Εισαγγελική έρευνα για Βρετανούς αρχαιολόγους: Έψαχναν αρχαία «ψαρεύοντας» μαθητές στο Οροπέδιο Λασιθίου (vid)

Κρήτη
Εισαγγελική έρευνα για Βρετανούς αρχαιολόγους: Έψαχναν αρχαία «ψαρεύοντας» μαθητές στο Οροπέδιο Λασιθίου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές αποκαλύψεις από τον δήμαρχο Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη στο “Ελεύθερο Σημείο” - Ζευγάρι αρχαιολόγων από Βρετανία και Πολωνία ζήτησε από μαθητές χάρτες με σημεία όπου οι παππούδες τους γνωρίζουν ότι υπάρχουν αρχαία - Τη μεγάλη αποκάλυψη για την πολύ σοβαρή υπόθεση έκανε, στη διάρκεια της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης

Εισαγγελική έρευνα, με διερευνώμενες διαστάσεις επιχειρούμενης αρχαιοκαπηλίας από ένα ζευγάρι αρχαιολόγων από τη Βρετανία και την Πολωνία, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Οροπέδιο Λασιθίου, με εντολή της εισαγγελέως Νεάπολης. Οι δύο αρχαιολόγοι εμφανίστηκαν σε σχολείο του Οροπεδίου Λασιθίου και κάλεσαν μαθητές να σημειώσουν πάνω σε χάρτες με τις υποδείξεις των παππούδων τους περιοχές με αρχαία και να υπογράψουν τους χάρτες. Παρενέβη η Αστυνομία, η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα, ενώ χθες κατέθεσε υπόμνημα στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ο ίδιος ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης.

Τη μεγάλη αποκάλυψη για την πολύ σοβαρή υπόθεση έκανε, στη διάρκεια της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, κάνοντας λόγο για μια καλοστημένη επιχείρηση μιας Βρετανίδας και ενός Πολωνού - σύζυγοι στη ζωή, και οι δύο αρχαιολόγοι - οι οποίοι επιχείρησαν να εντοπίσουν αρχαία και να τα μεταφέρουν στη χώρα τους, όπως είπε, χειραγωγώντας μικρούς μαθητές σε σχολείο του Οροπεδίου, από τους οποίους ζήτησαν χάρτες με σημεία που οι παππούδες τους γνωρίζουν ότι υπάρχουν αρχαία! Μάλιστα, ζήτησαν οι χάρτες αυτοί να φέρουν υπογραφές των παππούδων τους, αποσπώντας έτσι συναίνεση για την παροχή πληροφοριών.

Η υπόθεση σήμερα βρίσκεται στον εισαγγελέα Λασιθίου, που έχει διατάξει και εξελίσσεται έρευνα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θεωρεί εδώ και 15 χρόνια ύποπτο τον Πολωνό αρχαιολόγο! “Παλιά μου τέχνη κόσκινο”, δηλαδή, αν κρίνουμε από την ιστορία των Βρετανών και την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που από τότε η Ελλάδα αγωνίζεται για την επιστροφή τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα!

“Ψάρευαν” μαθητές για αρχαία

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, αναφέρθηκε στην υπόθεση που τάραξε την τοπική κοινωνία, με την ομάδα των αρχαιολόγων που εμφανίστηκαν σε σχολείο του Οροπεδίου και ζήτησαν από μαθητές να ρωτήσουν παππούδες και γιαγιάδες πού υπάρχουν αρχαία και να τα σημειώσουν πάνω σε χάρτες. Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2022, ωστόσο η καταγγελία από πλευράς του Δήμου Οροπεδίου στη Δευτεροβάθμια και τον Εισαγγελέα Λασιθίου οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα, η οποία εξελίσσεται. Μάλιστα, χθες ο δήμαρχος Οροπεδίου κατέθεσε στην Εισαγγελία υπόμνημα με τα γεγονότα, εξιστορώντας ότι εμφανίστηκαν μία καθηγήτρια Αρχαιολογίας της Βρετανικής Σχολής με τον σύζυγό της, επίσης καθηγητή Αρχαιολογίας από την Πολωνία, και ένας Έλληνας διδάκτορας, ότι δήθεν τους έστειλε η Βρετανική Σχολή για να κάνουν σεμινάρια σε παιδιά. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Πολωνός καθηγητής βρίσκεται εδώ και μια 15ετία στο στόχαστρο του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, όπου έχει σημάνει συναγερμός για την υπόθεση, υπό τον φόβο επιχειρούμενης αρχαιοκαπηλίας. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το 2021 ομάδα Βρετανών αρχαιολόγων πήγε στην περιοχή και επιχείρησε να σκάψει για να βρει αρχαία του Μινωικού Πολιτισμού, σαν να είναι η Κρήτη αποικία της Μεγάλης Βρετανίας...

