Ιεράπετρα: «Όχι» στους περιορισμούς στην πρόσβαση των επισκεπτών στη Χρυσή, επιμένει ο Δήμος

Κρήτη
Ιεράπετρα: «Όχι» στους περιορισμούς στην πρόσβαση των επισκεπτών στη Χρυσή, επιμένει ο Δήμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμος Ιεράπετρας επιμένει στη φύλαξη και το άνοιγμα της Χρυσής

Ο Δήμος Ιεράπετρας παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις που είχε εκφράσει και πέρυσι για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και περιορισμού του αριθμού των επισκεπτών στη νήσο Χρυσή. 

Είναι αντίθετος με την απαγόρευση πρόσδεσης των ημερόπλοιων στον μη δανειοδοτημένο μόλο και στην αποβίβαση των επιβατών στη θάλασσα από όπου φτάνουν κολυμπώντας στην ακτή. Συμφωνεί στο να μην έχουν δικαίωμα  οι επισκέπτες να εισέλθουν στο δάσος των κέδρων, αν και χωρίς αστυνόμευση και φύλαξη είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα αναζητήσουν τη δροσιά κάτω από τη σκιά ενός δέντρου.

Για την πρόσφατη πρόταση - εισήγηση της επιτροπής διαχείρισης της νήσου Χρυσής, η οποία προτείνει στη γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρία Κοζυράκη, να ισχύσουν όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν το περασμένο καλοκαίρι, η αρμόδια αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη μας είπε ότι, ο Δήμος δεν έχει αλλάξει θέση και περιμένει από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, να βρουν μια δίκαιη λύση που να προστατεύει τον τουρισμό της Ιεράπετρας παράλληλα με την φύλαξη και προστασία του οικοσυστήματος της Χρυσής.

«Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης της Χρυσής, προτάθηκε ξανά, επειδή δεν έχουν λυθεί κάποια φλέγοντα ζητήματα που έχουν σχέση με τη φύλαξη του νησιού, να μη λειτουργήσει η Χρυσή όπως λειτουργούσε πριν το 2021, αλλά να λειτουργήσει με την εφαρμογή των σκληρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2022.

Με δική μας παρέμβαση έγινε δεκτή η πρόταση να ξαναδούμε το θέμα από την αρχή εάν και εφόσον έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα της φύλαξης. Δεν έχουμε ακόμα την απόφαση της κ. Κοζυράκη.

Εμείς σαν Δήμος εμμένουμε στις θέσεις μας αλλά βάζουμε και κάποιες κόκκινες γραμμές.

Δε θέλουμε το νησί να είναι ανεξέλεγκτο. Το θέλουμε να είναι οργανωμένο και σωστά φυλαγμένο. Θέλουμε έλεγχο και φύλαξη στη Χρυσή, ώστε να λειτουργήσει το νησάκι μας όπως πραγματικά του αρμόζει.

Δυστυχώς προτείνεται να ισχύσει ότι ίσχυε πέρυσι που οι επισκέπτες έπεφταν στη θάλασσα και κολυμπούσαν για να φτάσουν στην ακτή, αν είχαν τις δυνάμεις να το κάνουν... Κάποιοι σίγουρα θα αναζητήσουν τη δροσιά κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, πράγμα που δε μπορούμε να το ελέγξουμε. Άρα η πρόταση της επιτροπής είναι ελλιπής.

Στην τελευταία μας συνάντηση τόνισα στην επιτροπή ότι, αν από την αρχή ήμασταν όλοι μαζί και αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγματα, με σεβασμό στις αποφάσεις του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου, τα πράγματα τώρα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Πιστεύω και ευελπιστώ ότι θα δοθεί μια δίκαιη λύση, είτε από το υπουργείο Περιβάλλοντος είτε από το υπουργείο Ναυτιλίας, τον κ. Πλακιωτάκη, στο θέμα της φύλαξης του νησιού», κατέληξε η κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

«Όχι» στους περιορισμούς στην πρόσβαση των επισκεπτών στο Γαϊδουρονήσι (Χρυσή) το καλοκαίρι είχε ζητησει ο Δημος Ιεραπετρας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης ειχε σπαγορευτει από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2022 η αποβίβαση επισκεπτών στο Γαϊδουρονήσι από τουριστικά πλοία, ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, «Στην  αυθαίρετη προβλήτα» που είναι στο νησί, ενώ ειχε ρπιτραπει στα πλοία αυτά να κάνουν τον γύρο του νησιού και να αφήνουν τους παραθεριστές να κάνουν μπάνιο στις παραλιες. Ο Δήμος υποστηριξε ότι η επίμαχη απόφαση της συντονίστριας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης, όπως θίγει και το δικαίωμα στην ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το Δήμο η απόφαση της Διοίκησης ήταν  παράνομη γιατί εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο, αφού ο μόνος αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News