Η ακρίβεια «χτυπάει» το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης: Αύξηση 30 λεπτά στο κρέας μέσα σε 2,5 εβδομάδες

Κρήτη
Η ακρίβεια «χτυπάει» το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης: Αύξηση 30 λεπτά στο κρέας μέσα σε 2,5 εβδομάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σε όλα τα είδη διατροφής, έτσι και στο κρέας σαφώς και υπάρχουν μειώσεις στην αγοραστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι

Από 20 έως 30 λεπτά του ευρώ μέσα σε 2,5 εβδομάδες κυμαίνονται οι αυξήσεις στις τιμές όλων των ειδών κρέατος με εξαίρεση τα αμνοερίφια και τα κοτόπουλα, όπου όμως και σε αυτά, γίνονται εκτιμήσεις για προοπτικές ανόδου πάρα πολύ σύντομα. Ο λόγος για την κρεαταγορά του νομού Ηρακλείου, όπου μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα ποσοστά των αυξήσεων ανάλογα με το είδος, κυμαίνονται από 20% έως και 25%. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη “Ν.Κ.” χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, που μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του και για περαιτέρω αύξηση των τιμών, τόσο λόγω αυτής της Τσικνοπέμπτης, όσο και για τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση μέχρι και το Πάσχα!

«Η ζήτηση είναι μεγάλη στο κρέας. Αυτή καθορίζει και τις τιμές», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των κρεοπωλών, ο οποίος και ξεκαθαρίζει ότι παρά την ακρίβεια, ο κόσμος θέλοντας και μη θα βάλει στο τραπέζι του το κρέας, αφού είναι ένα βασικό είδος διατροφής που δε μπορεί να αποφύγει.

Βέβαια, όπως σε όλα τα είδη διατροφής, έτσι και στο κρέας σαφώς και υπάρχουν μειώσεις στην αγοραστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι. Αλλά αυτή η μείωση δεν είναι σε μεγάλα ποσοστά και ως εκ τούτου δεν είναι και ικανή να σηματοδοτήσει μείωση των τιμών. Αντιθέτως, διατηρείται - σύμφωνα με τον Μανόλη Δατσέρη - σε επίπεδα υψηλά. Την ίδια ώρα, η συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως είναι λογικό, συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην ανάλογη αύξηση των τιμών στο ράφι για τους καταναλωτές.

Αναφορικά με την επάρκεια, αυτή μέχρι στιγμής υπάρχει. Ούτε στα αμνοερίφια προς το παρόν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στην τοπική αγορά, αλλά ελλείψεις και μάλιστα σημαντικές παρατηρούνται μόνο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες και υπάρχει ήδη μεγάλη αναστάτωση στην αγορά σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι τιμές ανεβαίνουν...

Αναλυτικότερα, σε όλα τα είδη κρέατος οι τιμές έχουν ανέβει σε διάστημα λίγων ημερών. Και όπου υπάρχει σταθερότητα τιμών, αναμένονται ανατιμήσεις στο επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει ο Μανόλης Δατσέρης, δίνοντας μας αναλυτικά τα παρακάτω στοιχεία: Στο χοιρινό, η μπριζόλα - πανσέτα λαιμός - έχει τιμές από 6,20 έως 6,50 ευρώ το κιλό. Είχε πριν από 2,5 εβδομάδες 6 έως 6,20 ευρώ το κιλό. Το ανάλογο τμήμα του ζώου χωρίς κόκκαλο κυμαίνεται σε τιμές από 7 έως 7,80 από 7-7,50 ευρώ το κιλό. Και η σπάλα από 5,20 έως 5,70 ευρώ το κιλό, είχε από 5,20 έως 5,40 ευρώ το κιλό. Στο μοσχάρι, η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 12,60 ευρώ το κιλό από 12,20 με 12,30 το χωρίς κόκαλο. Και με κόκαλο από 10,20 ευρώ το κιλό η τιμή έχει φτάσει στα 10,50 ευρώ το κιλό. Στο κοτόπουλο προς το παρόν είναι σταθερή η τιμή γύρω στα 4,20 έως 4,40 ευρώ το κιλό. Στα αμνοερίφια, οι τιμές είναι επίσης σταθερές. Στο αρνί 12,20 ευρώ το κιλό, αλλά υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι έρχεται ανατίμηση που θα ανεβάσει την τιμή του πάνω από 12,50 ευρώ το κιλό. Και στο κατσίκι από 12,60 που είναι σήμερα, θα φτάσει γύρω στα 12,90 ευρώ το κιλό στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν.

Έρχονται νέες ανατιμήσεις

«Οι τιμές αυτές σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες ανάλογα με το είδος από 20% έως και 25%. Και όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα δεν ξέρουμε τι θα γίνει», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι με βάση όσα μας είπε ο πρόεδρος των κρεοπωλών, οι τιμές αυτές είναι στα ελληνικής προέλευσης κρέατα. «Αλλά ενώ τα εισαγόμενα είναι σε χαμηλότερες τιμές, αυτό δε σημαίνει ότι και στα εισαγόμενα υπάρχουν αυξήσεις. Οι ανατιμήσεις στα ελληνικά προϊόντα, επηρεάζουν προς τα πάνω και τιμές στα εισαγόμενα», όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει ο Μανόλης Δατσέρης.

Δίχως τέλος οι ανατιμήσεις στο κρέας

Χοιρινή μπριζόλα, σημερινή τιμή το κιλό: 6,50. Τιμή πριν 2,5 εβδομάδες 6,20 το κιλό.

Χοιρινός λαιμός χωρίς κόκκαλο, σημερινή τιμή το κιλό: 7,80. Τιμή πριν 2,5 εβδομάδες 7,50 το κιλό.

Σπάλα, σημερινή τιμή 5,70 το κιλό. Τιμή πριν από 2,5 εβδομάδες 5,40 το κιλό.  

Μοσχάρι χωρίς κόκκαλο, σημερινή τιμή: 12,60 το κιλό. Τιμή πριν από 2,5 εβδομάδες 12,30 το κιλό.  

Μοσχάρι με κόκκαλο, σημερινή τιμή: 10,50 το κιλό. Τιμή πριν από 2,5 εβδομάδες 10,20 το κιλό.

Κοτόπουλο, σημερινή τιμή: 4,40 το κιλό. Τιμή πριν από 2,5 εβδομάδες 4,40 το κιλό.

Αρνί, σημερινή τιμή: 12,20 το κιλό. Τιμή πριν από 2,5 εβδομάδες 12,20 το κιλό.

Κατσίκι, σημερινή τιμή: 12,60 το κιλό. Τιμή πριν από 2,5 εβδομάδες 12,60 το κιλό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News