ΕΛΓΑ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές στους αμπελουργούς της Κρήτης - Πιστώνονται 110 εκατ. ευρώ σε 35.000 παραγωγούς

Κρήτη
ΕΛΓΑ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές στους αμπελουργούς της Κρήτης - Πιστώνονται 110 εκατ. ευρώ σε 35.000 παραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ποσά των αποζημιώσεων για τις φθορές του 2022 και μερικών περιπτώσεων του 2023 πιστώθηκαν σους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου

Χιλιάδες αμπελουργοί της Κρήτης βλέπουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα των αποζημιώσεων, για τις ζημιές που υπέστησαν τα σταφύλια του νησιού, από την περυσινή άνοιξη μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε και με τις βροχές σάπισε η παραγωγή πάνω στις κουρμούλες.

Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεκίνησαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου και αφορούν κυρίως σε ζημιές του 2022 και μερικών περιπτώσεων του 2023.

Όπως σημειώνει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, σε όλη την Ελλάδα ο ΕΛΓΑ πλήρωσε 110 εκατ. ευρώ, για να αποζημιώσει σε συνολικά 35.000 αγρότες. «Οι αποζημιώσεις της Κρήτης έχουν σχέση με τα επιτραπέζια, αλλά και με τα σταφιδάμπελα όπως και τα οινάμπελα που έπαθαν ζημιές κατά την τελευταία αμπελουργική περίοδο", σημείωσε ο συνεταιριστής, που έχει χαρακτηρίσει τη χρονιά του 2022 ως τη χειρότερη των τελευταίων 100 χρόνων για τους παραγωγούς όλων των ειδών των σταφυλιών στο νησί μας!», είπε.

Τα εξατομικευμένα πορίσματα βάσει των οποίων γίνεται η πληρωμή αφορά τα δύο τρίτα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες του έτους 2022, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποζημιώσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ - οι υψηλότερες στα χρονικά του ΕΛΓΑ- καταβάλλονται αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. στους 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες εντός του έτους 2022. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ επέσπευσαν τις διαδικασίες, για να μεγιστοποιήσουν την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται άμεσα τόσο κατά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους όσο και αυτόν του πρώτου διμήνου του 2023, τα δύο τρίτα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες του έτους 2022. Κατά το παρελθόν η πληρωμή αποζημιώσεων ξεκινούσε τουλάχιστον μετά από 15 μήνες από την περίοδο των ζημιών. Συνολικά, την τριετία 2020-2022 και αρχές του 2023, έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες καλύπτει ο ΕΛΓΑ και το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ευρώ. Από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έχουν διατεθεί 893 εκατομμύρια ευρώ στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, 81 εκατομμύρια ευρώ και για τις προκαταβολές ενισχύσεων για τις ολέθριες καταστροφές από τις πυρκαγιές 34 εκατομμύρια ευρώ. Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2020 και 4797/2021 τον ΕΛΓΑ με 350 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2020-2022, ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλει σε μία δόση την αξία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News