Τον Οκτώβριο του 2022, μια Βρετανίδα καθηγήτρια της Βρετανικής Σχολής με τον Πολωνό σύζυγό της - επίσης αρχαιολόγο - συνοδευόμενοι από Έλληνα εκ της Ηπείρου διδάκτορα Αρχαιολογίας, βρέθηκαν στο Οροπέδιο με άδεια από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να καταρτίσουν καθηγητές εκτός ωραρίου για τη βρετανική σκαπάνη στην περιοχή. Αντ' αυτού, οι ίδιοι δήλωσαν ότι πήραν άδεια για να καταρτίσουν μαθητές. Στο πρώτο μάθημα μέσα στην τάξη ζήτησαν από τα παιδιά να ρωτήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους πού υπάρχουν αρχαία στην περιοχή και να σημειώσουν το στίγμα πάνω σε χάρτες. Μάλιστα, ζήτησαν από τα παιδιά οι χάρτες αυτοί με τις υποδείξεις των παππούδων τους να έχουν και υπογραφή, δηλαδή ουσιαστικά αποσπώντας τη συναίνεσή τους ότι τους εκχωρούν πληροφορίες για τις αρχαιότητες της περιοχής.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, όπως είπε, ενημερώθηκε από τον γιο του ότι οι αρχαιολόγοι τούς ζήτησαν χάρτες με αρχαία. Ο ίδιος υποψιάστηκε και αμέσως ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, την Εισαγγελία Λασιθίου και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λασιθίου. Οι αρχαιολόγοι, που επικαλέστηκαν τη Βρετανική Σχολή χωρίς να έχουν τέτοια άδεια, εκδιώχθηκαν, ωστόσο άνοιξε εισαγγελική έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ταυτοποιήθηκε ο Πολωνός αρχαιολόγος και διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του υπουργείου Πολιτισμού εδώ και 15 χρόνια, υπό τον φόβο εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Στην υπόθεση παρενέβη η Αστυνομία και τους σταμάτησαν, ενώ οι αρχαιολόγοι έφυγαν στο εξωτερικό. Το ίδιο βράδυ ανακλήθηκαν οι άδειες από το υπουργείο Παιδείας. Η ταυτότητα του ενός είναι ύποπτη και γνωστή στο υπουργείο Πολιτισμού εδώ και χρόνια. Το γεγονός χαρακτηρίζεται, όπως είπε ο κ. Στεφανάκης, πολύ σοβαρό από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια του υπουργείου κ. Κουντούρη, ενώ έχει ενημερωθεί και ο καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, που το τοποθετεί στη γενικότερη πολιτική της Βρετανίας με τα κλεμμένα αρχαία από την Ελλάδα.

«Στα σχολεία μας ήρθαν αρχαιολόγοι επικαλούμενοι τη Βρετανική Σχολή, οι οποίοι επικαλέστηκαν άδειες για να διδάξουν στα παιδιά την τοπική αρχαιολογία και αναφορικά με τις ανασκαφές που είχαν κάνει κατά το παρελθόν. Ζήτησαν λοιπόν από τα παιδιά, κατά την παρουσίαση, τις διδακτικές ώρες, να τους τυπώσουν χάρτες... Τους έδειξαν πως θα τυπώσουν χάρτες του Οροπεδίου Λασιθίου. Και τους είπαν... “θα βρείτε τους παππούδες σας και θα τους πείτε να σας σημειώσουν στους χάρτες πού υπάρχουν κρυμμένα αρχαία. Και θα υπογράψουν να μας τους φέρετε”»!..

Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης ξεκαθαρίζει: «Ζήτησαν από τα ανήλικα παιδιά να “εργαλειοποιηθούν”... Αυτό φυσικά εμείς το μάθαμε. Εμένα μου το είπε ο γιος μου. Μίλησα και με τους άλλους γονείς. Και με τα παιδιά. Είδαμε ότι όντως ισχύει. Επικοινώνησα με τους διευθυντές. Με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Με τον ίδιο τον προϊστάμενο. Ελέγχθηκαν οι άδειες που είχαν οι Βρεττανοί. Και οι άδειες ήταν πλαστές. Οι άδειες ήταν για να κάνουν ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς εκτός ωραρίου εργασίας και όχι για να κάνουν στα παιδιά»!

