Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρά τις μικρές μειώσεις εξακολουθούν να «κρυώνουν» τα νοικοκυριά - Πού έχουν φτάσει οι τιμές

Κρήτη
Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρά τις μικρές μειώσεις εξακολουθούν να «κρυώνουν» τα νοικοκυριά - Πού έχουν φτάσει οι τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρές μειώσεις, κρυώνουν τα νοικοκυριά βάζοντας λιγοστές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης - Την ίδια ώρα στην αμόλυβδη η υποχώρηση δεν ξεπέρασε μέχρι σήμερα τα 3 λεπτά το λίτρο

Η μεγάλη μπόρα με τις χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί προς το παρόν να πέρασε, αλλά ο χειμώνας δεν έχει ακόμα πει την τελευταία του κουβέντα, με τις τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα να διατηρούνται σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των κρητικών νοικοκυριών σε υψηλά επίπεδα, παρά τις τελευταίες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Πάντως, σε σχέση με πριν από 20 μέρες, οι τιμές στο θέρμανσης έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο, στο κίνησης γύρω στα 10 λεπτά επίσης, ενώ στην αμόλυβδη η υποχώρηση δεν ξεπέρασε μέχρι σήμερα τα 3 λεπτά το λίτρο, με τον κόσμο, εκτός από τη θέρμανση να συνεχίζει να "χρυσοπληρώνει" και τις μετακινήσεις του!

Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο neakriti.gr ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, λέγοντας μάλιστα ότι παρά το τσουκτερό κρύο των τελευταίων ημερών, οι καταναλωτές έβαζαν πετρέλαιο στα σπίτια τους αλλά σε μικρές ποσότητες για "τη βγάλουν" όσο θα είναι παγωμένη η ατμόσφαιρα. Και από κει και μετά..."έχει Ο Θεός"...

«Υπήρχε μία αύξηση και μία μείωση. Και τώρα υπάρχει μια σταθεροποίηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται γύρω στο 1,23 με 1,24 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης γύρω στο 1,70 ευρώ το λίτρο και η βενζίνη γύρω στο 1,90 ευρώ το λίτρο»...

Επίδομα Θέρμανσης: Τελειώνει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις - Ποιους αφορά

Στο μεταξύ, λήγει σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις στο επίδομα θέρμανσης. Λίγο "πριν το ταμείο", βρίσκονται μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Ωστόσο,  η διορία για να υποβάλουν δικαιολογητικά αγορών αφορά σε όσους δικαιούχους χρησιμοποίησαν καυσόξυλα ή άλλο εναλλακτικό καύσιμο, εκτός από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, προκειμένου να επιδοτηθούν.

Η επόμενη πληρωμή δόσης του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου και θα αφορά τις δαπάνες που έγιναν έως 31 Ιανουαρίου 2023, υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων αγορών Καυσόξυλων, υγραερίου ή βιομάζας (πέλετ) στην πλατφόρμα MyΘέρμανση μέχρι και σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η υποχρέωση δεν αφορά χρήστες πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι παραγγελίες τους έχουν ήδη καταχωρηθεί ηλεκτρονικά από τα πρατήρια καυσίμων μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Λογαριασμοί για καύσιμα

Για καύσιμα που εκδίδονται λογαριασμοί, ισχύει το εξής:

- Για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 για την περίοδο 01/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

- Λογαριασμοί ρεύματος: Σενάρια για μείωση της έκτακτης εισφοράς των 10 ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 01/10/2022 έως 31/03/2023 θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Τα ποσά και οι νέοι δικαιούχοι

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή

ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

στ) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

ζ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News