανικής υπηκοότητας, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Ο ανήλικος παρέδωσε το μπουφάν στις αστυνομικές αρχές, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη βία.

Τόσο ο ανήλικος όσο και η μητέρα του αφέθηκαν ελεύθεροι, το περιστατικό ωστόσο έρχεται να εντείνει το κλίμα προβληματισμού για παραβατικές συμπεριφορές και για κρούσματα άσκησης παράνομης βίας από ανήλικους με θύματα ανηλίκους.

Μπορεί σε επίπεδο Κρήτης οι συμμορίες ανηλίκων και συμβάντα με χαρακτηριστικά οπαδικής βίας σαν αυτό που καταγράφηκε στα Χανιά, να μην έχουν κάνει την εμφάνιση τους - πλην μεμονωμένων περιπτώσεων - ωστόσο η επιθετική διάθεση δημιουργεί ερωτήματα για το προφίλ των εφήβων και για τα αίτια που τους ωθούν σε βίαιες συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας το φαινόμενο κλιμακώνεται ήδη από το 2018, ενώ η χειρότερη χρονιά για την ανήλικη παραβατικότητα ήταν το 2020 με 1.370 περιστατικά επιθέσεων. Τα περισσότερα από αυτά πέρασαν και από το γραφείο του Εισαγγελέα. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, καταγγέλθηκαν τουλάχιστον πέντε επιθέσεις ανήλικων σε ανήλικους. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην Αττική.

Το φαινόμενο απασχολεί την ελληνική κοινωνία, ειδικότερα τις σχολικές κοινότητες και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ειδικών από τον χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνιολογίας. Η άποψη περί κρίσης αξιών και προβληματικής διαπαιδαγώγησης, διατυπώνεται συχνά  ωστόσο σε ένα μεγάλο ποσοστό του το φαινόμενο φαίνεται πως πηγάζει από την  απροθυμία γονέων και διδασκόντων να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Παιδιά που έχουν εμπλακεί σε περιστατικά βίας παρουσιάζουν βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά και  δείγματα απουσίας ενσυναίσθησης, ενώ δεν έχουν κίνητρα για οτιδήποτε στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News