Ο κ. Στεφανάκης διευκρίνισε ότι οι εν λόγω αρχαιολόγοι έχουν αποχωρήσει για τη χώρα τους. «Έχει ζητηθεί η παρέμβαση της εισαγγελέως Λασιθίου. Το θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό. Και θεωρούμε ότι, επειδή έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία αυτή ως Δήμος, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας από τη Μινωική Περίοδο μέχρι τώρα, τη λατρεία του Δία μέχρι σήμερα, όλο αυτό έχει ανοίξει ορέξεις»...

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως τα αντανακλαστικά της Εκπαίδευσης λειτούργησαν αστραπιαία. «Αμέσως το ίδιο βράδυ, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων είπαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό. Δε θα δώσουμε χάρτες. Κακώς ζητήθηκαν οι χάρτες»...

Την ίδια μέρα, στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη σοβαρή αυτή υπόθεση με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος έλεγξε την αλληλογραφία, ενώ ακολούθησε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Αυτά έγιναν τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή πρόσφατα. Και μας έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα... Και, μάλιστα, είχαν έρθει και το 2021 και προσπάθησαν να σκάψουν στην περιοχή, στο Καρφί, όπου έχει γίνει ανασκαφή και έχει αναδειχτεί μεγάλος μινωικός οικισμός εκεί, πολύ σημαντικός. Και ήρθαν να σκάψουν χωρίς άδειες»...

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Στεφανάκης, το 2021 η ίδια ομάδα παρουσίασε μία άδεια εσωτερική της Βρετανικής Σχολής! «Εμάς τότε μας το κατήγγειλε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Το καταγγείλαμε στον αστυνομικό διευθυντή Λασιθίου και τους σταμάτησε η Αστυνομία. Τότε καταγγέλθηκε από την προϊσταμένη της Εφορίας»...

«Η αποικιοκρατία τελείωσε»

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου είπε ξεκάθαρα “στον αέρα” της εκπομπής πως «δεν μπορεί να συνεχίζουμε την “αποικιοκρατία”... Υπάρχει οργανωμένο ελληνικό κράτος και πρέπει να σέβονται τους νόμους»!

Ο Γιάννης Στεφανάκης, όμως, προχώρησε σε ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις, λέγοντας πως «η ταυτότητα του ενός από αυτούς είναι “ύποπτη” και γνωστή στο υπουργείο Πολιτισμού εδώ και χρόνια»!

Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου μετέφερε τον σχολιασμό του καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Σταμπολίδη, ότι τοποθετεί την υπόθεση αυτή στη γενικότερη τακτική που έχει η Βρετανία με τα κλεμμένα αρχαία από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, με αφορμή την αποκάλυψη αυτή, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης έβαλε το ζήτημα της ανάγκης που υπάρχει για τη φύλαξη των τόπων εκείνων στο νησί μας που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο τέτοιων κυκλωμάτων. «Έχουμε αρκετούς σπουδαίους τόπους στην Κρήτη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διερωτήθηκε, μέσα από τα έργα ανάδειξης που κάνει η Πολιτεία, «τι κάνει για τη φύλαξη; Θεωρώ ότι σε αυτό το κομμάτι υστερούμε σε επίπεδο Κρήτης. Θεωρώ ότι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι δε φυλάσσονται καν. Και επαφίονται στο φιλότιμο των ντόπιων να υπερασπίσουν αυτές τις πατρογονικές θέσεις. Ένα σημείο το οποίο είναι πάντα στο στάδιο των διεκδικήσεων», σημείωσε ο ίδιος.

Στο σπήλαιο του Δία - Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών

Όμως, άκρως ενδιαφέροντα ήταν και όλα όσα αποκάλυψε στην εκπομπή ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, ως προς την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού που υπάρχει στο Δικταίον Άντρο, δηλαδή το σπήλαιο του Δία. «Εμάς στο σπήλαιο του Δία στο Δικταίον Άντρο, έχουμε μια πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία καταγράφεται. Και πώς καταγράφεται; Από τα εισιτήρια που κόβει το υπουργείο Πολιτισμού στην είσοδο του σπηλαίου»... Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι επισκέπτες ανεβαίνουν στο Οροπέδιο στοχευμένα για τον συγκεκριμένο προορισμό, από έναν δρόμο ο οποίος, όπως είπε, είναι «πολύ κάτω του μετρίου σε προδιαγραφές»...

