Έρωτας και ακρίβεια: Με περικοπές θα εορταστεί φέτος ο Άγιος Βαλεντίνος

Κρήτη
Έρωτας και ακρίβεια: Με περικοπές θα εορταστεί φέτος ο Άγιος Βαλεντίνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποτέλεσμα είναι τα ρομαντικά δείπνα για την Ημέρα των Ερωτευμένων να κοστίζουν περισσότερο και τα εστιατόρια να τροποποιούν τις προσφορές τους για να προσελκύσουν τους πελάτες τους

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα είναι σήμερα διαφορετική στη Βρετανία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, έπειτα από ένα χρόνο πληθωρισμού ρεκόρ στα τρόφιμα, που έχει οδηγήσει σε ανοδική πορεία τις τιμές σε πολλούς τομείς: από τα λουλούδια και τα σοκολατάκια μέχρι το δείπνο σε εστιατόρια.

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες στην εποχή της COVID και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα οι Βρετανοί να πληρώσουν κατά 16,7% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα μέσα σε ένα μήνα - από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου - σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kantar.

Το αποτέλεσμα είναι τα ρομαντικά δείπνα για την Ημέρα των Ερωτευμένων να κοστίζουν περισσότερο και τα εστιατόρια να τροποποιούν τις προσφορές τους για να προσελκύσουν τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, ένα γεύμα ή δείπνο σε εστιατόριο στοίχιζε τον Δεκέμβριο κατά 9,4% περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Άλλα έξοδα που συνδέονται με ρομαντικά ραντεβού λόγω της ημέρας - από λουλούδια και εισιτήρια κινηματογράφου μέχρι ταξί και μπέιμπι σίτερ - επίσης έχουν αυξηθεί.

Καθώς εταιρείες όπως οι Mondelez, Nestle και Lindt αύξησαν τις τιμές τους, οι πολίτες ξόδεψαν κατά 10,7% περισσότερα χρήματα για σοκολατάκια.

Τα σούπερ-μάρκετ της χώρας επιδιώκουν να επωφεληθούν διατηρώντας σταθερές τις τιμές των γευμάτων που πουλάνε για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με την ελπίδα να απομακρύνουν τους πελάτες από τα εστιατόρια.

Το Morrisons διαθέτει έναντι 17 ευρώ ένα “εορταστικό πακέτο” για δείπνο από σούπερ-μάρκετ που περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο με δύο γαρνιτούρες, ένα ποτό και γλυκό.

Η τιμή των λουλουδιών, επίσης, αυξήθηκε κατά 6,2% στη Βρετανία τον Δεκέμβριο.

Η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Tesco, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας δήλωσε πρόσφατα ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να μειώνουν τα δείπνα σε εστιατόρια, μείωσε την τιμή του πακέτου για δύο (κυρίως πιάτο, συνοδευτικό, γλυκό και ποτό) που προσφέρει για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε 12 (13,5 ευρώ) από 15 (σχεδόν 17 ευρώ) στερλίνες που ήταν πέρυσι.

Ωστόσο, ακόμη και όσοι έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα θα κληθούν φέτος να περιοριστούν.

Το εστιατόριο του Λονδίνου “Ritz”, που είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin, αύξησε φέτος την τιμή του μενού του για τον Βαλεντίνο, που περιλαμβάνει τέσσερα πιάτα, και από 367 ευρώ το άτομο που ήταν πέρυσι, το έφτασε στα 446 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News