Απάτη στο μηχανολογικό: Ηλεκτρονικές πληρωμές μετά την κομπίνα ολκής

Κρήτη
Απάτη στο μηχανολογικό: Ηλεκτρονικές πληρωμές μετά την κομπίνα ολκής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η εν λόγω εξέλιξη αναμενόταν έτσι κι αλλιώς, ωστόσο επισπεύστηκε με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση με την κομπίνα ολκής που είχε στηθεί σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου και η οποία αποκαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες από τη “Ν.Κ.”

Η πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχημάτων μπορεί να γίνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο σε επίπεδο Κρήτης. Αυτό γνωστοποίησε χθες μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ενημερώνει ότι «στην υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων προστίθεται και η ηλεκτρονική πληρωμή των τελών». Μετά την εξέλιξη αυτή, η διαδικασία της πληρωμής τελών για τη μεταβίβαση Ι.Χ. αυτοκινήτου ή δικύκλου γίνεται - εκτός από ταχύτερη - και πιο ασφαλής...

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η εν λόγω εξέλιξη αναμενόταν έτσι κι αλλιώς, ωστόσο επισπεύστηκε με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση με την κομπίνα ολκής που είχε στηθεί σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου και η οποία αποκαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες από τη “Ν.Κ.”.

Ως αποτέλεσμα της επίμαχης κομπίνας - η οποία είχε ως βασικούς “πρωταγωνιστές” δύο αδέρφια που διατηρούν γραφείο διεκπεραιώσεων στο Ηράκλειο (έκδοσης αδειών ή μεταβίβασης οχημάτων) και τα οποία πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 6 ετών - είχαν κάνει “φτερά” σε βάθος πολλών ετών εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Περιφέρεια Κρήτης αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η έκδοση κωδικών πληρωμής RF/QR, με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των τελών (αδείας και μεταβίβασης) σε οποιαδήποτε τράπεζα ή πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών, μέσω του web/mobile banking, είτε με συμπλήρωση του κωδικού RF είτε με σάρωση του κωδικού QR.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων είναι διαθέσιμη είτε στο gov.gr, στην ενότητα “Πολίτης και Καθημερινότητα” και την υποενότητα “Μετακινήσεις”, είτε απευθείας στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr.

Η διαδικασία πληρωμής μέσω του web/mobile banking με κωδικό RF/QR είναι ιδιαίτερα απλή. Με την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών, η διαδικασία μεταβίβασης οχήματος απλοποιείται και γίνεται ασφαλέστερη τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης με πολλαπλά αμφίδρομα οφέλη:

  • Απλοποίηση, επιτάχυνση και αναβάθμιση της ασφάλειας των συναλλαγών,
  • Άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης για την εξόφληση των τελών,
  • Εξασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων των πληρωμών,
  • Παροχή στους πολίτες κοινής εμπειρίας με τις υπόλοιπες πληρωμές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Όπως έγινε ακόμη γνωστό, η υλοποίηση της εν λόγω υπηρεσίας πήρε “σάρκα και οστά” από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

«Η δράση αποτελεί μέρος του συνολικού συνεχιζόμενου έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο ξεκίνησε από την Περιφέρεια Κρήτης και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας», αναφέρεται επιπρόσθετα στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η περαιτέρω εντατικοποίηση της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου.

Τα συγχαρητήρια στον υπάλληλο που αποκάλυψε την απάτη

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Κρήτης τοποθετήθηκε - για πρώτη φορά - δημόσια για την υπόθεση απάτης σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου, συγχαίροντας τον υπάλληλο που αποκάλυψε την απάτη, καθώς και όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας που είχαν καταγγείλει το συμβάν.

«Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να ψηφίσει ομόφωνα αρνητικά στη διαδικασία της ποινικής συνδιαλλαγής και στις δύο προτάσεις για αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς, στην υπόθεση της απάτης που είχε στηθεί εις βάρος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου, και την επιβολή ποινής κάθειρξης στους δύο διεκπεραιωτές, η Περιφέρεια Κρήτης κρίνει σκόπιμο να συγχαρεί δημόσια τον υπάλληλο που αποκάλυψε την απάτη αλλά και όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας που δε δίστασαν ούτε στιγμή να καταγγείλουν το γεγονός και με τη συνδρομή τους οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Κλείνει έτσι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην Κρήτη», ανέφερε η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Πριν από μερικές ημέρες, τα δύο αδέρφια από το γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε κάθειρξη 6 ετών έκαστος. Ουσιαστικά, το δικαστήριο “επικύρωσε” το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης που είχε υπογραφεί μία ημέρα νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αδερφοί βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου.

Ας σημειωθεί ότι τα δύο αδέρφια έχουν καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ. Πρόκειται, όπως δήλωσε προ ημερών στη “Νέα Κρήτη” η συνήγορος υπεράσπισης κ. Θεονύμφη Μπέρκη, για κίνηση ενδεικτική τού ότι οι κατηγορούμενοι έχουν εμπράκτως μετανιώσει για τις πράξεις τους.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι, εκτός από τους δύο αδερφούς, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επίσης ο πατέρας τους, καθώς και τρία ακόμη άτομα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News