Ελαιόλαδο: Η Κριτσά έκλεισε συμφωνία ρεκόρ - Πληρώνει 5,15 ευρώ το κιλό τον παραγωγό

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Η Κριτσά έκλεισε συμφωνία ρεκόρ - Πληρώνει 5,15 ευρώ το κιλό τον παραγωγό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Συνεταιρισμός πέτυχε πρόσφατα μια νέα, ακόμη υψηλότερη συμφωνία πώλησης εξαιρετικά παρθένου χύμα ελαιολάδου σε πελάτη από την Ιταλία

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για πρώτη χρονιά, από της πολύχρονης λειτουργίας του, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς δεν δίνει απλώς προκαταβολή, έναντι εξοφλήσεως για το ελαιόλαδο που πωλεί για λογαριασμό όσων άλεσαν τις ελιές τους στο εργοστάσιο, στην Κριτσά. Για πρώτη φορά ο Συνεταιρισμός καταβάλει στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς (μέλη του συνεταιρισμού και μη) το σύνολο της αξίας του ελαιολάδου (εκκαθάριση), το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά, φέτος πέτυχε τέτοια υψηλή τιμή ως προϊόν, 5,15 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συνεταιρισμός πέτυχε πρόσφατα μια νέα, ακόμη υψηλότερη συμφωνία πώλησης εξαιρετικά παρθένου χύμα ελαιολάδου σε πελάτη από την Ιταλία. Σε μια τιμή, που πιθανότατα αν δεν είναι η υψηλότερη σίγουρα ισοφαρίζει την αντίστοιχη υψηλότερη, πανελλαδικά.

Σεβόμενος την επιθυμία του πελάτη, ο Συνεταιρισμός δεν δημοσιοποιεί την τιμή. Το σημαντικό είναι ότι ως όρος της συμφωνίας μπήκε ότι ο αγοραστής θα παραλάβει τα πέντε βυτία – περίπου 270 τόνους ελαιολάδου σε αυτή την τιμή αφού προκαταβάλει το σύνολο των χρημάτων στον Συνεταιρισμό.

Μάλιστα, υπάρχει στη συμφωνία και η δέσμευση να αγοράσει και την υπόλοιπη διαθέσιμη ποσότητα που έχει απόθεμα ο Συνεταιρισμός, εκτός από εκείνη που χρειάζεται να τυποποιήσει για να καλύψει τις παραγγελίες των σταθερών πελατών του.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ο Συνεταιρισμός κατάφερε υψηλή τιμή στο ελαιόλαδο πληρώνοντας 5,15 ευρώ/κιλό όταν στην υπόλοιπη Κρήτη η μέση τιμή που εισέπραξε ο παραγωγός είναι 4,60 ευρώ! Μάλιστα οι παραγωγοί εισπράττουν το σύνολο των χρημάτων τους και μάλιστα για πρώτη φορά τόσο νωρίς, τόνισε.

Αμετακίνητοι στις παραγγελίες τους, παρά την αύξηση

Στο ύψος που έχει φτάσει το προϊόν και με το επίσης αυξημένο, πρόσθετο κόστος της τυποποίησης, το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο θα πωλείται πλέον αρκετά ακριβότερα απ’ ό,τι την περυσινή χρονιά.

Εντούτοις, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αφορδακός οι εταιρείες με τις οποίες έχει συμφωνίες εξαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου παραμένουν σταθερές και αμετακίνητες στις παραγγελίες τους, παρ’ ότι ενημερώθηκαν και αναμένουν ότι η τιμή αγοράς του τυποποιημένου προϊόντος θα είναι αισθητά ακριβότερη.

Αυτό δείχνει ότι το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της Κριτσάς, διατηρεί τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητά του, παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής και τυποποίησης.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού δεν έκρυψε ότι υπήρξαν αρχικά φόβοι από την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου και κυρίως την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των υλικών τυποποίησης τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε ως «τρελές». Σε βαθμό, που όπως εξήγησε, ο Συνεταιρισμός έκανε τη μια μέρα παραγγελία μιας ποσότητας συσκευασιών τυποποίησης που συνοδευόταν από την δήλωση του προμηθευτή ότι την επομένη, πιθανότατα η τιμή θα ήταν αυξημένη και δεν ήταν και σίγουρος ότι θα είχε ικανή διαθέσιμη ποσότητα να καλύψει παραγγελίες… Απαιτούν δε προκαταβολή 50% με την παραγγελία και εξόφληση του συνολικού ποσού με την παράδοση των ειδών συσκευασίας στο ελαιουργείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News