Και πρόσθεσε ότι ο στόχος της δημοτικής Αρχής δεν είναι να έρχεται περισσότερος κόσμος, αλλά να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής των επισκεπτών, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες όχι μόνο τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.

Φωτογραφίες από το 1899!

Βρετανοί με δυναμίτη ανατινάζουν την είσοδο του - Δικταίου για να κλέψουν τα πολύτιμα ευρήματά του

Ο Γιάννης Στεφανάκης, μάλιστα, από το σπήλαιο του Δία, έδειξε στους τηλεθεατές της εκπομπής δύο φωτογραφίες που δεν είχαν ποτέ ξαναβγεί στο φως της δημοσιότητας.

«Είναι φωτογραφίες», όπως είπε, «από τις ανασκαφές των Βρετανών αρχαιολόγων το 1899»... Η πρώτη φωτογραφία που έδειξε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου είναι μέσα από το σπήλαιο. «Η μοναδικότητα των φωτογραφιών, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, είναι ότι έχουν χρωματιστεί και βλέπουμε ότι οι Βρετανοί αρχαιολόγοι τοποθετούν δυναμίτη. Ήταν η τεχνική που χρησιμοποίησαν. Η Βρετανική Σχολή τοποθέτησε δυναμίτη και ανατίναξε την είσοδο του Δικταίου για να ανοίξει το σπήλαιο και να πάρει τα πολύτιμα ευρήματα»...

Μάλιστα, ο τότε διευθυντής της Βρετανικής Σχολής είναι “ζωσμένος” με οπλισμό και στέκεται με... στρατιωτική περιβολή έξω από το Δικταίον Άντρο!... Τόσο... “επιστημονική” ήταν η δουλειά των Βρετανών. Εξάλλου, όπως ο δήμαρχος σχολιάζει, θα πρέπει όλο αυτό το γεγονός να συνδυαστεί με γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ηράκλειο την περίοδο εκείνη, «με το κάψιμο του σπιτιού του Καλοκαιρινού, με τον Καλοκαιρινό τον ίδιο που χάθηκε όπως χάθηκε, με τα ευρήματα από το σπίτι του Καλοκαιρινού τα οποία εκλάπησαν... Από αυτά τα γεγονότα καταλαβαίνουμε ακριβώς το πώς λειτουργούσαν εκείνη τη σκοτεινή περίοδο οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις και η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή»...

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στεφανάκη, είναι χαρακτηριστικό ότι από εκείνες τις μέρες, πριν από 130 χρόνια δηλαδή, οι Βρετανοί πήραν οτιδήποτε σχετιζόταν με τη λατρεία του Δία και τα έστειλαν στη χώρα τους, για να κοσμούν μέχρι σήμερα την περίφημη έκθεση της Οξφόρδης. «Πήραν τα πολύτιμα ευρήματα του Δικταίου, διπλούς πελέκεις που ταυτίζονται άμεσα με τη λατρεία του πατέρα των θεών της μυθολογίας, του Δία, πήραν χρυσά, πήραν διάφορα αγαλματίδια, πήλινα αγγεία, σπαθιά... Όλα αυτά λοιπόν τα οποία είναι πολύτιμα, γιατί αναγάγονται στην προϊστορική περίοδο, ταυτίζονται με τη λατρεία του Δία. Αυτά λοιπόν εκτίθενται στο Μουσείο της Οξφόρδης και στο Βρετανικό Μουσείο. Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, που βάζουμε τώρα, είναι όχι πώς πήγαν εκεί, αλλά, πραγματικά, πώς τα πήραν από την Κρήτη και τα πήγαν εκεί. Και είναι ένα ερώτημα που βάζει όλη η Ελλάδα. Πώς εκθέτει η Βρετανία τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Πώς εκθέτει τα ευρήματα του Δικταίου και τα διαφημίζει; Είναι αποκτήματα που είναι προϊόν κλοπής. Τοποθετήθηκε και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, πρόσφατα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News