Συμμαχικό τόξο απέναντι στις προκλήσεις - Το «Χτύπημα του Ποσειδώνα», η εντυπωσιακή άσκηση ανοιχτά της Κρήτης

Κρήτη
Συμμαχικό τόξο απέναντι στις προκλήσεις - Το «Χτύπημα του Ποσειδώνα», η εντυπωσιακή άσκηση ανοιχτά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας στο φόντο και εν όψει της προεκλογικής περιόδου σε Ελλάδα και Τουρκία, οι Αμερικανοί έστειλαν στις ελληνικές θάλασσες το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» και αυτό θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί στέλνουν στην περιοχή μας πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο σε περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έστειλαν και κατά τη διάρκεια της κρίσης με το «Ορούτς Ρέις» το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» φορτωμένο με πυραύλους Τόμαχοκ, με αεροσκάφη F-18 και με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo. Ήταν, τότε, μια σαφής προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σήμερα, με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας στο φόντο και εν όψει της προεκλογικής περιόδου σε Ελλάδα και Τουρκία, οι Αμερικανοί έστειλαν στις ελληνικές θάλασσες το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» και αυτό θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα έως και την κρίσιμη προεκλογική περίοδο (στην Ανατολική Μεσόγειο), μετέχοντας σε κοινές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και με την Πολεμική Αεροπορία. Η βιβλική καταστροφή από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία δεν οδηγεί σε άλλον προγραμματισμό.

Αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις

Οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις αποστέλλουν για άλλη μια φορά μήνυμα ισχύος προς κάθε εχθρό που επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, συμμετέχοντας σε αλλεπάλληλες ασκήσεις με συμμαχικές χώρες, σύμφωνα με το tanea.gr. Μιλάμε για μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη με τη συμμετοχή φίλων χωρών αποθαρρύνοντας τον κάθε επιβουλέα να τολμήσει έστω να εκμεταλλευθεί την περίοδο έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αλλεπάλληλες ασκήσεις και των τριών όπλων στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο έως τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί με συμμαχικές χώρες. Συγκεκριμένα:

  • Η πιο εντυπωσιακή άσκηση είναι το «Χτύπημα του Ποσειδώνα» («Neptune Strike»), η οποία θα διεξαχθεί από 20 έως 28 Φεβρουαρίου ανοιχτά της Κρήτης. Είναι εντυπωσιακή, γιατί σε αυτή μετέχουν πολλά αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό «Τζορτζ Μπους», το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκωλ», ένα ισπανικό και ένα ιταλικό αεροπλανοφόρο.
  • Ασκηση «Ηνίοχος 2023», από 24 Απριλίου έως και 5 Μαΐου, η οποία θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και σε αυτήν έχει προγραμματιστεί να πάρουν μέρος: 1. Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» (με τα αεροσκάφη Rafale), αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning) E2C Hawkeye. 2. Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΜQ-9 Reaper. 3. Το Ισραήλ, με μαχητικά αεροσκάφη F-16, με αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ και με αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού. 4. Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη (πιθανώς Tornado). 5. Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9M. 6. Η Κύπρος με ελικόπτερα AW 139. Η άσκηση αυτή θα έχει παρατηρητές από πολλές χώρες, όπως Καναδάς, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κουβέιτ, Κροατία, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία.
  • Ασκηση JTAC (Joint Terminal Attack Tarminal). Θα διεξαχθεί την ίδια περίοδο με την άσκηση «Neptune Strike» και θα περιλαμβάνει ασκήσεις κατεύθυνσης στόχων από μαχητικά.
  • Ασκηση «Swift Response» από 6 έως 21 Μαΐου, κατά την οποία λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από πολλές χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, των Βαλκανίων και της Αφρικής (με αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες πεζοναυτών, μαχητικά αεροσκάφη κ.τ.λ.).

Συνεκπαίδευση με τις ΗΠΑ

Σε όλες τις παραπάνω ασκήσεις (που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν κατά την προεκλογική περίοδο) θα πρέπει να προστεθούν και οι συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν οι έλληνες πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού με τους Αμερικανούς που σταθμεύουν μόνιμα στο Στεφανοβίκειο. Επίσης, οι σχεδόν καθημερινές πτήσεις με τα αμερικανικά drones MQ-9 Reaper, που σταθμεύουν στη Λάρισα και ελέγχουν συνολικά τις περιοχές από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την Ουκρανία (περιλαμβανομένων και των Δαρδανελίων). Στρατηγικό ρόλο παίζει και η νέα «Σούδα του Βορρά», όπως ονομάζεται πλέον η βάση στην Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης και το στρατόπεδο Γιαννούλη, 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Και τέλος η βάση της Σούδας στην Κρήτη με τα πολεμικά αεροσκάφη, αλλά και με το κρηπίδωμα Κ-14 που μπορεί να ελλιμενίζει πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια.

Στρατηγικές συμφωνίες

Όλα αυτά προέρχονται από τις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, όπως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA), η συμφωνία αμυντικής συνδρομής που υπέγραψε η χώρα μας με τη Γαλλία, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η νέα συμφωνία «κοινού οράματος» που υπέγραψαν μόλις προχθές η Βρετανία και η χώρα μας, η αποστολή μιας συστοιχίας αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα τα σαουδαραβικά F-15 να έρχονται κάθε λίγο και λιγάκι στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τα ελληνικά F-16 να μετέχουν σε κοινές ασκήσεις στο Ριάντ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News